Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети

Модератор: cchery

Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот cchery » Сря 25 Яну 2012, 17:00

Интервю с проф. Хр. Мермерски/9 Февруари 2008/Таня Киркова

Изображение

Проф. Христо Мермерски: Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…

Стомасите ни са като циганска торба, хвърляме в тях всичко, което видим на масата, твърди авторът на книга за лечебното хранене

Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.


- Проф. Мермерски, защо в книгата си “ Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” отделяте повече внимание на храните, които ни разболяват?


- Природата е най-добрият лечител, казва византийският природоизпитател Клавдий Гален. Тя лекува 66% от всички болести. А Хипократ казва, че храната трябва да бъде нашето лекарство. Миналата година излезе едно изследване на Световната здравна организация, което установило, че 70% от преждевременната смърт на хората е вследствие неправилен или престъпен начин на хранене…То ме предизвика да напиша тази книга. В изследването се посочват и етапите, през които човек преминава при преждевременна смърт. Най-напред той чувства тeжест в стомаха, след това се явяват киселините, после гастритът и язвата, дисбактериозата и накрая рак на стомаха. Не можеш да седнеш на масата и да опиташ всичко, което е сложено на нея, да го вкараш в стомаха си като в циганска торба.


- Как храната ни убива?

- Нека вземем луканка, саздърма или каквито и да са салами, които хората обичат да консумират. В тях има толкова много сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. Солта има интересното качество да задържа натриевия катион, той задържа водата и цялата система заедно със сърцето се натоварват. Освен това, за да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. След известно време те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н.


- Всички меса ли са опасни?

- Не, не. Тези, които са в прясно състояние, не са опасни. Каквито и преработени продукти да вземете – те са натъпкани със сол. Дори сирената, които иначе трябва да са полезни. Видяли ли сте какво предлагат на децата в училищните лавки – освен солети, които са пресолени, там има толкова вредни храни, направо отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните. И на инсулта се понижават годините. При неправилно хранене получаваш гастрит и язва. При неправилно хранене получаваш подагра. Не случайно наричат подаграта царска болест, защото е болест на тези, които много ядат. При неправилно хранене получаваш и диабет. На база на него се увреждат бъбреците, черния дроб, сърцето.


- Има ли спасение - каквито храни се предлагат, такива ядем?

- Счупи черупката на един орех. Не може да не ти направи впечатление, че орехът прилича на мозъка на човека. Замисляла ли си се? И това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Първо той възстановява клетките на мозъка и второ - запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам на хората, даже на младите, да смелят 30-50 грама орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.
Не се осъзнава, че лечението чрез хранене не е мъчително. Дори може да ни доставя удоволствие. Няма продукт, с изключение на лютия, към който човек да изпитва отвращение както при лекарствата, при които се получават и вредни странични ефекти.


- Лютите чушки не са толкова неприятни. Направиха дори шоколад с люти чушки?

- Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони?

- Чувала съм, че лютите чушки помагат при белодробни заболявания?

- Даже един лекар казва: “Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.” То помага на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават. Сигурно си виждала човек, който яде много люто, той почервенява, поти се. Освен това отделя много сокове.

- Да се върнем към вредните храни, които ни разболяват.

- Не мога да ти изброя тук всичките. Преди време един приятел ми се хвалeше как вземали с жена си парче сланина, посолена хубаво (защото сланината се осолява жестоко), слагали й малко пиперец и я изяждали. Това е ужасно. Сега отива в болница, защото има 90% запушване на артериите.

Вредни са всички храни, които съдържат консерванти. Бозата, например. На времето бозата, която купувахме, сутринта е сладка, привечер става резливо-кисела. Това е защото в бозата има т. нар. дрожди на ферментация. Тя е уникална, защото в нея се образуват витамини В комплекс, образуват се минерални соли, редица вещества, които са изключително полезни. Преди половин година купих боза, която стоя дълго без да се промени, защото са й сложили жестоки консерванти, оцветители, стабилизатори.

На времето проф. Беров реши да произвежда натурални сокове и даде такива в Института по хранително-вкусова промишленост да изследват техния биологичен, витаминен, минерален и всякакъв състав. Нали върху етикета им е написано „мултивитамини”.


- И какво стана?

- Оказа се, че в тях няма нищо. Има само следи от витамини и минерални соли. Аз също бях потресен, защото дотогава пиех тези сокове. Те се правят от полуразвалени и развалени плодове. Взема се месестата им час . След това ги пастьоризират при висока температура, която унищожава всичко. Слагат им много захар, консерванти, оцветители. Слагат стабилизатори, защото иначе месестата им част е по-лека и ще изплува отгоре.
Проф. Мермерски. Снимки: авторката

- Какви сокове да дават хората на децата си?

- Ще дават прясно изцедени плодове. Баща ми, селският даскал дедо Мико непрекъснато ми внушаваше правила от ценностната система на старите хора. Казваше ми: “Няма труд, който да не бъде възнаграден рано или късно.” Или “Запомни, сине, всяка крайност е лоша.” Аз не съм против човек да хапне малко тлъстичко. Но в същото време, трябва да балансира с храни с целулоза, която да намали холестерола. Знаеш ли каква е трагедията на българина? Че няма мярка. Сяда на вечеря, на банкет, на сватба и изяжда една салата от туршия (другата не е страшна) и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Хубаво е да се пие вино от грозде, но не повече от 400 грама дневно, а не 4 литра. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. И този стомах се чуди откъде да започне. Едно има алкална реакция, друго кисела, трето неутрална. И се получава тежестта, за която ти говорих, първия етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на нерационалното хранене.

- А полезните храни или храните, които лекуват?

- На руския лекар Борис Толкин му направило впечатление, че в Азербайджан, където правят пелмени с мръсни престилки, мръсни ръце и при голяма жега, няма заболявания. Поинтересувал се и разбрал, че чесънът е причината. И за да се убеди, че е така, направил следния експеримент. Счукал чесън в една чаша. В друга сложил 80 болестотворни микроби и бактерии. Похлупил с капак и след 1 час под него не открил нито една бактерия. Каква е причината ли? В чесъна има летливи химически съединения, които са убили микробите.

Той направил още един експеримент. Отново чаша с микроби сложил под орех и след 25 минути вътре нямало нищо. Под елха, под бор, под бряст, под ясен и т.н. - всъщност основното е, че там няма болестотворни микроби и организми. Никой не говори за тези неща.

Вземи например соколечението. Освен, че изцедените плодове трябва веднага да се консумират, ако човек иска да се лекува, трябва да изпива не по-малко от 600 грама дневно сок. Ти не можеш да изядеш 4 килограма моркови, но можеш да изпиеш два литра сок. И сокът веднага се усвоява – след 15 минути вече се е усвоил от организма.
Природата е създала храни, които имат лечебно качество. Ти просто трябва да знаеш тези храни. Не може като седнеш на масата, да не знаеш това полезно ли е или не е полезно. Колко да го ядеш, колко да не го ядеш. В какво състояние да го ядеш.

В книгата съм разделил полезните храни – зеленчуците, плодовете, гроздето, виното, бобовите култури, рибата, покълналите семена, натуралния шоколад и други на 11 групи. Описвам химичните и биологични съставки на даден продукт, плод, зеленчук, за да стане ясно защо има определени полезни свойства. А на базата на полезните свойства може да се определи какви болести лекува и да се предложат рецепти за лечение. Имаш някакъв продукт в къщи, отваряш книгата и виждаш как той въздейства на човешкия организъм.


- Ако имам в къщи картофи?

- Много малко хора знаят, че картофът е един от уникалните продукти, които имат алкална реакция. Северните народи не страдат от гастрит на стомаха и не боледуват от рак на дебелото черво.

- Но наскоро прочетох, че измежду зеленчуците картофите поглъщали най-много пестициди…

- Всеки природен продукт, ако го пръскаш срещу вредители, ще поеме пестициди. Уникалното при картофа е, че той съдържа много витамин С. Но полезен е само печеният и вареният картоф. Пържените картофи са отрова, особено тези, които се приготвят в една и съща мазнина. А точно тях купуваме на децата заради играчките, които предлагат веригите за хранене. Много малко хора знаят, че млякото е единственият продукт, който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма. Само един от тях да го няма – лизинът например, и се забавят растежът и развитието на човека.

- Прясно или кисело мляко?

- И прясното, и киселото. По-добре е киселото, разбира се. Прясното и киселото мляко са едни от най-добрите лекарства против рак на дебелото черво и на стомаха. Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова тези жени трябва да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. Даже на стари години по-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Медът, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Няма по-добро лекарство срещу вирусите от прополиса. Той има антивирусно, атигъбично, антибактериално и антимикробно действие. И освен това не е скъп.- В продуктите, които изредихте като полезни, споменахте и виното?

