Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло

Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло

Мнение от Cheva »

chickpeas_on_the_beet_.jpg
(97.68 KiB) Свалено 300 пъти
Или как съблазних дъщеря ми да яде цвекло. :222
Поднесени по този начин "лодките" се излапаха с охота.
Много приятен вкусов баланс се получава - цвеклото хрупка, а нахутът овкусява.

chickpeas_on_the_beet__.jpg
(76.64 KiB) Свалено 300 пъти
Необходими продукти:

- чаша сух нахут (който се накисва за 24ч.)
- праз лук
- сол
- млян кимион
- зехтин
- лимонов сок
- средноголеми глави цвекло
- за декорацията : царевица, зелени маслини, цвекло

Приготвяне:

- нахутът се накисва за 24ч. Изплаква се добре и се сварява в малко вода;
- след като е сварен, аз лично го беля / може и да се пропусне/;
- в кухненски робот или блендер се пюрира, като се добавя по малко вода,
до желаната консиситенция;
- праз лукът се добавя малко преди да е готов пастетът, за да се удеща леко;
- добавят се солта , зехтина и кимиона и се разбърква с дървен прибор;
- накрая се добавя и лимоновият сок;
- цвеклото се почиства и нарязва на тънки (до 0,5см) филийки;
- подрежда се в чиния за сервиране и върху него, с помощта на формичка за сладки,
се оформя пастетът;
- декорирате по желание и сервирате.

Добър апетит!
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло

Мнение от bobichan »

Прекрасна идея Чева! Задължително ще я приложа.
Поздравявам те за блога. Страхотни идеи и много много красиво поднесени ястия.
Сега остава да направиш и суров хумус и ще имаме 100 % сурова и пълноценна вечеря. Аз тази вечер го поднесох на масата без много много обяснения и всички го одобриха, дори си сложиха повторно :954 . Прдставям си как щяха да реагират, ако им бах казала, че е от кълнове от нахут.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло

Мнение от Cheva »

За колко дена ти покълва нахута ?
От снощи имам накиснат, тази вечер си сварих дозата и оставих
малко да си покълне. Преди малко мъж ми нападна купата и каза, че вече е готов. :1062
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло

Мнение от bobichan »

Браво на него. Чак ти завидяях. Моите експерименти обикновенно се гледат със сериозна доза скептицизъм. Което не ми пречи да сервирам на масатас салата от бейби спанак и дива рукула полята с дресинг от спирулина, конопено и слънчогледово семе, без да давам обяснения разбира се :oops:
Нахута ми покълва за около 2 дни след накисването. Естествено зависи колко е топло у вас - може по-бързо, може и по-бавно. Нали знаеш, че трябва да се бланшира преди консумация. А я чакай да те сюрпризирам
http://www.helikon.bg/books/88/162850_n ... hteto.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Топла, топла.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло

Мнение от Cheva »

bobichan написа: Нахута ми покълва за около 2 дни след накисването. Естествено зависи колко е топло у вас - може по-бързо, може и по-бавно. А я чакай да те сюрпризирам
http://www.helikon.bg/books/88/162850_n ... hteto.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Топла, топла.
В този студ, може и по-късно, значи . :1062

Браво за новата книга! :524
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Публикувай отговор