Масовата употреба на хидрогенирано масло в храните накара Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA, да го обяви за вредно и да го забрани, пише “Пик”. Това стана само преди дни, когато федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и др. е опасна за здравето.
Това полуизкуствено масло е завзело почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити… Пише го на почти всички етикети на захарните изделия у нас като хидрогенирано растително масло, но и по други начини.
В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.
Докато у нас никой не знае с колко са тъпкани храните с тази евтина “биопластмаса”. Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.
В становището на FDA се обявяват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:
1. Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма.
2. Увеличава възпаленията в целия организъм.
3. Намалява добрия холестерол – HDL.
4. Увеличава лошия холестерол – LDL.
5. Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.
Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът.
Наши диетолози препоръчват – Не употребявайте масло с масленост под 82,5%! Те са по-конкретни за вредния ефект от консумацията на трансмазнини, както още се нарича хидрогенираното масло.
Ето и вредните последици, които то предизвиква:
- Влошаване качеството на млякото у кърмещите майки; с млякото трансмазнините се предават на детето.
Раждане на деца с патологично ниско тегло.
Увеличаване риска от диабет.
Нарушаване на работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан.
Нарушение на функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени.
Отслабване на имунитета.
Намаляване нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и влошаване качеството на спермата.
Нарушаване на клетъчния метаболизъм и в резултат: атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване, влошаване на зрението.
Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини):
- Маргарин
Меките масла, миксовете от краве и растителни масла
Рафинирано растително масло
Майонезите
Кетчупите
Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд)
Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити
Снаксове, чипсове, пуканки
Замразени полуфабрикати