Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Kleo »

Момичета,
Още не е късно да се видим, мисля. Януари е голям!
:222
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра
Мнения: 2131
Регистриран на: 28 Окт 2010, 07:49

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от cvety_rz »

Ох, Верка, разсмя ме и мен :1062 Сладурани.....
Декс, то за Симчо не е стрес да ходи на олимпиади а за мен :oops: Мисля и чувствам повече от колкото трябва явно :mrgreen:
Голям студ се задава.Искам да съм в къщи с книжка в ръка и да не ходя на работа :1150
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Нели
Философска система
Мнения: 1466
Регистриран на: 23 Авг 2010, 19:49

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Нели »

Декс, включвам се само за малко по темата за математическата гимназия. Аз учих там от 11 годишна, брат ми - също. Наскоро говорих с позната от онези години, чието дете беше сега там. Въпреки, че за мое съжаление нивото в момента е под някогашното (но то навсякъде е така), аз нямам съмнение, че това е най-доброто училище във Варна. Ако детето има интерес към математиката, аз съм 100% ЗА. Друг е въпросът, ако детето не е за там, не му е интересно или не го влече - тогава по-добре да не се "напъва", само ще се стресира и няма да усети хувавите неща на това училище.
А колкото до това как някой може да обича математиката... аз така и не мога да разбера как може да НЕ я обичаш. :1044 Това е поезия в най-чист вид, просто трябва да имаш очи да я видиш. :1062
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
danid
Философска система
Мнения: 1121
Регистриран на: 14 Сеп 2010, 12:54

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от danid »

Напълно съм съгласна с мнението на Нели. Факт е, че повечето деца, които са приети след 4 клас искат да продължат в математическата и след 7 клас, поне повечето, които познавам аз от тукашната математическа. Това, което Мария научи от курсовете и е полезно и ще и е полезно и занапред. Математиката и състезателната математика са доста различни неща и аз също се чудя как може някой да не харесва и разбира втората, но е факт, че голяма част от хората изпитват страх от нея, така както аз от интерпретативните съчинения например...

Как сте днес? Нещо не познаха за студеното време или да не бързам? Утре ще съм почивка и се надявам да не са прави, за да се позабавляваме с децата в последния неучебен работен ден.

Вер, ти ме уби. Макар че и аз вчера цял ден си мислех, че е вторник. Боби 100 пъти ме пита вчера дали е на училище. Още не може да се ориентира много, но чул, че някаква ваканция щяло да има. Сладури.
https://picasaweb.google.com/danydinkova72/10#" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Kleo »

Аз обичам много и математиката, и литературата!

Оттам сега ми върви и астрологията, в нея освен много психология, има и много математика, геометрия, астрономия и богат речник.

Уви, на Алекс не му върви нито едното, нито другото. Голям зор е!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от cchery »

Добро утро. То какво утро, направо си е ден вече. Вчера получих разрешение от нашия мениджър да бракувам служебната кола, която нито е в движение (защото е повредена от месец май), нито има изгледи да ни служи повече, т.к. всеки момент очаквам да ни кажат, че фирмата прекратява дейност. Та в момента съм в КАТ и вися пред една от двете големи опашки на гишетата за снемане от отчет на МПС и се ядосвам как си прахосвам времето. А го прахосвам, защото единствената причина да чакам тук е да получа мнение дали моето генарлно пълномощно ще е достатъчно за да бракувам колата или ще трябва да се прави още някакво.

Кво да ви кажа за математиката?! Ами не я обичам. А не я обичам, защото не я харесвам. А не я харесвам, сигурно и защото не я разбирам. Може би защото именно тя е науката с претенции, че разбира всичко.... Тази прозорлива яснота и императивна нагласа не са ми по вкуса. Отделно че в математиката, която се учи в у-ще, и която и аз съм учила, винаги има краен отговор. Винаги има край. Пък аз веднъж се бях обяснявала надълго и нашироко тук как КРАЯТ във всяко едно отношение ме плаши и депресира. :) Но и като цяло, на мен математиката ми е скучна.... Просто скучна.

Що се отнася до надпреварва за математическите гимназии, аз зачеркнах СМГ като вероятно у-ще и за Коко, и за Бела, най-вече заради животинското настървение в очите и маниера на водене на дискусии с привкус на превъзходство по темата къде да кандидатстват децата ни, на което бях свидетел няколко пъти у родители от бившия клас на Коко. Тези хора залагат изцяло на авторитета на СМГ и на възможността да се похвалят къде учат децата им, отколкото на осъзната полза, образователно ниво, възпитателен ефект. С 2 думи..... формата е много по-важна от същината. Много родители не вземат предвид желанието на децата си, и което е по-лошото - дори и техните възможности. И когато ми кажат "..синът/дъщеря ми учи в СМГ" и видя неподлежащото на ревизия самочувствие и правота, на мен ми става смешно и леко ме обхваща тъга.

Оф, само още двама души пред мен. :???: Това ми е най-дългия пост, писал през тел-а. :922 \
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Kleo »

Държа да ви споделя тази информация съвсем НАВРЕМЕ, момичета, от Розмари Де Мео е:

Идат ВОДИЦИ - Богоявление
5-ти НАРИЧАНЕ НА ВОДАТА
6-ти - Мъжки водици
7-ми Женски водици

"...Вечерта срещу 6-и, всеки си нарича водата. Приказва ù неговите си неща, от какво му е мъка, какво му се ще да си има... В наште обичаи има всякакви води, все с думи правени – жива, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, редена, будна... Зависи какво ще искаш и как ще го наредиш. На 5-и, през нощта, небето се разтваря, сам Богът застава на портата и чува всичко наречено в тоз час. След залез, от извор се донася съд с чиста вода, която мълчи под звездите. В полунощ , пред тази вода се изрича най-голямото желание. Водата го изпива, изчиства, обръща и го изпраща към Бога!

На сутринта, на 6-и почват Мъжки Водици. Сутринта мъжете слизат на реката. Всеки е облечен в чиста бяла риза.
– А жени могат ли да отидат?
– В никой случай!
– А да гледат могат, нали?
– Не могат! Остави ги тия панаири, дего ги правят сега. То затуй се вика Мъжки водици. Само мъже са там, само мъжка сила трябва да има. Женско око не трябва да пресича тая сила, да не я разбърка. Мъжете слизат на реката в мълчание. Редят се и влизат във водата за мъжко мълчано хоро. Никой не обелва дума. Влизат до гърдите. До дъх, му се вика. Тогаз най-старият хвърля кръста.
– Че нали не е християнски обичая, за какво е тоя кръст?
– Кръстът на Водици, Райно, е друг знак. Стар знак. Казват, че и за други народи е било тъй – на живота дървото, му викаме. И се хвърля във водата, за да направи водата жива. И мъжете взимат сила от тая жива вода. В нея умиват и греховете си. Ако има мъжки отрочета до седем години и те се окъпват в студената вода, да растат здрави и силни.
– А водата не е ли много студена?
– Лед! Съвсем замръзнала е понякога, че се налага да се разбива ледът. Ама колкото е по-ледена водата, толкоз по-здрава ще е годината.
– А не се ли сгряват с нещо преди това?
– Гледах по телевизора веднъж едни момчетии на Водици. Пият, пеят, викат, а отстрани народът ги снима. И в реката тъй влязоха, пияни. Гледам и байряк бяха развяли. Срам! На Мъжки водици трябва нищичко да не са яли и пили, чисти да влязат в живата вода. Да им секне дъхът, че нов да им дойде, мъжки! И да го измълчат тоя студ, да го издаянят без дума да рекат. Е туй са те, истински мъже, в живата вода мълчано хоро да изиграят.
– А с кръста какво става?
– Кръстът минава през всеки и всеки го целува. Накрая остава у най-младия, той да го пази през годината. После пак мълчешком се разотиват. А на реката след тях не припарва никой. Чак до другата сутрин.

Тогаз, на 7-и януари идат Женски Водици. По зазоряване, на същата тая вода, която мъжете са обърнали в жива, отиват жените. На реката жените остават само в дълги бели ризи. И те играят своето мълчано хоро около живата вода. Не влизат вътре, да не ги пресече водата през утробите. Ако има жена болна, грешна или да не може да ражда, тя влиза във водата до глезените, а другите играят около нея. Отстрани напалват огън, че да ги сгреят, като излязат. И всички се умиват на тая вода. И на момиченца до седем години им се умиват очите. От жените, живата мъжка вода зачева. Баш тогаз на Женски Водици, след Еднажден, в чистия бял сняг, в невестина премяна, се зачева Началото. А жените понасят котли със зачената вода от реката и ръсят с нея по къщите. Тез жени се именуват Водичарки... "

из "Стопанката на Господ", която можете да поръчвате от магазина на http://www.narichane.com" onclick="window.open(this.href);return false;

КАК СЕ НАРИЧА ВОДАТА?
Обредът, както и много други обреди, е публикуван в книгата, разказан от баба Магда Богданова. Можете да го видите и тук и който има силен корен и вяра да си стори сам Магията!

http://narichane.com/21kak-se-naricha-vodata.html" onclick="window.open(this.href);return false;…


http://narichane.com/21kak-se-naricha-v ... ne-na-voda
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Kleo »

Велико изпълнение, но си пригответе кърпичка:

[youtube]uZLigy9TDk8[/youtube]
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от cchery »

Ver написа:Как сте?
Бедствате ли? :1062
Ако това, че почистих и двете коли от снега, се брои за бедстване, значи........ ДА! Бедствам :1062 :1062 . Уф, направо аман от тази манипулативна медийна сган.... Майка ми е на гости от вторник и понеже ѝ е любимо да седи и да гледа новини и сутрешни блокове, съм информирана до дупка къде какво има... Дори, тази вечер... ме посрещна на вратата с "Тъкмо щях да ти звъня да видя дали не ви теглят някъде с въже?!" :plezya se :plezya se ...... Помислила си, понеже много се забавих, че е станала катастрофа и че... аварийни коли ме теглят :1139 :1139 . А аз отидох да закарам Бела на тренировка до НСА, карах бавно и на отиване, и на връщане. Сложих бензин. После чистих и другата кола от снега.... и то си мина времето......
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ver

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Ver »

Мани-мани.
Кво да се прави стандартни
Януарски новинарски емисии.
Да има кой да се връзва.

Абе събота/неделя
нещо пързалка/Витоша
джиджи-биджи?!
Заключено