Ред е на нещо сладичко.... което е леко киселичко, обаче е уникално вкусно. Направих го за първи път миналата събота, за мои гости.
[img]
http://img2.grad.bg/468x213/pie-borovinki-sosche.jpg[/img]
Пай с лимонов крем
преработка на рецепта от: gotvach.bg, Валена
за блата
брашно - 2 ч.ч.
сол - 1 щипка
масло - 125 гр. студено краве масло
вода - 4 с.л. студена
за лимоновия крем
пудра захар - 1 ч.ч.
брашно - 1 к.ч. пълна
сода - 1/4 ч.л.
лимони - 1 бр. настъргана кора и сок)
яйца - 3 бр
вода - 1 ч.ч. гореща
пудра захар - 3 с.л. за белтъците (
по желание)
Пресявам брашното в съд и в средата слагам щипка сол и маслото, нарязано на малки парченца. Размачквам, докато се образуват трохи (не се моткайте много, защото маслото се разтопява от топлината на ръцете ви). После добавям водата, размесвам добре и събирам всичко на топка (ако е необходимо добавям още малко вода или брашно). Завивам го в прозрачно фолио и го оставяме за 10 минути в хладилник, да се стегне маслото.
След това разпределям тестото по дъно на тавичка с незалепващо покритие (ако няма такава, върху хартия за печене), правя борд от тестото по тавата. Надупчвам дъното с вилица, за да излиза въздуха и да не се надува блата. Поставям отгоре хартия за печене и изсипвам вътре стар боб, за да не се свие блата. Пека до светло розово в силна фурна.
За крема
Смесвам 1 ч.ч. пудра захар с брашното, содата, лимоновата кора и разбитите жълтъци.Обърквам и доливам 1 ч.ч. гореща вода, като бъркам интензивно. Слагам на не много силен котлон и бъркам крема, докато се сгъсти.
Свалям от котлона и добавям лимоновия сок. Крема шупва ( добре е да имате място в тенджерката, за да не тръгне крема по печката).
Отделно разбивам белтъците на сняг ( с 3 с.л. пудра захар, ако искате крема да е по-сладък (
аз пропускам тази порция захар) и внимателно ги обърквам с вече изстиналия крем с жълтъци.
Разпределям крема върху изстиналата кора и запичам до леко порозовяване в силна фурна. Крема се надига доста, докато се пече, но после спада, а вътре остава въздушен и пухкав.
Поднасям на гостите с топка бита сметана и малини ( ако са замразени, трябва леко да се отпуснат преди поднасяне).
Малиии .. много вкусен сладкиш. Изглежда точно като този на снимката горе.
П.П. Този уикенд пак ще го забъркам ... обещала съм на домашните. Този път може и да му направя снимки