- Има няколко неща, които трябва да се знаят за виното. Първо виното трябва да е от грозде.

- От какво друго може да бъде, ако не от грозде?

- В пръщината, която е останала, отпадъка, слагат захар и правят така нареченото втора ръка вино. То не е добро. Качественото вино съдържа танин. При последните си изследвания лекари от Калифорния са установили, че това химическо съединение има интересното свойство да срязва опашките на бактериите и ги прави кръгли и неподвижни. Танин има и в зеления чай, и в много плодове. Другото ценно качество на виното е, че в него се съдържат антиканцерогенни вещества. В моята книга има специален раздел: Можем ли да лекуваме рака и с какво да го лекуваме.

- Можем ли да го лекуваме?

- Последните изследвания за рака доказват, че хора, които консумират храни, които съдържат голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е , не страдат от рак.

- Например, ако ядат моркови…

- Да, но ако ядат морков, без да сложат мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма.

- Защо?

- Защото витамин А е мастно разтворим. Хората не знаят, че гроздето е уникален продукт, не само защото съдържа много витамини, микроелементи и други полезни вещества, но и защото има много целулоза… Тук , в България правят празник на боба в Самоков, в Смилян, в Добрич, говорят се какви ли не глупости за боба, а не се знае, че продуктът в света, който най-много смъква холестерола, е бобът и бобовите култури. Проф. Андерсън от САЩ е направил изследвания, че именно зрелият боб най-много понижава вредния холестерол.

Фасулът намалява с 12-14% повече холестерола, отколкото овесените ядки. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лекарство и против рак на стомаха и на дебелото черво.


- Не са ли вредни газовете, които се образуват?

- Вредни са, но могат да се премахнат като се изхвърли първата и втората вода на варивото. Хората не знаят, че бобът съдържа и пектинообразни вещества, които абсорбират отровите от тежките метали, токсините, които се отделят от тях. Той понижава кръвната захар. Пектинът (произвежда се от ябълките и портокалите) също забавя развитието на атеросклерозата.

- В книгата ви има разни рецепти?

- При тези рецепти съм се опитал да комбинирам няколко продукта, които имат синергично действие, тоест те имат още по-успокояващо болестта действие. Ще ти кажа една, която има очистващо действие. Вземи три лимона, те не са толкова скъпи. Смели ги и към тях прибави същото количество мед. Всяка сутрин на гладен стомах като си вземеш две лъжички – това е такъв благодат за всички органи на човешкото тяло – за сърцето, за мозъка и за всичко. Или за един отслабнал организъм, след болница, операция, за страдащи от анемия, от туберкулоза няма по-добро лекарство от смлени орехи с мед. Медът е уникално лечебно средство. Ако прибавиш кисело мляко, пектин, канела (която намалява кръвната захар и поддържа сърцето) и няколко капки от прополис (който унищожава вирусите) става чудесна закуска.

- Откъде имате рецептите? Събирали сте ги през годините или сам сте ги съставил и проверил? Лекарите се объркват с какво лекарство да ни лекуват…

- При мен идват лекари, които ми казват, че не могат да напишат тази книга. Ще ти кажа защо. Аз съм завършил агрономство. Учил съм ботаника 3 семестъра. Последният – систематика. Бях длъжен да знам 1200 растения с латинските им имена и съответните български названия. Да мога, като ми покаже професорът полски букет и ме накара да изтегля стрък, веднага да му кажа латинското и българското название на растението. Този професор беше Михаил Христов, завършил в Америка, много добър генетик. Ние сме учили и ливаделство (от ливада). Като отидеш на полето, над 50% от растенията са билки. Учил съм микробиология с микробиология на млякото. Учил съм 5 химии – органична, неорганична, агрохимия, физиология на растенията или биологична химия. Учил съм лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, етимология и фитопатология. Учил съм хранене, анатомия и физиология на домашните животни. Преди да се явя на изпита по хранене, трябваше да съставя дажбата на едно 3 до 6 месечно прасенце или теленце. В нея съм длъжен да му осигуря белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, груб фураж, за да може да се развива нормално. Да ми каже някой такива ли са грижите за едно дете? Освен това фуражите, които се дават на животните, се изследваха за алфа токсини.


- Преди година в България внесоха фъстъци с афла-токсини от Судан и Гвинея. И може да сме изяли част от тях с вафлите?

- Това е престъпление по отношение на хората. Афла-токсините са по-опасни от най-опасните химични съединения.

Световната здравна организация казва така: ако не искаш да заболееш от рак и преждевременно да умреш, трябва да консумираш по 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден. А Асоциацията на раково болните казва: трябва да консумираш по 800 грама. Добре, представи си, че на един болен с язва или бактериоза му дадеш най-противораковия зеленчук (според китайците това е зелето). Настъргваш към него моркови, които също се препоръчват срещу рак, прибавиш червено цвекло и чесън, които имат уникални качества… И дадеш салатата на този човечец. Какво ще стане с него? Ами ти ще го разболееш повече.

- Защо ще го разболееш?

- Защото той не може да понася целулоза, има болен стомах. Има рани в него. Затова за всяка рецепта съм дал и противопоказания. Не може да се говори по принцип като Световната здравна организация, която съветва – яжте по 400 грама салата на ден, за да сте здрави. Още повече, че всеки организъм има непоносимост към определени продукти.


- Какво е това сдружение, което ще правите?

- Наскоро ме каниха в Плевен. Там има едно сдружение за здраве, участват интелектуалци – лекари, учители, всякакви специалисти. Каниха ме във Враца. Имам покана от Добрич, Варна, от цялата страна. Не мога да ги обходя. Идеята ми е да направим в училищата да има поне 5 часа фитобиология. Децата да знаят поне елементарно кои храни са полезни, кое какво е. Аз съм израснал в учителско семейство. Дядо ми е имал 250 кошера, баща ми е имал 50 кошера. Баща ми е лекувал майка ми от слабо сърце, нервно сърце както го наричаха на времето, с ужилване на една пчела на ден. И майка се оправи. В книгата си съм описал и за пчелната отрова – как лекува, какво лекува… описал съм и за пчелния прашец, за пчелното млечице. Всичко, което е полезно съм дал в най-лесен за възприемане вид. Затова сигурно книгата се търси, защото хората имат нужда от тези знания. Много по-добре е да се предпазиш отколкото да лекуваш едно заболяване.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот cchery » Сря 25 Яну 2012, 17:03

14 октомври 2011, 12:49/Едно интервю на Александрина Роканова

Изображение


Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.


- Проф. Мермерски, вие сте известен в областта на медицината със странното твърдение, че “нашата храна трябва да бъде нашата любов и нашата любов трябва да бъде нашата храна”. Как направихте този извод?

- Вижте, аз започнах да работя по нов начин. Сега не искам да ми дават рецепти определени хора, а да ми ги дават само тези, които вече са се излекували. Тоест, това са хора, които вече са имали диагноза и обясняват какво е било състоянието им, къде са ходили и какво са правили. Тогава ми разказват каква рецепта са използвали и след това какъв е резултатът. Аз съм потресен от това, че хора със страхотни заболявания като коксартроза, псориазис, синузит, при които се прилага хирургическа намеса, ние с нашите рецепти решаваме за пет дни въпроса. И най-важното е, че вие не влагате никакви финансови средства, а ползвате благата на природата – на билките и хранителните продукти. Ако трябва да обобщим - природната медицина не воюва с истинската медицина. Природната има три раздела, три направления.

Първото нещо, за което в България не се говори въобще, е природно вълшебно лечение на противоракови тумори. Няма нищо по-сладко, по-хубаво и по-полезно да консумираме днес някаква храна или плодове, за да се предпазим било от гастрит или от язва на стомаха. За което и да било заболяване вие трябва да се храните с храните, които ви предпазват или лекуват. Ще ви дам един пример. На децата им казват – не яжте чипс, не яжте солети, брускети, но никой не им обяснява защо не трябва да ядат такива храни.

Другото, което е още по-ужасно е, че в колежите по готварство и по туризъм не им обясняват кои храни са лечебни и защо са лечебни. И третото нещо, което е, че всъщност хората ми се обаждат и ми казват: “Аз искам да ми дадете една рецепта с билки. Те обаче знаят, че природната медицина

прилага лечение с целебни билки

и също със соколечение. Трябва да ви кажа, че всяко едно от тези лечения е уникално. Другото, което е много интересно е, че природата, която ни е създавала, ни е осигурила всичко, което е необходимо, за да можем да доживеем до дните, които генетически сме обусловени – тоест над 100 години. Но ние със своето поведение намаляваме тези години. Друг е въпросът, че в почти всички ВУЗ-ве нямат нито един учебен час, свързан например с противораковите природни продукти. А това го няма никъде по света. Така например, нещо което не се знае у нас, че завърши едно изследване на Световната здравна организация, в което се казва, че ако искаме да имаме по-малко ракови заболявания, защото у нас по 100 човека не ден се разболяват от рак, от които половината умират, трябва да консумираме на ден не по малко от 400- 500 грама плодове и зеленчуци и грозде.


- Защо?

- Защото те съдържат химични съединения, които унищожават канцерогенните фактори в началната фаза на тяхното развитие. Друго, което е също много интересно и което се отнася за нас, българите, е, че завърши едно изследване пак на СЗО, в което се казва 70% от заболяванията на човека се дължат на лош и престъпен начин на хранене, заедно със стреса. Това се получава така, защото ние, българите, нямаме никаква система на хранене. На нас ни се предлага плато с храни, които имат взаимна непоносимост и от там после като се нахраниш с това нещо се чудиш какво да направиш с препълнения си стомах.

- Кои са според вас най-вредните храни – отрови?

- В Европа се направи изследване за дълголетието на нацията. Още през 1894 г. в България идва екип на Луи Пастьор защо най-много столетници има в България. Ние тогава сме имали на 7-милионното население 28 хиляди столетници, а днес като сме малко повече от 7 милиона имаме само 283. Излиза, че най-кратък е животът на населението в България, в сравнение с цяла Европа – от 62 г. и 3 месеца до 72 г. и 6 месеца. Албанците и македонците дори

живеят пет години повече от нас

Та този изследователски екип тогава установява, че българинът консумира значително количество кисело мляко. В него именно те откриват бактерията Лактобацилус, която кръщават на България. Ние сега продаваме щама – закваската и технологията и в момента 25 милиона японци закусват с българско кисело мляко.

А ние закусваме с всякакъв вид боклуци. Вече осем години водя битка да възстановим БДС. Какво значи това? Значи, че ние на всеки кубически сантиметър имаме живи седем милиона лактобацилуси. В много от марките кисело мляко като “Ел Би”, “Пършевица”, “Борчвор” отговаряли на стандарта, но като вземете кофичката виждате, че там не е отбелязано. Аз се занимавам с въпросите на храненето от 52 години, а сина ми Йонко Мермерски от 26 години. Той завърши трите степени на образованието си по органична химия в Америка с пълен отличен. Аз също съм бил в Америка. Първия път бях през 1980 г. на специализация и тогава ми предложиха да чета лекции в Илинойския университет. След това през 1983 г. станах съветник по науката, образованието и трансферните технологии в областта на екологичните и агрономичните науки в нашето посолство във Вашингтон. През последващия период съм посетил над 100 университета в Америка. Искам да подчертая, че американците ядат най-вредната храна, за която се сетим. Това “Кентъки –фрай –чикан”, “Макдоналдс” и други подобни, са храни, които унищожават здравето на човека. През годините имах и други посещения в Европа, а през последните десетина години (2000-2010 г.). много съм пътувал по Европа и съм успял да се убедя, че природосъобразният начин на живот, природната медицина са феномен за човешкото здраве.


- Проф. Мермерски, от колко грама белтъчини на ден се нуждае човешкият организъм?

- По два грама на ден, за да се поддържа мускулатурата, мозъкът и всичко останало. Аз и сина ми

имаме една уникална рецепта,

която препоръчваме абсолютно безплатно на нашите пациенти. Много хора я харесват и ни се обаждат, за да разберат как да я прилагат.

Така фолкпевицата Ивана отслабва с тази наша рецепта. Тя решава три въпроса. Това е комбинация между нискомаслено кисело мляко – 2 процента, пектин на прах и канела, както и една-две лъжици смлени орехови ядки. В тези съставки са включени всички витамини, микро и макроелементи, аминокиселини и мастни киселини. Ето, това е рецептата за дълголетие и намаляване на телесното тегло. Освен това с тази рецепта организмът се пречиства от токсини, от тежки метали, от други натрупани вредни вещества. Намалява се и кръвното налягане, регулира се дейността на сърцето. Това е тайната на отслабването, тонизирането на имунната система и късното стареене. Аз мога да ви дам много рецепти, но няма да ви стигне мястото да ги опишете. Затова препоръчвам на читателите на в. “Доктор” последната книга, която издадохме с моя син “Природната медицина – панацея”.


- Какво още ще препоръчате, за да се превърне храненето ни в истинско удоволствие?

- Ако сте решили да ядете една пържола и веднага след това плод за десерт, се получава една млечно-кисела ферментация и човек получава киселини. Обратното на това, ще кажа, че плодовете трябва да се ядат два часа най-малко след ядене.

- Как да се приемат аперитивите?

- Ракийката може да се пие най-много до 30-40 грама на ден. Но мезето, което я съпровожда, е много важно. Това може да е салата от моркови, както и от зеле, което е уникално. Няма по-добро средство против гастрит, язва, диабет от мезето за аперитива.

- Кое е най-елементарното нещо, когато човек иска да отслабне?

- Няма нужда да гладува в продължение на 30 дни. Такива пациенти, ако дойдат само един път седмично при мен, ще им направя диетата. Аз не взимам пари, само ако се наложи за консумативи и то в границите на 15-20 лв. най-много. При мен отслабването е поносимо, без да е мъчително.


- Какво е вашето мнение за параноичното внимание, с което някои дами се насочват към болезнените и скъпи козметични процедури?

- О, това е друга параноя. Аз например ще ви кажа за пилинга на кожата на лицето само с естествени природни продукти. Това го е измислил синът ми. Кожата става великолепна - естествена, свежа, набухва.

- Ще разкриете ли тайната на тази процедура?

- Не мога да ви откажа. Вземате един лимон и си мажете лицето в продължение на 5 минути, защото той стяга порите и я почиства. След 15-20 минути, вземате един разрязан суров картоф и започвате да мажете лицето. След още 15 минути използвате сода за хляб, която доочиства и след още 15 минути намазвате с тампон с хубав зехтин. После кожата ви става като кадифе. Това е естественият пилинг.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот Kleo » Пон 30 Яну 2012, 16:17

Благодаря ти :923
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот bobichan » Пон 30 Яну 2012, 23:20

Писах, писах и си затворих браусъре, без да искам.
Та не можах да се въздържа от коментар, въпреки че се опитах.
Г-н Професора Агроном, доста категорично заявява "Хората не знаят", "Хората не знаят". Е има и такива сред нас, които знаят това онова. Попрочели са и те по някоя книжка за здравословното хранене.
Та нека ви разкажа и аз какво съм прочела.
Не мога да се съглася с твърдението, че ако една жена иска да се предпази от остеопороза трябва да пие по 2 чаши прясно мляко и да яде по 1 кофичка кисело такова на ден! С тези количества мляко (особено ако ги съчетае с пържола или омлят на вечеря и филийка намазана с масло на закуска) по-вероятно е да си докара остеопороза, отколкото да я избегне. Защо ли ами защото нашето тяло е съставено предимно от вода. Тази вода може да е киселинна, алкална или да е в идеално равновесие - тоест с перфектно балансирано pH което за човешкия организъм е 7,365. Така сега да видим какво става когато изпием 2 чаши прясно мляко и изядем една кофичка кисело мляко. Първо ще погълнем растежните хормони, с които е хранено животнот и които вероятно ще ни докарат рак на гърдата или простата, че и затлъстяване, ако ги употребяваме в такива количества. Второто което ще се случи е, че ще си повишим киселинния баланс в организма. Но тъй като нашето тяло (както в прочем и самите ние) има нужда да живее в баланс ще се наложи да използва някакъв механизъм, за да възсттанови този баланс. Това много често става с освобождаване на калции от костите. Да защото калция е алкален и така неутрализира киселинноста на животинските храни. И какво става вместо да изпишем вежди вадим очи. А защо не се препоръчва като превенция на остеопорозата консумацията на суров сусамов тахан, смлян сусам или сусамови кълнове - ами защото производството на сусам не може да се равнява като индустрия на произвосдтвото на мляко. Ето затова. Сусамовия тахан се препоръчва когато остеопорозата е вече факт. И чак тогава на горките жени им казват, че всъщност калция от суровия сусам (смлян или на тахан) се усвоява много много по-пълноценно от организма. Е да но вече е късно.
Вие изберете на коя теория ще вярвате. Факт е че все повече иследователи (които са на светлинни години от Професора Агроном Мермерски) приемат тази за вярна.
Имам още какво да коментирам, но за другите неща ще се въздържа на този етап.
Имам приятелка, което е учила 7 години химия, но не се счита експерт по храненето, въпреки че от 10 години работи в тази сфера.
Нямам нищо против човека. Заел се е с не леката задача да събере всички народни бабини рецепти. Хубаво, но не обичам хора, които се вземат прекалено на сериозно.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот Kleo » Вто 31 Яну 2012, 12:19

