Недостиг на вода в организма

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
Мърмори
Философска система

Недостиг на вода в организма

Мнение от Мърмори »

Д-р Михайлов написа за вас:

Типични явления при недостиг на вода в организма:
Запек: Хроничният недостиг на вода втръдява съдържимото в дебелото черво.
Артрит: Недостигът на вода засяга еластичността на хрущяла; в резултат на това се стеснява ставната междина и идва до засилено триене на ставните повърхонсти. Този феномен се наблюдава и при междупрешленните дискове и риска от пукване на диск и дискова херния е повишен.
Нарушения на кръвообращението, задух
Главоболие, мигрена: недостигът на течности, ресепективно гръбначно мозъчна течност е честа причина
Хронична умора и уязвимост към стресови събития
Хипертония, риск от мозъчен удари и инфаркт: недостигът на вода води и до сгъстяване на кръвта, по- трудното и протичане. По- лесно се образуват тромби, артериалното налягане може да се повиши.
Може да се оформят разширени вени, също във връзка с по- трудното протичане на кръвта.
Наднормане тегло: Чувството за глад и жажда е объркано от цивилизацията
Алергии, астма
Оглупяване (понижен мозъчен капацитет): водният дефецит е честа причина затова
Бъречна недостатъчност: може да е в резултат на смутено кръвооросяване на бъбреците; пикочна киселина и други вредни вещества се отлагат в тялото и особено в бъбреците
Твърде късно е да се пие при жажада...
Жажадата е късен сигнал на тялото за нуждата от течности. Когато се усеща жажда, вече е настъпила дехидратация със съответние неблагоприятни последици. Който пие когато усети жажада, реагира късно. Освен това чувството за жажда е доста индивидуално и се влияе от околни фактори. Например стресът потиска жаждата, а с напредването на възрастта прагът на чувствителност се покачва.
Когато обаче се усеща жажда, въпреки че се приемат достатъчно течности, случаят трябва да се изясни с лекарска консултация.
Какво е истинското количество
За да не изсъхва тялото и да се пречиства от вредните вещества, възрастният човек трябва да пие мивнимум 1,5 до 2 литра в денонощие. При повишено физическо натовараване (спорт, физическа работа), както и при топло време или работа при горещи микроклимат, необходимите количества съответно са по- високи. Температурните състояния или повишената склонност към потене също изискват по- високи количества течности.
Колко вода да се пие зависи и от хранененто.
Солта и белтъкът водят до отделянето на хормон в мозъка, водещ до сесняване на кръвоносните съдове, артериалното налягане се повишава бъбречното кръвообращение, респективно филтарцията се влошават. Извод: колкото повече месо, сирена и сол се консумират, пропорционално трябва да се увеличава и количеството на приетата вода.
При вегетарианският режим на хранене е необходима и по- малко вода. Вегетарианците си я набавят с плодовете и зеленчуците и за тях 1- 1,5 литра вода са достатъчно, докато за употребяващите месо са необходими над 2 л дневно.
Кои течности са неподходящи?
Алкохол и кафе не са подходящи за набавяне на течности. Тъкмо обратно. Действат дехидратиращо, диуретично и увеличават водните загуби. Който не иска да се откаже от тези напитки, да пие и по чаша вода с тях, както е обичайно в топлите страни.
Подсладените напитки съдържат захар, други въглехидрати, изкуствени оцветители и аромати. Внасят много калории и засилват жаждата.
Млякото и млечните продукти да не се считат за напитки, а за течни храни
Най- доброто за задоволяване на дневните нужди от течности:
Чиста филтрирана вода или изворна вода
Натурални сокове
Неподсладени плодови или билкови чаеве.

И още:
Съобразяването с ритъма на нашето тяло може многократно да повиши ефекта на очистителните процедури активността ни. Известно е например, че от 3 до 5 сутринта активно работят бъбреците. Дебелото черво е с висока активност между 5 и 7 часа, стомахът - от 7 до 9, далакът - от 9 до 11, от 11 до 13 - сърцето, от 13 до 15 – тънките черва, от 15 до 17 – пикочен мехур. А от 17 до 23 часа вътрешните органи са с най- ниска активност.

Изводи
Най- доброто време времето за чистене е от изгрев слънце до пладне. И именно през това време трябва да подкрепяме процесите на очистване с приемане на достатъчно течности.
Добри количества вода трябва да се приемат сутрин във фазата на висока активност на бъбреците и дебелото черво, които отделят натрупани в тялото токсини. И то хладка вода с телесна температура (37- 40°С) . Кафето, черният чай не могат да заменят обикновената вода.
Препоръка- да се изпият бавно, на глътки 1- 2 чаши вода сутрин след събуждане и още 2- 3 чаши с малко мед и ябълков оцет или лимонов сок в продължение на 1- 2 часа. Каква да бъде? Най- добре чиста изворна. Или филтрирана, или очистена с хума. 1 чаена лъжичка хума се добавя на чаша вода.
Или преварена вода с добавка на чаена лъжичка мед на чаша вода и 1- 2 чаени лъжички лимонов сок или ябълков оцет (но трябва да е чист. Този в магазините най- вероятно съдържа минерални киселини).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Здравейте мили дами!
Вие сте страхотни!
И ще бъдете още по- прекрасни!

