Пълнени патладжани с булгур
Необходими продукти:
2 средни патладжана
40 г масло
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2 скилидки накълцан на дребно чесън
1/2 ч.ч. микс от едно нарязани бадеми и кашу
1/2 ч.ч. стафиди
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1 счукано зърно бахар
1/2ч.л. куркума
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготовление:
Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 мин. за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете.
Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете.
Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките, стафидите и чесъна, подправките и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 1-2 мин. и подправете със сол и пипер. Напълнете със сместа патладжаните, сложете ги в тавичка, намазана с масло, сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180*фурна за около 20 мин. По желание поднесете с доматен сос.
[img]http://www.deteto.info/img/my47.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли