Сбогом мазнини - двуседмична диета

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
tita

Сбогом мазнини - двуседмична диета

Мнение от tita »

Търсейки съвсем друга информация в нета, попаднах на следната статия в MEDICINE.BG и ми се видя заинтригуваща, здравословна и твърде вероятна за изпълнение от мен ( разбира се с маааалки корекции в менюто по дни ;)). Затова реших да споделя с вас:
:954

Новата диета на специалистката по хранене Фиона Кърк се основава на сериозни изследвания и обещава за минимално време максимум загуба на тлъстини, при това без ограничения.

Диетата не е драстична и депресираща. В нея се набляга на промяната на приеманите хранителни вещества, хранителните навици и начина на живот, за да се постигне по-добро изгаряне на мастните клетки – жените имат около 34 милиарда мастни клетки, а мъжете около 25. Според изследванията на Кърк, определени храни и навици могат да ускорят процеса на изгаряне.

ПЪРВЕНЦИТЕ ПО ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ:

Калций
Научните изследвания показват, че при богатата на калций диета се изгарят повече калории и се натрупват наполовина по-малко тлъстини, отколкото при диета бедна на калций. Калцият се свързва с жлъчните киселини и увеличава количеството на мазнините, които се изхвърлят през червата. Богати на калций храни са извара, спанак, броколи, консервирана сьомга и сирене.


Омега-3 мастни киселини

Те се съдържат в мазните риби, зрелия фасул, граха, авокадото и орехите. Според учените, омега-3 мастните киселини са едно от най-ефикасните средства за трайно отслабване. Те допринасят за поддържането на нормално ниво на кръвната захар, за нейното натрупване в мускулни, а не в мастни клетки, и предпазват от превръщането на калориите в мазнини.

Ферментиращи въглехидрати
Те се съдържат в лещата, фасула, царевицата, граха, ечемика, овеса, кафявия ориз. Ферментиращите въглехидрати са много полезни. Те не са калорични, регулират чревната функция и намаляват трупането на мазнини след хранене.

Астаксатин
Този картеноид се съдържа в сьомгата, скаридите, лангустата, розовата пъстърва и раците. Той увеличава изразходването на енергията.

ДВУСЕДМИЧНА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ:

ПРАВИЛАТА:

:!: До 11.30 ч. яжте само плодове – те се усвояват по-лесно, когато се ядат самостоятелно. Нарушеното храносмилане е враг на отслабването.
:!: На обяд изяждайте една супа и една салата.
:!: Избягвайте разрешените в диетата нишестени въглехидрати след 18 ч. – сладки картофи, фасул, леща, кафяв ориз.
:!: С вечерята приемайте поне по 3 вида зеленчуци или една голяма салата.
:!: На всеки 2-3 часа похапвайте по нещо диетично, за да поддържате горенето.
:!: Правете физически упражнения всеки ден по 30 минути, най-добре сутринта, когато мазнините се изгарят най-лесно.
:!: Пийте вода на всеки 2-3 часа. За да има резултат, всяка химическа реакция в организма – от извличането на хранителните вещества от храната до изгарянето на мазнините - се нуждае от вода.

Спазвайте строго правилата 2 седмици. След това може да комбинирате предложените рецепти според вашия вкус.

РЕЦЕПТИ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ

Сокове и шейкове

Сложете в блендер няколко натрошени кубчета лед, чаша вода и нарязани плодове по избор. Разбийте, докато се получи гладка смес. Може да добавите някакъв сок и подправки или да разредите с още малко вода. Прецедете, ако искате да отстраните семките.

Опитайте следващите комбинации:

- Ябълка, малина и грозде с пресен портокалов сок
- Грозде, маракуя и ананас
- Мандарина, ягоди и банан

Приготвяйте храната си по следващите рецепти. Подправяйте на вкус, но не прекалявайте със солта. Най-добре използвайте диетична разновидност с ниско съдържание на натрий.

Пикантна супа от чушки


Загрейте 1 лъжица зехтин, добавете нарязани на ситно малка глава лук, скилидка чесън, стрък целина, 3 малки чушки – червена, зелена и жълта, 1 белен домат. Когато зеленчуците омекнат, налейте половин литър зеленчуков бульон (най-добре домашно приготвен), половин консерва домати, 1 лъжичка червен пипер. Варете 5 минути и пасирайте.

Супа от грах, мента и маруля

Сварете в половин литър зеленчуков бульон 250 гр. замразен грах. Добавете 6 нарязани големи листа от маруля и няколко листа от мента. След няколко минути пасирайте.

Супа от пиле и зеленчуци

Сварете 2 малки пилешки филета в половин литър зеленчуков бульон. Междувременно задушете за 10 минути в лъжица зехтин ситно нарязани главичка лук, скилидка чесън, 2 малки моркова и стръкче целина. Добавете бульона с пилето и 2 лъжички накълцан магданоз. Оставете супата да поври на тих огън до омекване на зеленчуците.

Пикантни скариди

Задушете до омекване ситно нарязан лук в 1 лъжица сусамено олио. Добавете чаена лъжичка куркума, 2 смачкани скилидки чесън, 2 с.л. настърган джинджифил и чили. След няколко минути изсипете 400 гр. домати от консерва и добавете малко вода. Оставете да ври 10 минути и след това прибавете 200 грама сурови обелени скариди. Супата е готова, когато скаридите порозовеят. Сервирайте я с лъжица кисело мляко.

Яхния с домати и тиквичка

Задушете ситно нарязана главичка лук в лъжица зехтин. Добавете 1 лъжица паста от къри и оставете да ври още 3 минути. Прибавете 1 малка тиквичка, нарязана на филийки, 3 домата на четвъртинки и 100 милилитра вода, захлупете и варете още 15 минути. Прибавете 50 гр. пресен спанак и след 2 минути изключете котлона.

Пуешки бургери

Объркайте 250 грама пуешка кайма със щипка сушена мащерка, настърганата кора на половин лимон, морска сол и черен пипер. Разделете сместта на две и охладете. Разбъркайте 100 грама нарязано сварено цвекло със сока на лимона, половин глава ситно нарязан червен лук, 1 лъжичка магданоз, 1 лъжица зехтин и 1 чаена лъжичка горчица. Изпечете на скара бургерите по 6 минути от всяка страна и сервирайте с листа от маруля и соса от цвекло.

ДЕН 1

Закуска: Пресни плодове и плодови сокове
Втора закуска: Пакетче безсолни ядки
Обяд: Супа, салата
Следобедна закуска: Пълнозърнести бисквити и варено яйце
Вечеря: Сьомга – намажете парче сьомга със зехтин и запечете на скарата 7-8 минути. Напръскайте с балсамов оцет и сок от лимон.

ДЕН 2

Закуска: Пресни плодове и плодови сокове
Втора закуска: Овесени кексчета с консервирана сьомга и краставица
Обяд: Пикантна супа от чушки и картофи, салата
Следобедна закуска: Зърнено блокче
Вечеря: Пиле - Задушете на пара за 10 минути пилешкото филе. Залейте със сос песто или зехтин и запечете на скарата за няколко минути.

ДЕН 3

Закуска: Пресни плодове и плодови сокове
Втора закуска: Сурови бейби зеленчуци с хумус
Обяд: Супа, салата
Следобедна закуска: Варено яйце и шунка
Вечеря: Яхния с домат, тиквичка и спанак

ДЕН 4

Закуска: Пресни плодове и сокове
Втора закуска: Студено варено пиле, домати и сурови ядки
Обяд: Супа от грах, мента и маруля, салата
Следобедна закуска: Сурови бейби зеленчуци със салца
Вечеря: Пикантни скариди

ДЕН 5

Закуска: Пресни плодове и сокове
Втора закуска: Салата от фасул
Обяд: Супа от пиле и зеленчуци, салата
Следобедна закуска: Сурови бейби зеленчуци с извара
Вечеря: Агнешко – Натъркайте един агнешки стек с кора от лимон, щипка канела, намажете със зехтин и запечете на грила от двете страни по 4 минути. Преди сервиране залейте с пресен портокалов сок и малко чили.

ДЕН 6

Закуска: Пресни плодове и сокове
Втора закуска: Маслини със сирене
Обяд: Супа от спанак, салата
Следобедна закуска: Пакетче пресни орехи и семки
Вечеря: Свинско– В чаена лъжица фъстъчено масло сложете малко чили сос, черен пипер и подправки, и намажете с половината от сместа 2 крехки свински филета. Запечете ги на скарата за 2 минути, обърнете ги и ги намажете с останалата част от соса, и запечете за още 2 минути. Сервирайте с резенчета от ябълка и пресен кориандър или мента.

ДЕН 7

Закуска: Пресни плодове и сокове
Втора закуска: Сурови бейби зеленчуци и гуакамоле
Обяд: Супа от пиле и зеленчуци, салата
Следобедна закуска: Стъбла от целина с орехово масло
Вечеря: Пуешки бургери

Преди лягане:

Овесено кексче с бъркани яйца или парче пуешко месо
Извара и семки
Овесена каша и мед

Източник: MEDICINE.BG
---------------------------------

Споделете мнение, моля! :1028
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Сбогом мазнини - двуседмична диета

Мнение от cchery »

Ааааааа ми ще споделя веднага мнение, как така?!? :1062 :1062 :1062 Рецептите, които са описани честно казано никак не са трудни и звучат страшно вкусно! :!: :!:

Друго - забелязах отново яденето на 2-3 часа! Това при мен е.... може би основна грешка - почти до 14 часа нищо не ям. Т.е. хапвам само плодове - примерно 200-300 г ягоди. Което не е лошо, обаче първо съм гладна. И второ - така сама намалявам темпото на обмяната ми. Поне аз така си мисля.

Ето още нещо, което е важно според мен за диети за отслабване и което и тук не видях да са писали като става въпрос за микроелементи важни за изгаряне на мазнини - !

Определено една такава диета не изглежда хич трудна за спазване......
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
tita

Re: Сбогом мазнини - двуседмична диета

Мнение от tita »

Чери, точно лесните рецепти беше нещото, което ми хареса в тази диета. :)
Иначе така направено меню по дни ми е много трудно да спазвам, когато съм на работа. А когато съм в отпуск, има хиляди други причини за да не съм стриктна в подобни диети, затова най-вероятно ще приложа само рецептите към сегашният си начин на хранене. Определено ще пробвам този начин на приготвяне на плодови шейкове още на следващия детокс, идеално се връзват нещата. :D
Булка Марулка

Re: Сбогом мазнини - двуседмична диета

Мнение от Булка Марулка »

Я да се залепя и аз тук :mrgreen:
Момичета, някоя от вас опита ли я?
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Сбогом мазнини - двуседмична диета

Мнение от cchery »

Булка Марулка написа:Я да се залепя и аз тук :mrgreen:
Момичета, някоя от вас опита ли я?
Аз - НЕ........ :roll: :roll: .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор