Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Форум за всички въпроси, свързани с отглеждане и възпитание на нашите деца; хомеопатична помощ
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от Cheva »

Предлагам тук да си систематизираме информация за профилактика,
указване на първа помощ и лекуване на ларингит.

[img]http://medvestnik.by/isimages//img/arti ... 20/09a.jpg[/img]

Какво представлява ларингита?
Ларингитът е остро или хронично възпаление на лигавицата на т.нар. говорна кутия - ларинкса, и по-точно - на гласните връзки, което води до промяна на гласа - дисфония, или до загубата му – афония. Може да е самостоятелно заболяване или да съпътства друго - възпаление на горните дихателни пътища, хрема, простуда, грип, шарка, нараняване на ларинкса от чужди тела;
Какви са симптомите на ларингит?
Острият ларингит може да започне с “подсещане”, а също и внезапно;
гласът загрубява, става шепнещ и слаб, човек се чувства така, сякаш котка му е драла гърлото, боли го при говорене, преглъщане и кашляне;да се загуби;

ларингитът може да започне внезапно след излагане на силен студ - гласът пресипва, появява се суха кашлица, която бързо преминава в дрезгава, задушаваща, температурата скача, но човек не се поти, само силно му се пие нещо студено;

• внезапна силна треска с висока температура, лицето пламва и се покрива с пот, гласът пресипва и съвсем изчезва, болката в гърлото се усилва с усещане за бодежи, появява се суха спастична кашлица, в някои случаи тя може да бъде и свистяща, дори съскаща, особено ако излезете на студен и сух въздух;

силен задух през нощта, който води до събуждане - човек вдишва като “риба на сухо”, шумно, но още по-тежко му е, когато трябва да издиша, защото гърлото му е задръстено с гъсти секрети, сякаш полепнали по него и трудни за изхрачване, затова се стреми поне да седне в леглото (тази картина много често се наблюдава при децата);

острият ларингит може да протече и доста драматично - при тежко възпаление и у хора с алергии, се стига до оток на целия говорен апарат - гласът изчезва, дишането е затруднено, почти невъзможно и чувството за задушаване е много силно - в този случай незабавно трябва да се търси спешна лекарска помощ;
Последно промяна от Cheva на 12 Авг 2011, 10:57, променено общо 2 пъти.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от Cheva »

Инхалации:
100 г цвят лайка. Използва се за инхалация. 500 мл. вода се нагрява се до кипване. Сипва се 1 с.л. от лайката, 1 с.л. мед и 1 чаена лъжичка сода. Болният покрива главата си с кърпа и се навежда над съда с врящата смес така, че да не се изгори и вдишва парите около 15 минути. За малки деца до 6-7 години времето е не повече от 5 минут
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от Cheva »

Цитат на cchery:

Бели ми се събуди така един ден през този януари - с тенекиена кашлица, все едно не идваше от нея. Естествено веднага компреса. Второ - гаргара с Арника. Поумон Хистамин 15 СН - за алергичния компонент. Оттам насетне при Бели слабо място са лимфните възли (както и при мене де), та давах Лимфомиозот. Включвам грип-хийл и ангин-хийл и ги редувам през час по 1 от двете.

При нощните пристъпи : на всяка цена трябва да имаш Кокус Какти 15 СН и Дрозера 15 СН!!!
Тези две неща спират кашлицата на Бели като се редуват по 5 зрънца през 15 минутки.

Ако се случи пристъп с тенекиена кашлица през нощта, помагат:

  • 1. Изнасяне на студения нощен въздух!
    2. Пускане на вряла вода в банята и държане на детето в запарената баня до спиране на пристъпа.
    3. В аптеките се продават инхалатори, съвсем обикновени - когато аз питах имаше едни от 12 лв - не съм купувала и не мога да ти препоръчам марка! Та с тези инхалатори се премахва спазъма и оттеклата лигавица възвръща нормалния си вид!


Кашлицата - пробвай със Стодал! И аз не вярвах, но.... тази зима се убедих на 2 пъти, че е много, много добър! Първите 2-3 дена се дава по 5 пъти на ден!

Чистене на носа - Еуфорбиум на спрей!
Последно промяна от Cheva на 12 Авг 2011, 10:53, променено общо 1 път.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от Cheva »

Изварен компрес::
Изварата се поставя в тензух или друг памучен плат. Дебелината на слоя є трябва да е около 1 см. Компресът се слага върху гърлото, покрива се с найлон, който да затопля. Отгоре се увива вълнен шал. Той трябва да е достатъчно плътен, но не и прекалено стегнат.Силата му е 8ч.


Цитат на Ver:

Oсвен извареният компрес, който би решил до голяма степен проблема с възпалението,
можеш да правиш компреси 2-3 пъти на ден гърдите и гърлото с ракия и мас; мед; 2ч.л. мас, 1ч.л. инддийско орехче и 1/2 джинджифил. Меда и последната смесица имат загряващо и противовъзпалително действие.
Изпробвани са, при моите дават добри резултати.
А лаещата кашлица на малката я оправям само с изварен компрес и Апис 9. Последния път беше с Т от около 40 градуса 6 дни и кашляше ужасно. Като видях какви са переспективите я натиснах (защото и тя не държи компреса попринцип) и няма хък мък. 3 денонощия почти непрекъснато с компреса бяха достатъчни. Още след първата нощ (около 13 часа не сме махали компреса) нещата се промениха.
И още нещо много помогна : Инхалации с лайка и сода. Слагаш на печката тенджера с лайка и като заври слагаш сода. Завиваш с някаква голяма кърпа, аз използвах пердето за баня, което защипвах в съсдените шкафове и така правех нещо като кабина, от която не излише парата. И така стоите двечките вътре 10-15 мин. Така на всеки час. Веднага кашлицата омеква и пристъпите се успокояват. Правете инхалациите поне 2 дни.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от Cheva »

:idea: В момент на пристъп, заради оток на гласните връзки
( лаеща кашлица, затруднено дишане, ) -
Apis melifica 9 CH - достатъчно е през 5-10 минути да се пият по 3 зрънца.
Обикновено за 30 - 60 минути пристъпът отзвучава.
По - подробно може да прочете в тази статия"
Компрес с извара е най-добрият лек
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от cchery »

Чева, страхотен сърч си направила из форума! Браво, момиче! :326 И ти благодаря за труда!! :923 :923

Аз питах док на скайп и сега поствам каквото той ми написа в чата:

ЛАРИНГИТ

Съвети на д-р Атанас михайлов

Остър ларингит (остро възпаление на гръкляна)

Определение: Ларингитът рядко е самостоятелно заболяване, по-често е свързан с общо възпаление на горните дихателни пътища – нос, глътка, трахея, бронхи.

Причините за ларингита са различни: хрема, простуда, пиене на студени течности, изпотяване, прекалено силно натоварване на гласа, вдишване на дразнещи прахове, газове и пари, проникване на болестотворни бактерии и вируси в гръкляна, грип, морбили, увреждане на гърлото от чуждо тяло. :idea: Не на последно място е предразположението към алергии. :idea:

Клинична картина: Признаците на острия ларингит са дразнене в гърлото и усещане за сухота, понякога придружени от суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа и болка при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а по-късно съвсем изчезва и болният само шепне.

При възрастните с ларингит дишането обикновено не е нарушено, :!: но при деца може да настъпи задушаване поради оток на лигавицата на ларинкса. :!: Най-често това са субхордалните ларингити. Гласът спада, става дрезгав, появява се лаеща кашлица. Предпочитаната възраст – между 3 месеца и 3-5 години. Температурата слабо се повишава. Ако не се вземат навременни мерки може да се стигне до усложнения като трахеобронхит и т. н.

Ще обърна повече внимание на субхордалните ларингити, защото наистина протичат драматично, малките деца много лесно отнасят кортикостероиден препарат, назначават се антибиотични курсове и проблемът се задълбочава.

Обяснявам на моите пациенти следното: ако гласът на детето спада, става дрезгав, появяват се лаеща кашлица, увеличаващ се задух – без двуомение
  1. да направят изварен компрес;
  2. заедно с това да дават Apis 9 (15) CH, през 5-10-15 минути по 3 гранули в зависимост от тежестта на състоянието. Обикновено 2-3 приема са достатъчни, но няма ограничения за броя приеми.