Боби, мерси за информацията и труда, който си си направила, за да я споделиш с нас :329
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот jasmin » Сря 01 Фев 2012, 00:09

Чудех се и аз за млякото, нещо не ми се вързваше с това, което съм чела -недочела. Но ме гризяха съмнения. Благодаря за инфото. Иначе инициативата да се ограмоти българина на тема здравословно хранене е винаги похвална. Факт е, че много хора не знаят как и с какво да се хранят. Или знаят, но омаловажават риска от нездравословното хранене. Дори собствените ми родители редовно ме контрират като кажа че нещо е полезно или вредно. Дори се присмиват, че вече и децата ми им казват кое е полезно и че съм прекалявала. Та така... всеки си носи кръста в този живот или казано с други думи - насила хубост не става. Но информация трябва да има и колкото е по-разнопосочна, толкова повече мен лично ме кара да се замислям защо е така.
jasmin
Е, не се спря с тия постове!
 
Мнения: 83
Регистриран на: Сря 11 Яну 2012, 15:15

Re: Лечение чрез хранене - проф. Христо Мермерски

Мнениеот cchery » Сря 08 Фев 2012, 12:51

bobichan написа:Нямам нищо против човека. Заел се е с не леката задача да събере всички народни бабини рецепти. Хубаво, но не обичам хора, които се вземат прекалено на сериозно.

Бобка, всеки, който застане и твърди нещо, се взема насериозно :) ! Холфорд, който е твоят капацитет, също се държи така. И всъщност, слава Богу, че има такива хора, защото иначе никога нищо не би се твърдяло. И всеки би се крил зад "ако", "евентуално", "може би" и т.н.

Лично за мен интервютата и инфото на агронома, както го наричаш :D , бяха доста полезни като поредната гледна точка. И, да права си, че някои хора знаем :) и поради тази причина лично аз пречупвам онази инфо, която човекът е дал, през призмата на другите ми натрупани знания.

Освен това, човекът говори много за вредата от приемането на храни с консерванти, оцветители и т.н. Обяснява колко е неприемливо да се комбинират несъвместими храни. Т.е. .... всичко това, което и ти си описала. Препоръчва киселото мляко, ама не видях да го препоръчва по 2 кофички на ден плюс чаша прясно такова :D . И още нещо много важно:

В основата си киселините не са вредни за организма. Всъщност са необходими за правилното ни функциониране. Какъв е проблема тогава със свръхкиселинността?! Ами приема на ето тези л....а:

• високата консумация на образуващи киселини храни като продуктите от бяло брашно, индустриалната захар или бързите закуски;
• надмерната употреба на животински белтъчини;
• недостатъчният прием на пресни алкални храни ( например сурови плодове и зеленчуци :!: );
• прекомерната консумация на никотин, алкохол и кофеин;
• надмерната или неправилната употреба на медикаменти.


Т.е. самото кисело мляко като такова не би било опасно, ако човек се старае да избегне горните. Още повече, че по ниво на pH прясното кисело мляко се доближава към неутралните храни - 6.0. Като добавим и ценната българска бактерия, киселото мляко е продукт, който не трябва да се изключва от менюто в никоя възраст. Що се отнася до хормоните и други "добавки" в него, мисля, че няма човек, който да не е наясно, че се има предвид натурално кисело мляко!!!

Нещо много важно: Киселото мляко е източник на разтворим Ca. Т.е. .... калцият от киселото мляко не се изхвърля като шлака, а остава в организма и участва в неговите процеси.

И само последно: Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е. Това прочетох в "Земя назаем". Киселото мляко съдържа много важни ензими, витамини от групата В, голямо количество полезни елементи – фосфор, флуор, калий, магнезий, цинк, манган и йод.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12


Назад към ХРАНЕНЕТО - СИЛА ЗА ЖИВОТ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron