Mam4eto31 стана ли кваса?
Вчера писах, писах за моите опити с квасения хляб и накрая нещо се скапа . Затова днес ще давам по-накратко - само рецептата, от която съм най-доволна. Рецептата ми е за хлебопекарна, такава ми беше още първоначалната идея.
Използвам програмата за пълнозърнест хляб, която при мен е 3ч. и 40мин.
Във формата слагам следното:
330 мл. вода (хладка)
100 мл. активен квас
500 гр. прясно смелено пълнозърнесто брашно от лимец
2-3 с.л. смяно ленено семе
1 и 1/2 ч.л. сол
При сигналът за добавяне на ядки и семена: 2-3 с.л. слънчогледово семе
Хлябът се надува едва при печенето с около 1/2, но няма грам кисела жилка и дори леко сладнее - от лимеца. Това е уникално зърно и препоръчвам на всеки, който има възможност да го опита. Засища и е много вкусен.
След като се опече, хлябът го завивам с една ленена кърпа и го прибирам във фурната да се охлади напълно.
Пробвала съм различни комбинации от пълнозърнести брашна - пшенично, ръжено, овесено(от смелни оведени ядки), елда, просо, нахут, ленено семе. Експериментирай смело!