    Подсилвам програмата и
  3. с Poumon histamine 15 CH по 5 гранулки. 2-3 приема за деня обикновено са достатъчни.
И чак ако тези предписания не са помогнали (в повечето случаи бързо дават резултат), да се преминава към кортикостероиди и др. И да не се пренебрегват обикновените хигиенни мерки.
Да се обяснява на децата колко е важно да дишат през носа.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
djiq

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от djiq »

Да се разпиша и аз тук:

Изварен компрес не мога да направя все още т.к. моя малкия е опасен и с поставянето на компреса трябва да му залепя и ръцете някакси :221 , защото иначе е мисията невъзможна.
иначе искам да добавя още малко съвети от педиатър, който посещаваме отскоро, но съм много доволна:

Са - калции- на ампули или сиропче. По принцип ампулите са по-добри, но децата не ги искат, сиропчетата са по-приятни на вкус.
Вит. С
сироп за кашлица

Детето не трябва да реве в никакъв случай, защото това влошава нещата. Трябва да е спокойно.
Вер е дала страхотна идея за правене на инхалации в домашни условия, ще пробвам някой път. Ако обаче причината за ларингит е предразположението към алергия, трябва да се внимава с инхалациите с лайка, особено ако не е известно към какво е алергията, както е в моя случай. При инхалациите детето пак трябва да е спокойно и по възможност да вдишва дълбоко, иначе смисълът от инхалацията се губи.
При бебета и малки деца, които е трудно да бъдат удържани дълго време на едно място, може да се сложи съд със запарката от лайка и сода близо да главата докато спи също върши работа-пробвала съм.
Писах и в друга тема, но да напиша и тук, за мен Аписът е най- доброто нещо в такива случай.

Чева, поздравления за труда наистина, това е от мен за сега, с пожелание да не се налага да надничаме често в тази тема!
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от Cheva »

djiq написа:Са - калции- на ампули или сиропче. По принцип ампулите са по-добри, но децата не ги искат,
С каква цел се дава ?

А нашата педиатърка ни изписва хомеовокс(хомеожен)
При първа примяна в гласа, съветва да се започне прием.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
djiq

Re: Ларингит (лаеща кашлица); нощна кашлица

Мнение от djiq »

На нас ни го изписват като противо-алергично, т.е. в нашия случай за отбъбване на ларинкса.
Аз естествено съм чела за опасностите от предозиране, но категорично мнение дали наистина може да се предозира няма, според едни педиатри може, според други не...

В сиропчетата Калциев глюконат, концентрацията на Са е по-малко, затова давам тях, макар че според едната педиатърка при която ходя е по-добре с ампули.
Са в комбинация с Вит.С засилва имунитета, много мои настинки в последната една година съм пресичала още в първия ден с Са,Вит.С, клеева тинктура и глад.
При децата обаче трябва според мен да има консултация и с педиатър.
kikisi

Алергичен ларингит

Мнение от kikisi »

Здравейте ,
Детето ми е с ларингит вече от повече от 10 дни сменихме различни средства на лечение от традиционната медицина.Искам да попитам може ли да съчетаем предписаните от лекаря традиционни лекарства и сиропи (еуроспал,зиртек за носа олинт+гаразон в нослето)със следните хомеопатични -апис пумон хистамин,или трябва да са индивидуално хомеопатията и другите лекарства?
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Алергичен ларингит

Мнение от Сиренце »

Предлагам ти да прочетеш темата за
/не е много голяма и има много ценни неща/

Иначе по въпроса ти - аз лично бих спряла всичко (явно, че не действа, щом за 10 дни няма промяна) и бих започнала по схемата с Апис 9, Поумон и изварен компрес.

А ако нямаш време да я изчетеш, ето един цитат от статия на д-р Михайлов
Обяснявам на моите пациенти следното: ако гласът на детето спада, става дрезгав, появяват се лаеща кашлица, увеличаващ се задух – без двуомение

1. да направят изварен компрес;
2. заедно с това да дават Apis 9 (15) CH, през 5-10-15 минути по 3 гранули в зависимост от тежестта на състоянието. Обикновено 2-3 приема са достатъчни, но няма ограничения за броя приеми.

3. Подсилвам програмата и

с Poumon histamine 15 CH по 5 гранулки. 2-3 приема за деня обикновено са достатъчни.


И чак ако тези предписания не са помогнали (в повечето случаи бързо дават резултат), да се преминава към кортикостероиди и др.
Публикувай отговор