СУШИ
Необходими продукти:
• листа от водорасли - нори
• 1 ч.ч. ориз за суши или друг ориз с кръгли зърна
• около 2-3 с.л. оризов оцет
• сол
• сурова прясна риба по избор
• зеленчуци по избор
• омлет от 1 яйце
Сос:
• 5 с.л. светъл соев сос
• 2 с.л. вода
• 1/2 ч.л. мед
• 1 скилидка пресован чесън (по избор)
• 1 ч.л. оризов оцет
• 1/2 ч.л. уасаби (хрянова паста за суши)
Начин на приготовление:
Измийте добре ориза със студена вода и го отцедете. Сварете го с вода, която като количество трябва да бъде един пръст над ориза. Варете на бавен огън за 15-20 мин. Като се свари ориза махнете капака на тенджерата, дръпнете от котлона и покрийте с памучна кърпа. Оставете ориза да изстине покрит с нея. Поръсете студения ориз с оцета и малко сол. Разбъркайте го внимателно с лопатка.
Върху бамбукова рогозка сложете една кора от норите. С мокри ръце разпределете равномерно част от ориза в единият край на кората. Поставете лентички риба, зеленчуци и омлет. С помощта на рогозката завийте на стегнато руло.
Съхранявайте сушито в хладилник, завито във фолио. Преди поднасяне го нарежете с остър нож. Сервирайте със соса.
За соса е необходимо добре да смесите всички съставки. Опитайте го и според вкуса ви можете да го доовкусите.
Ако искате да направите бяло суши първо разстелете ориза върху парче найлоново фолио.
Подредете върху него рибата и зеленчуците, а върху тях сложете сгъната на две кора водорасли.
Завийте на руло с рогозката. Така сушито отвън е бяло, а зелената кора остава вътре.
Можете да направите първо руло от самия ориз, напълнен с риба и зеленчуци и да го завиете в кората след това.
[img]http://www.deteto.info/img/my43.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли