Агресорите в детската градина

Ася

Агресорите в детската градина

Мнение от Ася »

Вероятно всеки се е сблъсквал с тях в детската градина - това са деца, сърдити на целия свят, които търсят най-слабата и лесна жертва. Тези деца инстинктивно усещат къде да прицелят стрелите си - понякога за прицел им служат по-пълничките деца или деца с някакъв недъг, понякога се целят с деца с нарушена хармония в семейството, на които им е отнета увереността.
Моят случай е следния - дъщеря ми сега е в 4 група. От миналата година има проблем с говора - силно заекване, което постепенно се овладява с работата на логопед и психолог. Горе-долу по същото време се появи и проблем с едно от децата в нейната група - момиченце с вечно начумерена физиономия, сърдито на всички. То е и много по-едро от другите, възможно е заради физиката си да е отлъчено от групата, не знам. Та това дете си нарочи моята дъщеря за една от жертвите - постоянно я щипеше, разплакваше я, веднъж беше ухапана под окото. Известно време и след намесата на учителките нещата позатихнаха, но сега пак има проблем. Заекването на дъщеря ми се засили.
Мислих доста как да постъпя... Накрая поговорих с детето и го поканих да ни дойде на гости да си поиграят вкъщи. Поговорихме, тя ми позволи да я прегърна и да я целуна. Реших, че като е на наша територия, ще се държи добре, и може би ще се сприятелят. Все пак човек не хапе хората, на които е ходил на гости... Тази манипулативна идея ми хрумна от лигавото поведение на някои хора в един друг форум - една се гаври и подиграва на другата, срещат се на форумска среща и хоп- после са първи приятелки. Реших, че може и при нас да проработи. Говорих и с майката, тя каза, че няма проблем. Остава и да намерим време да осъществим замисъла, че майката много работи. След като говорих с детето, майката сподели, че вечерта малката я е карала да тръгват за вкъщи на гости :lol:
Мисля, че проблемът на това дете с дъщеря ми не е личен срещу дъщеря ми, просто там е намерила слабото място да си излее негодуванието и агресията. Другата жертва е новопостъпило момченце със закрито едно стъкло на очилата, има "мързеливо око".
Ще се радвам да споделите своя опит, тактики и стратегии за справяне в подобни ситуации.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: Агресорите в детската градина

Мнение от cchery »

Ася, аз имах подобен проблем, но със сина ми миналата година, когато беше първи клас. Оплака се, че едно момченце много го тормози, вкл. беше го карало да събира листа от земята, а през останалото време го е било с пръчка по гърба. Случи се така, че един ден отидох да взема сина ми от занималня по-рано.... и ..... писала съм в Часът за този случай. Това хлапе се държеше адски арогантно с госпожата и въобще с всички други деца. Аз не си поплювам и отговорих с явна агресия в тона ..... направо му се карах. И какъв беше резултата - заплаши ме, че ще звънне на майка си!!!!!!! Оттогава ми стана съвсем ясно, че деца с подобни проблеми в поведение и общуване е трудно да бъдат променени от някой случаен човек ...... като мене примерно. Защото в семейството си всеки ден те виждат това, което изкарват навън като държание с околните. А семейството им, родителите им няма кой да промени. Изводът беше, че трябва да помогна на сина ми да бъде силен и да устоява на подобни агресори. Не мога да ти кажа рецепта..... няма такава, но е факт, че след като го нахоках тоя калпазанин, повче не е закачал сина ми ВЪОБЩЕ!!! Той пък, синът ми...... оттогава дали придоби увереност заради майка си, но си намери (най-сетне) приятелче. И сега, с някаква протекция от страна на майка му вследствие на скандала с онзи калпазанин, с верен и пръв приятел под ръка, и с постоянни наставления да е уверен в себе си, се чувства по-добре. С две думи да обобщя:

1. Пробвай да направиш строга забележка на това момиче в присъствието на дъщеря ти! Не като мен да викаш... разбира се! :oops:
2. Нека дъщеря ти си има ЕДНО, но много близко другарче - децата рядко нападат деца, които са на приятелски групички.
3. Почвай да й говориш за това да е съвсем уверена в действията си.
4. Не съм сигурна, че като поканиш детето вкъщи, то ще се промени спрямо отношението към дъщеря ти. Може и да стане обратното: дъщеря ти да я приеме като по-близка, т.к. е била в най-милото за нея място: домът й! И когато това хлапе я уязви за пореден път, да го приеме като предателство, не просто като обида....

Но, Ася, имай предвид, че ...... някои деца, вкл. и сина ми, цял живот ще са по-срамежливи, по-затворени и едва ли ще се бият и ще надделяват над другите. Което всъщност никак не е лошо, защото развиват чувствителността си. Специално за дъщеря ти искам да питам нещо: пробвала ли си хомеопатична терапия за заекването?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ася

Мнение от Ася »

Чери, благодаря за отговора :923
Ти си срещнала по-висшата степен на лошотия, комбинирана и с агресивост към възрастните, не ми се мисли, че ще ми се случи и това :1058
За моя случай си мисля, че просто детето крещи за внимание, което изтощената майка не успява да даде, и агресията освен на по-малкото братче се излива и където успее да си намери изход.
Права си за опасността, че ако дойде момиченцето вкъщи, може дъщеря ми да я приеме за приятелка, но от един път едва ли ще стане. Аз говорих с дъщеря си преди да отправя поканата и й обясних, че Даянка е сърдита за нещо, че иначе не е такава, и т.н. и т.н. И понеже Ева обожава да кани гости, веднага поиска да я повикаме. Дано не навредя на детето си с моите идеалистични глупости :126
Не съм пробвала хомеопатия за заекването, кой може да ми даде насоки?
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Ася написа:Чери, благодаря за отговора :923
Ти си срещнала по-висшата степен на лошотия, комбинирана и с агресивост към възрастните, не ми се мисли, че ще ми се случи и това :1058
За моя случай си мисля, че просто детето крещи за внимание, което изтощената майка не успява да даде, и агресията освен на по-малкото братче се излива и където успее да си намери изход.
Права си за опасността, че ако дойде момиченцето вкъщи, може дъщеря ми да я приеме за приятелка, но от един път едва ли ще стане. Аз говорих с дъщеря си преди да отправя поканата и й обясних, че Даянка е сърдита за нещо, че иначе не е такава, и т.н. и т.н. И понеже Ева обожава да кани гости, веднага поиска да я повикаме. Дано не навредя на детето си с моите идеалистични глупости :126
Не съм пробвала хомеопатия за заекването, кой може да ми даде насоки?
Ася, идеята ти ми харесва. Твърде често децата са агресивни, когато самите те се чувстват отритнати и, неспособни да се включат в играта на другите, единственият им начин да имат досег с нея е да я развалят. Агресията все пак е отношение. Твоят подход кара детето да се чувства важно, оценено. Единственият риск е да реши, че това е награда за поведението му, но мисля, че ти сама ще усетиш това и ако се получи така, винаги можеш да подходиш по-строго. Опитай, от това може да се роди едно хубаво приятелство. Не бива да забравяме, че децата никога не са лоши, те са жертва, дори когато са агресивни.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Ася

Мнение от Ася »

Нели, благодаря за подкрепата :923
Днес въпросното детенце и майка му бяха на гости у нас почти половин ден :954 , отначало малко трудно се заиграха, но после всичко беше по-лесно.
Дъщеря ми е станала още в седем, защото ще има гости и трябва да подреди и да чисти :lol: , същото е било и при момиченцето - станала в ранни зори да се приготвя, защото ще ходи на гости :lol:
Възнаградих я после с подаръче за чудесното й поведение към гостенката :524
Дано има ефект :954
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ася, според мен си направила възможно най-доброто :923
Решението ти не е идеалистична глупост, напротив! И аз като Нели смятам, че подобно добро отношение, зачитащо личността на другото дете (агресорчето), по-скоро ще доведе до добър резултат, отколкото до каквото и да било лошо.
Сетих се за един разказ. В "Пилешка супа за душата" беше поместен. Там една майка на едно момиченце направи подобно нещо. Отиде лично при "лошото" момиче и я ПОМОЛИ да наглежда и да се грижи за дъщеря й, защото тя имала нужда от някой толкова силен и добър като нея, вижда в очите й подходящ приятел за нея. И онова от побойница става наистина първа приятелка с мъничкото, неспособно само да се защитава детенце.
Така че според мен си на прав път. Дерзай! И късмет :524
Пиши пак как се развиват нещата при дъщеря ти, дръж ни в течение, моля те :923
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Ася

Мнение от Ася »

Конче, благодаря ти :923
Тази "Пилешка супа" ще взема да я прочета най-накрая :D
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ася, радвам се, че си намерила пътя за тебе. Аз също не мисля, че е наивистичен. Всъщност по-скоро е необичаен. Което може да изиграе своята хубава роля, защото изненадата е била голяма - вместо да е наказана агресорката е била поканена на гости. Разбира се, ти ще следиш за всякаква промяна в отношението й към дъщеря ти.

По отношение на заекването.... освен д-р Михайлов да ти даде съвети ако не е давал вече. Моята дъщеря още кара един "курс" заради силни стресови и емоционални изивявания, които при нея се проявяват с натрапчиви движения на ръчичките, наподобаващи чесане. Ако ти е интересно и те интересува, ще ти кажа какво й давам, защото има ефект очевиден.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ася написа:Конче, благодаря ти :923
Тази "Пилешка супа" ще взема да я прочета най-накрая :D
Няма да съжаляваш! :923
Ама да ти кажа, че тя не е една пилешка супа, а са няколко ПОРЦИИ - първа, втора и трета част, + пилешка супа за женската душа + пилешка супа за душата на тийнейджъра!
Ася

Мнение от Ася »

vihrogonche написа: Пиши пак как се развиват нещата при дъщеря ти, дръж ни в течение, моля те :923

В неделя бяхме на гости у това детенце, върнахме визитата :D , времето беше чудесно, децата играха по двора.
На път за тяхната къща я попитах какво най-много иска да прави днес и тя каза "Да отидем на гости у Дани" :524 - това при положение, че баща й беше обещал да ходят да карат колелета ;) , но той остана на втори план за следобеда :222
Не се скараха нито веднъж за трите часа на гостуването! Мисля, че стават нещата добре...
Дъщеря ми каза, че другия път като ги поканим на гости, трябва да им сложим "трапеза" :1062 с макарони, боб и чушки :1062
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Много се радвам, че нестандартният ти подход е подействал така добре :326
Публикувай отговор