Или как съблазних дъщеря ми да яде цвекло.
Поднесени по този начин "лодките" се излапаха с охота.
Много приятен вкусов баланс се получава - цвеклото хрупка, а нахутът овкусява.
Необходими продукти:
- чаша сух нахут (който се накисва за 24ч.)
- праз лук
- сол
- млян кимион
- зехтин
- лимонов сок
- средноголеми глави цвекло
- за декорацията : царевица, зелени маслини, цвекло
Приготвяне:
- нахутът се накисва за 24ч. Изплаква се добре и се сварява в малко вода;
- след като е сварен, аз лично го беля / може и да се пропусне/;
- в кухненски робот или блендер се пюрира, като се добавя по малко вода,
до желаната консиситенция;
- праз лукът се добавя малко преди да е готов пастетът, за да се удеща леко;
- добавят се солта , зехтина и кимиона и се разбърква с дървен прибор;
- накрая се добавя и лимоновият сок;
- цвеклото се почиства и нарязва на тънки (до 0,5см) филийки;
- подрежда се в чиния за сервиране и върху него, с помощта на формичка за сладки,
се оформя пастетът;
- декорирате по желание и сервирате.
Добър апетит!