Днес ми попадна една статия за KFC и се втрещих буквално. Ето избрана част от нея, с точната инфо какво има в нещата, които се продават в КФС:
Та пилците са си екстра. Истински са. Прекрасни пилешки бедрени, подбедрени, гръдни и пр. мускули (без трътки). Така де, няма да се излагаме с някакви замразени сурогати в найлоново пликче, които стават готови за минута и половина на скарата, а тарикати като MCD, Burger King и „Веселото кебапче” на бай Генчо Фирата предлагат за чиста проба месни продукти. О, не сър, КФЦ месото си е от истински пилета от – до, няма лъжа, няма измама. Мани глупостите за мутанти без човки и прочие филми на ужасите. Нашите си бяха от редовните, отгледани специално за феновете на рецептата. Антибиотиците и гроут хормоните не ги броя, защото ако си решил, че на пазара ще намериш пилета гледани без зоб, значи ти е пилешки мозъка.
Обаче! Това, че в КФЦ-то ядеш истинско месо, е последната добра новина за деня. От тук нататък започват да се трупат само негативи. Дейна и другите авери от грейнджа май го схванаха. Да видим какво ще закачиш и ти …
Да почнем от факта, че пилето се панира. Не, това не означава, че е обзето от панически ужас[1] , предвид очертаващата му се зла участ да бъде убито, разчленено и погребано[2] . Това означава, че старателно се овалва в “прекрасно”, фино, допълнително химически избелено брашънце (а за него по-долу), топва се във вода и отново се доовалва в брашънцето. Резултатът е плътна тестена обвивка, която от една страна е супер вкусна, екстра хрупкава и запазваща месцето сочно и крехко. От друга страна обаче си е изпържено в загрята соева мазнина тесто, богато на глутен и вещества, които … хм … по принцип едва ли ще се радваме да видим в храната си.
Та какво за брашното? В КФЦ се използва 1) бяло,рафинирано брашно без помен от витамини, фибри и минерали и с намален белтъчен състав. За сметка на това пък си има глутен и скорбяла, а запекът е само едно от нещата, които ще си причиниш с консумацията му. И тъй като такова брашно неминуемо губи от вкусовите си качества, се налага да бъде „обогатено” с разни нещица:
Да вземем например малтодекстрина. Ужким е сложен въглехидрат, ама се държи като баш бая прост (липсата на култура, образование и добра среда нямат нищо общо в случая). Какво имам предвид: подтиска имунната система, влияе негативно върху чревната флора, вдига ти кръвната захар и се бъзика с инсулина. И ако прекаляваш системно, а се шушне, че употребата му води до пристрастяване, на вратата ти ще почука диабета.
2) После – солта. Не ми подскачай колко е полезна, защото КФЦ солчицата няма много, много общи неща с добрата стара морска сол. На 12 кила брашно се добавят около 2 кг рафинирана, допълнително избелена сол, в която я се мерне някой друг минерал, я не, а магнезият го няма никакъв. Та те тая сол е нарочена за един от причинителите на високото кръвно налягане, болестта на Алцхаймер и проблемите с бъбреците.
Тук някъде идват и 11-те „тайни билки и подправки” на Полковник Сандърс, благодарение на които, видиш ли, пилето е така божествено вкусно и си ближеш пръстите и искаш и още и още. Подправки, подправки ама и 3) мононатриев глутамат. Да, да безопасен е! Освен за 30 % от постоянно употребяващите го, на които причинява главоболие, сърцебиене, слабост в мускулите и пристъпи на повишаване на температурата. И им прецаква хипопотануса. Ъ-ъ-ъ тъй де хипоталамуса. И чат пат причинява болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, амиотрофична и мултиплена склероза.
И разбира се това не е всичко! В панировката има още:
* Натриев фосфат – не, че е вреден. Само че се употребява и като слабително средство и средство за фиксиране на текстилни бои;
* Калциев силикат – последно го гледах като съставка за производство на строителни материали, като гипсокартон например. Ама си го има полепнал и по панираните крачка в КФЦ-то;
* Ниацин – витаминче от групата на B комплекса; Ха! Че този е от наще бре! Е да, ама на тялото му трябват около 13-20 мг. И ай си прекалил, ай е станал токсичен. Следва зачервявания по лицето, стомашно разстройство и сърбеж по кожата. Може да повлияе зле и на сърдечния ритъм.
И т.н. и т.н нещица, на които, изчитайки имената им, езикът ти се връзва на фльонга, а за какво аджеба са добавени можеш само да гадаеш.
А ако това не ти стига като доводи, какво ще кажеш за 4) частично хидрогенизираното соево масълце? Има го добавено както в пилето, така и в някои от гарнитурите в КФЦ. И да! С него нещата наистина загрубяват! Защото соевото масълце е наблъскано с Омега-6 мастни киселини, които ако не знаеш, трябва да приемаш в еднакво съотношение с Омега-3 мастни киселини. Ха така! Сега ми кажи какви храни богати на Омега 3 приемаш? Така си и мислех! Никакви, или почти никакви. Което превръща омега шестакът в преобладаващ в твоя организъм, което пък го превръща в причинител на здравословни проблеми като: сърдечно-съдови болести, рак и нарушени функции на мозъка.
Грозната картинка се допълва от частичното хидрогенизиране на соевото масло. Накратко – подлагат го на екстремни температури, добавят му метални частици и за капак го „дообогатяват” с водородни атомченца. В резултат се получава свръх рафинирано масло с деформирани, неестествени молекули познати ни като транс мазнини. А те са причинител на редица здравословни проблеми, в това число сърдечни заболявания и рак. И ако храбро бойкотираш маргарина, защото е вреден, но си хапваш спокойно пилешки кълки в КФЦ-то, то най-добре е бързичко да се прибереш в къщи и добре да обмислиш концепцията си за здравословно хранене.
Толкова за пилето в КФЦ. Следват гарнитурите! Защото какво е сандвич без картофки и кола или панирано пиле без картофено пюре.
И така, за разлика от пилешките продукти на марката, за които ти казах че са от истинско месо, то гарнитурите и до една без изключение студени или топли са абсолютни полуфабрикати.
Казвам ти ги набързо, че нещо се прозяваш!
5) Картофено пюре – направено по КФЦ процедура вкусът на пюрето е просто Wow!!! И хората си казват: „Как ли го правят? Може би отбор юнаци мият, белят, варят, пресоват и овкусяват стотици килограми картофи в някоя от задните стаички на ресторанта???” Ако си мислят така уви, грешат! „Пюрето” естествено е на прах, в който има, изненада! – отново разни нещица. Това са добре познатите ни мононатриев глутамат и хидрогенизирано соево масло, както и не особено лесните за произнасяне: калциев фосфат, калциев стеарол-2-лактилат, калциев хидроксид, моно- и диглицериди, изкуствени оцветители, изкуствени овкусители, натриев бисулфат и др. Този вълшебен прашец се разбърква в гореща вода с доза маргарин и се поднася залят с традиционния за хамериканската култура сос грейви. А в него има … познайте какво? Прочетете отново написаното за пюрето, плюс нишесте, динатриев иносинат (същото като мононатриевия глутамат) и не повече от 2% силиконов диоксид (използва се със същата цел, като калциевия силикат – да предотвратява слепването, а това, че е едва 2% сгрява по особен начин сърцето ми).
6) Царевица на клечка – стотици клиенти са ме питали дали не я варим в мляко. Хе-хе! Как пък не! Царевицата се вари в открита „царевичарка” и след сваряване се овалва в …момиченцето на третия ред печели първа награда … естествено в маргарин. Освен това е готова само след 45 минути варене, което поне за мен си е леко съмнително[3] .
7) Пържени картофи – да коментирам ли изобщо? Самото им споменаване, само по себе си, води до запушване на артериите, а какво остава за консумирането им. Бланширан полуфабрикат, изпържен в соева мазнина, при 180 градуса по Целзий, за три минути и половина, обилно посолен и щедро предложен в хартиено пликче. Всъщност единственото положително нещо в пържените картофи е именно това пликче. В крайна сметка то може да се рециклира. Органите ти – едва ли …
8) И на финала, понеже си много жаден от кофти мазнини, кофти въглехидрати и сол на едно място, правиш най-логичното нещо на света. Пиеш! Би могъл да си вземеш чаша ободряващо Пепси, или половинка освежаваща бира, или натурален сок от току-що откъснати плодове … Ха! Пързалям те естествено! Нито едно от изброените неща няма за цел да ти достави описаното усещане. Единствената им цел е да се чувстваш още по-сит и задоволен от храната, докато тихичко се уригваш в шепичка. И естествено да олекнеш с още два-три лева. А захарта, аспартамът, консервантите, изкуствените оцветители и др. чудеса на съвременната хранително-вкусова индустрия в случая са просто бонус.
Ами, толкова. Изводите от тук нататък ще си ги направиш сам!