28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

В този подфорум родителите на деца от училищни класове и градински групи могат да пускат теми, в които да обсъждат предложения, инициативи и т.н., свързани с ежедневието на децата в учебните заведения
milen radnev

28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от milen radnev »

Здравейте на всички!

Бих искал да отворя нова тема относно състоянието на двора, както и на цялата материална база на милото ни 28 ОДЗ Ян Бибиян.
milen radnev

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от milen radnev »

Та... с две думи:
Много искам да се организираме и редовно да напомняме и на общинарите и на директора за състоянието на двора на 28 ОДЗ.
И да се надяваме от това да произлезе най-накрая нещо.

Защото на мен ми е много мъчно, но и ми омръзна да гледам стария и изпосталял двор без никакви съоръжения за игра.

Много исках да се срещнем с г-жа Танева и да поговорим, но... да не прозвучи като оправдание, но работата ми е доста ангажираща и т.н. От няколко месеца съм я засичал едва 2-3 пъти сутрин, когато задължително закъснявам и нямам никакво време.
Не искам и да звуча предубедено, но досега доста пъти сме говорили с нея по тази тема и не съм виждал никаква инициативност от нейна страна.
А и да ви напомня, че общинарите бяха обещали отговор по въпроса с двора още преди повече от месец. Аз поне не съм чул нищо по темата. Някой нещо?!

И така днес най-накрая остана малко време и понапратих жалби чрез виртуалното деловодство на СО - до кмета, зам. кметове и т.н.
Да видим ще има ли някаква реакция и кога.

Призовавам ви и вас за повече активност по темата! Вярвам, че ако получат повече сигнали може и да се задействат най-накрая!

Писал съм и друг път по разни улични неуредици из квартала и резултат е имало. Макар и с голямо закъснение, макар и частично. Но все е нещо!

С пожелания за приятен ден!
milen radnev

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от milen radnev »

Пак съм аз.
Случайно попаднах на един важен документ

НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ


можете да видите линк тук:

http://lex.bg/laws/ldoc/2135543722" onclick="window.open(this.href);return false;

Това, което в конкретния случай ни интересува е
Раздел II. Здравни изисквания към сградите и помещенията.
Чл. 7. (1) Детската градина трябва да има озеленен двор, оборудван със стационарни уреди за игра, пясъчници и сенници.


"Трябва да има"... е добро пожелание! А защо 28 ОДЗ няма?!?!
Поставил съм този въпрос на общинарите, да видим какво ще отговорят.

И накрая
Заключителни разпоредби.
§ 3. Съществуващите детски градини се привеждат в съответствие с изискванията на наредбата в срок до една година от влизането й в сила.


Ха така... а сега е средата на 2011 г.!!!
Без думи...
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от cchery »

Миленски, можеш ли да пуснеш тук текста на сигналите, които си пратил до общината. Общо взето не искам да разводнявам темата, а да пратя също стегнато и конкретно писмо!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
milen radnev

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от milen radnev »

Ами... срам-не срам ще го пусна. :)
Защото много ми се искаше да съм кратък и делови, но пак ме изби на емоция

Здравейте,
Родител съм на дете от 28 ОДЗ Ян Бибиян в район Младост.
Доколкото ми е известно и в община Младост и в СО има подавани сигнали относно състоянието на оградата и двора на 28 ОДЗ.

Оградата е в лошо состояние. По двора няма никакви стационарни уреди за игра.

Имаше обещание от ваша страна, че ще има становище по проблема в началото на м. май (2011 г.), а именно - ще бъдат ли отпуснати пари за ремонт и кога. Нито аз, нито нито друг родител е разбрал за отговор от ваша страна. Тъй като и директора на заведението г-жа Танева е в отпуск също нямаме контакт с нея по въпроса.

Първото ми питане е следното: има ли някакво официално мнение по въпроса с евентуалния ремонт на двора към днешна дата (21.06.2011 г.)?

Второ питане: 28 ОДЗ не функционира ли в противоречие с Наредба № 3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини? И конкретно по Раздел II, чл. 7 (1) "Детската градина трябва да има озеленен двор, оборудван със стационарни уреди за игра, пясъчници и сенници."

Пак ви напомням, че в двора на 28 ОДЗ няма стационарни уреди за игра (с изключение на една неизползваема затънала в земята катерушка)!!! Има 2 беседки. Пясъчниците и пейките на част от двора са направени (дарени) от родители. Градината навърши 35 години през м. май и явно от толкава време не е инвестирано в двора й.

Трето питане: ще направи ли СО най-накрая нещо за "бъщещето ни" т.е. нашите деца?

Колко години трябва да си плащаме таксите в детските заведения, колко години трябва да си плащаме всякакви данъци и такси, за да получим поне нещо в замяна?
Не стига, че и без това едвам успяваме да запишем децата си на детска градина, а се налага да се примиряваме и с неадекватните материални условия там. Докога?!

В "заключителни разпоредби" на Наредба № 3 от 2007 г. пише "§ 3. Съществуващите детски градини се привеждат в съответствие с изискванията на наредбата в срок до една година от влизането й в сила." Само да ви напомня, че вече е 2011 г.!!!

Многократно аз и други родители сме водили разговори по тези проблеми с директора г-жа Танева. Но аз лично (подчертавам - аз) не съм забелязал инициативност и хъс за решаването им от нейна страна.
Надявам се, разбирате, че бързаме, защото след 1-2 години проблема ще стои пред друг.
Остава ми само надеждата, че евентуално след нашата инициативност може идните поколения да получат поне минимума на нормалните условия за здраве и развитие на децата.

С пожелания за приятен ден и ползотворна работа:

Милен Раднев
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от cchery »

Ами то какво няма да те избие на емоция, мен........ и пот ми избива.... Щастлива съм, че дъщеря ми е във ваканция сега, но наесен........ пак там ще идем. И пак в прашната стая. И пак в пустия двор. И пак детето ми ще има проблеми с дисциплината, защото нищо в дневния ред не предизвиква неговата изненада и любопитство...... Исках да садя цветя през май, но не ми стигна времето през съботите и неделите. Ала исках и като насадя цветя, децата да се грижат за тях, т.е. те да излизат навън и да прекарват максимум от времето си на въздух!!! Поне нашата градина не е на голям булевард и не е шумно и прашно. Увииииии, нашите госпожи ми обясниха, че т.к. сме вече в предучилищна група, ще има още за учене :!: :?: :!: :?: :!: :?: :!: :?: ......... говорим за 5-годишни деца.......

Миленски, обещавам утре активност от мен по въпроса. Аз също държа да облагородим градината. Дали ще е с помощта на Танева или ....... не, вече не ме интересува.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от cchery »

Преди малко чета следната новина:

Това лято ще ремонтираме основно 18 училища и 24 детски градини, съобщи столичната кметица Йорданка Фандъкова след разширено заседание на Консултативния съвет по образование към кмета на Столичната община.

Отделно от това 9 училища ще бъдат основно санирани по Оперативна програма „Регионално развитие”. Започнахме да насочваме и европейски средства към инвестициите, които общината започва да отделя, посочи Фандъкова.

„Много училища и детски градини насочват и собствен ресурс. Те са автономни, имат делегирани бюджети и това лято ще има ремонти не по-малко от минали години”, обясни столичният кмет.

Над 70% от училищата на територията на Столичната община и 75% от детските градини са с подменена дограма.

Общината има ангажимент към основните ремонти – ВИК, дограми, покриви и конструктивно укрепване.

Източник
  1. ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА КЪМ ИНВЕСТИЦИИТЕ - така както е цитирана кметицата, би следвало да разбираме, че..... европейски пари се дават на градини и училища в добавка към сумите от общината. Т.е. едно учебно заведение трябва да е заявило необходимите ремонти и не е необходима НПО за да усвои европейски пари. Греша ли?!?
  2. " ......детски градини насочват и собствен ресурс...... имат делегирани бюджети и това лято ще има ремонти не по-малко от минали години" - т.е. от бюджета на градината трябва да има перо за ремонти!!!!!! Надяваме се, че ще има средства и за двора.
  3. Общината има ангажимент към основните ремонти – ВИК, дограми, покриви и конструктивно укрепване. - оградата на градината би следвало да е към "конструктивно укрепване", т.е. ако.... пишем наистина на община Младост, а защо не и на голяма община, с малко повече късмет, можем да сме свидетели на нова ограда на градината!!!!!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Моят мейл към общината!