Извинете ме, че съм ви поизоставил, но наистина имам доста дела.

За новия кръг в надпреварата за здраве, тонус и красота реших да прибавя нещо, което е важно и в същото лесно за приложение, пиенето на вода. Засягали сме бегло проблема, а сега ще добавя още малко информация с практическа насока на базата на опита на някои хора.

За качеството на водата. Достатъчно е обикновената вода от чешмата да се превари (или по- точно да се загрее до средни мехурчета) и да се остави да престои. Едва тогава е готова за пиене.

Ако разполагаме с минерална вода, също е добре. Има добри очистващи свойства.

Валери Игнатов
Не познавам господина, но считам, че е интересен като казус и добре е представил тезата.

Благодарение на водата успях да отслабна с 33 кг.
Само преди 11 месеца тежах 125 кг. Ужасно ме болеше гръбнакът. Представете си– още не се смятам за стар човек, но можех да стана от леглото само с помощта на жена ми.
Боляха ме краката, ставите на стъпалата и направо не можех да си стъпя на краката.
Представете си водата като машинното масло в мотора и ще разберете страдащите от артрит.Водата смазва ставните повърхности.

Веднъж случайно влязох в една книжарница и гледам на рафта една такава книга.... общо взето концепцията на тази книга е такава ,че «Всякакви болки в организма на човека, в гърба, в петите, където и да е – това е сигнал за дефицит на вода в дадения участък на организма». Аз започнах да следвам съветите, които прочетох там. Например, че при моето тегло трябва да пия минимум по 3,5 литра вода на ден.

И нещо друго. По-рано аз не разбирах, че чаят и кафето не се «броят» за вода. Извод: Можем да си пием кафе, черен и зелен чай, но трябва още обикновена вода или билков чай. Тези, които се детоксикират със сокове, получават достатъчно вода. Млякото – това е храна! Купешките сокове, освен полезни вещества, съдържат и консерванти.

По-добро от водата могат да бъдат само прясно изстисканите сокове.
А чаят и кафето съдържат кофеин, който, на практика, обезводнява организма. Алкохолът също.

При тегло 100 кг физиологическата норма за потребление на вода е 3 литра на ден. Ако вашето тегло е по-малко – лесно ще изчислите пропорционално колко вода трябва да пиете.

Правило първо. Ставах сутрин и преди храна изпивах по 2-3 чаши вода. С малък промеждутък. След 15 минути може да се яде.
Правило второ е, след храна не трябва да се пие вода около 1,5 – 2 часа.
Разпределяте останалото количество вода равномерно през деня.
След детоксикацията можете да опитате тази техника на господина за закрепване на резултатите.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: Недостиг на вода в организма

Мнение от Kleo »

Благодаря за поднесената тук информация!
Имам два въпроса, касаещи пиенето на вода:
Съществува ли реален риск от прекалено оводняване на организма?
Вярно ли е, че кърмачетата не бива да пият вода до края на 6-ия месец?
Ще се радвам, ако тук намеря отговорите на своите питания :923
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Наскоро завързахме разговор със свекърва ми относно това, че препоръките да се пие вода от сорта на "еди си колко чаши на ден" са вредни и даже опасни за здравето. Аз, естествено се нахвърлих като "лъв" да си защитавам виждането, което е в полза на многото вода на ден. Но понеже винаги съм "ЗА" възможно най-много гледни точки в един диспут, се замислих има ли резон това, което свекърва ми твърди. Ще ви постна една статия, която подкрепя нейната теза и само ще уточня, че свекърва ми не е някоя залюхана бабичка от монтанска махала, а съвременна, образована и отворена за новите неща жена! Уточнявам го, защото е много лесно човек да се плъзне по тази плоскост и да отхвърли дадено виждане само защото си представя еди си какво за човека, който го твърди.

Та ето статията, в която се твърди, че пиенето на много вода не е полезно:

Здраве
Не било вярно, че пиенето на много вода е полезно
13.07.2011 14:31

Американски лекар разбива мита аз приема на течности

Не било вярно, че пиенето на много вода е полезно

Д-р Маргарет Маккартни от Глазгоу съветва сънародниците си да не изпълняват указанията на здравните власти в страната да се пият от шест до осем чаши дневно, защото това може да навреди на тяхното здраве, според нейна публикация в авторитетното издание British Medical Journal, съобщава БТА.

Досега широко разпространено беше схващането, че приемът на повече вода води до намаляване на риска от увреждане на бъбреците, помага за контрола на теглото и повишаването на умствената концентрация.

Маккартни твърди, че това са митове, поддържани от заинтересовани корпоративни кръгове, каквито са производителите на минерални напитки. Във Великобритания днес се консумират 2 милиарда литра минерални води, а през 2000 година тази цифра е била 1,4 милиарда.

Според публикацията на шотландската лекарка, нейно проучване установило, че да се пие вода насила, когато не сме жадни, води до снижване на умствената ни концентрация, а не обратното.

Освен това много от химикалите, използвани за дезинфекция на бутилираната вода, могат да бъдат вредни за нашето здраве.

Безконтролната консумация на минерални води нарушава съня, защото хората са принудени да стават през нощта, за да отидат до тоалетната.

Някои изследвания дават тревожни резултати – големите количества погълната вода могат да навредят на функцията на бъбреците, а не да я подобрят. Хроничната злоупотреба с вода може да доведе и до потенциално смъртоносното заболяване хипонатремия, при което нивата на сол в човешкия организъм рязко спадат и се получава свиване на мозъка.

Друг доктор, цитиран в публикацията, проф. Стенли Голдфарб от Университета в Пенсилвания, разбива мита за връзката между увеличения прием на вода и свалянето на килограмите.

Той уверява, че такава връзка просто не е доказана. "Ако децата пият вода вместо да качват калории с газирани напитки, това е добре, уверява Голдфарб. Но никой не е доказал,че пиенето на вода преди ястията намалява апетита по време на храненето".

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
droidd
Философска система

Мнение от droidd »

Чери, в по повод написаното от теб, ще постна цитати от книгата на

Д-Р Стивън Чан „ДАО на балансираното хранене”

„..........Когато говоря за лимит от 6 чаши течности в денонощие, имам предвид всички течности, включително супата, безалкохолните напитки, плодовете и зеленчуците. Не може да изядете 2 чинии супа и да твърдите, че не сте пили течности.Можете да задържите вода и от супата, затова трябва да я имате предвид.
..........Много често хората отиват в ресторант, поръчват си голяма салата и чаша вода и се поздравяват за самодисциплината си.Смятат, че така отслабват. Всъщност обаче, се самозалъгват. Има голяма вероятност бъбреците им да не функционират съвършено, затова колкото повече течности пият, толкова повече вода се задържа в телата им.Така че колкото повече течности поемат – дори чрез салатата – толкова повече дебелеят.
......Ние живеем в „пиеща страна”.Повечето хора поемат огромни количества течности дневно.Затова високата бъбречна заболеваемост никак не е за учудване.
Прием на течности
Отново и отновоподчертавам това, защото е най- важното в тази книга –ДА-ОГРАНИЧЕТЕ ПРИЕМА НА ТЕЧНОСТИ.Здравите човешки бъбреци могат да филтрират, без да се претоварват, шест чаши течности дневно. Излишъкът се складира в телесните тъкани, предизвиквайки задържане на течности. Ако задържането на течности продължи, тази вода става желеподобна, събира отпадъчните вещества и микробите в тялото и после отравя тъканите. Това е особено вредно за нервите. Задържаната под кожата вода не само притиска тъканите, но микробите и отровите в нея ги атакуват. Ето защо и страдащите от хронично задържане на вода са и нервни, и раздразнителни.
.......Започнете да ограничавате приема на течности до 6 чаши на ден.Това е извънредно важно.Дори ако още сега изхвърлите тази книга и последвате само този единствен съвет, до няколко седмици ще забележите драматични промени в тялото си.”
Аватар
droidd
Философска система

Мнение от droidd »

Мисля, че най-трудно, поне за мен е да намеря правилният баланс в приема на каквото и да било.Всеки човек е една малка вселена и да се подхожда към всички по един и същи начин, мисля че е неразумно.
Всеки би трябвало сам да прецени кое "работи" при него.
Но на мен лично все още ми е много трудно да преценя кога упражнявам волята си за собствено добро и кога извършвам насилие над тялото си в името на доброто му. :1044
И да споделя, че в студа, приема на течности не ми се отразява особено добре.усещам леки болки в единия бъбрек.Явно е свързано с въпросното пренатоварване на бъбреците, поради намаленото потене зимата.
Ver

Мнение от Ver »

droidd написа:Мисля, че най-трудно, поне за мен е да намеря правилният баланс в приема на каквото и да било.Всеки човек е една малка вселена и да се подхожда към всички по един и същи начин, мисля че е неразумно.
Всеки би трябвало сам да прецени кое "работи" при него.
Но на мен лично все още ми е много трудно да преценя кога упражнявам волята си за собствено добро и кога извършвам насилие над тялото си в името на доброто му. :1044
.
:326 Това е мъдро, Диде. Съгласна съм на 100% с теб!
Публикувай отговор