Мнение от cchery »

Здравейте.

Пише ви Анелия Донева - родител на дете, посещаващо 28 ОДЗ "Ян Бибиян" в Младост 2. Във връзка с поетите обещания на проведената през май среща с родители и представители на община Младост и Столична община, бих искала да попитам:

Дали има яснота по предстоящите ремонти в градината и в частност състоянието на площадките за отдих и игра на децата, а така също и оградата?
Ще достигне ли ЕВРОПЕЙСКОТО СУБСИДИРАНЕ до 28 ОДЗ "Ян Бибиян"? От появилата се днес информация в медиите, става ясно, че в добавка към сумите, отпуснати от общините на градини и училища за ремонтни дейности, ще има и европейско субсидиране. Източник.
"Общината (Столична) има ангажимент към основните ремонти – ВИК, дограми, покриви и конструктивно укрепване. Т.к. имам основание да считам оградата на градината като подходящ за "конструктивно укрепване" сграден фонд, ще бъде ли извършен този ремонт?


Надявам се да не бъда разбрана погрешно, т.к. целта на родители и ръководство на градината в крайна сметка е обща: приветлива, функционална и здрава сграда и прилежащи площи към ОДЗ-то!


С най-добри пожелания,
Анелия Донева
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
milen radnev

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от milen radnev »

И какво - имаш ли някакъв тоговор?
Мен са ме търсили от пощите за писмо от СО. Предполагам, че е писмен отговор на жалбата ми чрез виртуалното деловодство. Да видим кога ще ме намерят - трябвало да ми го доставят, не можело аз да си го взема.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от cchery »

milen radnev написа:И какво - имаш ли някакъв тоговор?
Мен са ме търсили от пощите за писмо от СО. Предполагам, че е писмен отговор на жалбата ми чрез виртуалното деловодство. Да видим кога ще ме намерят - трябвало да ми го доставят, не можело аз да си го взема.
Отговорът от Анелия Станева дойде на 28 юни и е следния:

Уважаема г-жо Донева,
За 28 ОДЗ са предвидени пари за констуктивно укрепване на сградата и в момента тече процедура. Ще се изгради една площадка дарение. Останалите са подадени за обновяване. Оградата също ще се ремонтира, когато се отпуснат пари.
Благодаря
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
milen radnev

Re: 28 ОДЗ Ян Бибиян - двор и материална база

Мнение от milen radnev »

Ето, и аз се включвам с моята кореспонденция с община Младост:
Здравейте,
Родител съм на дете, посещаващо 28 ОДЗ Ян Бибиян в Младост 2.

Пиша ви във връзка със състоялата се в градината среща между родители и представители на община Младост и Столична община през м. май. И във връзка с поетите от ваша страна обещания имам следните питания:

1. Има ли някаква яснота за предстоящите ремонти и конкретно за двора на 28 ОДЗ и липсата на стационарни уреди за игра?
2. Ще има ли европейско субсидиране за 28 ОДЗ?
3. Двора на 28 ОДЗ не функционира ли в противоречие с Наредба № 3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини? И конкретно по Раздел II, чл. 7 (1) "Детската градина трябва да има озеленен двор, оборудван със стационарни уреди за игра, пясъчници и сенници."?
4. Какви общински средства са отделени за ремонти на 28 ОДЗ през последните 10 години?
5. От колко години в двора на 28 ОДЗ няма стационарни уреди за игра? И защо досега не са отпуснати пари за това?

Наскоро получих плик от директора на 28 ОДЗ г-жа Танева, който съдържа два документа. Единият е копие от докладна от м. януари 2011 г. относно належащите ремонти на ДЗ. Разбира се, оказаха се много повече от липсата на уреди за игра. Другият е отговор до СО във връзка с подадената от мен жалба (No 94-ВД-1733/21.06.2011 г.).

Но отговор на тази въпроси, които вълнуват мен и другите родители няма. Което ме кара още по-усилено да ги търся от вас.
Надявам се на конкретни и скорошни отговори по тази така наболяла за нас тема.


С уважение
Милен Раднев
Публикувай отговор