И аз готвих по рецептата на Хриско и беше много вкусно.
Но снощи правих мои гювечета, ето и рецептата за тях - порции за 4-и човека:
1. Кайма "Стара планина" - около 400 г.
2. 4 яйца.
3. 300 г кашкавал и около 400 г сирене.
4. 3-4 кисели краставички.
5. Маслини на вкус.
6. 1 компотен буркан с доматен сок - доматено пюре около 2 с.л.
7. 2 с.л. брашънце.
8. 1 глава лук.
Подправки: 1 с.л. червен пипер, кимион - както при пипера, макар че с него трябва да се внимава, че е много ароматна подправка, босилек на вкус, черен пипер и чубрица.
Главата лук я нарязвам и запържвам до "стъклено". Добявам към 1 супена лъжица червен пипер и разбърквам - не оставям червения пипер да се пържи, т.к. загорчава. Веднага изсипвам каймата
(преди това съм я разтворила в около 100 г вода - едно, че така не става на буци като се изсипе в тигана да се пържи и второ - реално така се задушава, а не се пържи!!!), разбърквам и запържвам до полуготовност. След това добавям 2-те супени лъжици брашно и бъркам постоянно (иначе брашното ще загори на дъното) не повече от 3-4 минути. След като брашното вече е позапържено, изсипвам буркана с доматения сок. Прибавям черния пипер, кимион, босилек и
никаква сол - каймата "Стара планина" е солена и няма нужда от повече сол. След като сместа е завряла добавям и доматеното пюре - в моя случай е лютеница от на майка ми! По принцип няма нужда да се добавя доматено пюре, но тази лютеница на майка дава страхотен вкус на всеки доматен сос и затова я ползвам. Оставям всичко на котлона още около 5 минути.
През това време съм сложила по 1 плочка сирене във всяко от 4-те малки гювечета. Заливам ги с горния сос, който стига точно за 4 гювечета. Добавям накълцаните кисели краставички, настъргания кашкавал и маслините. Отгоре чуквам по 1 яйце, което ръся с малко червен пипер, черен пипер и чубрица. Пека гювечетата в микровълнова 2 по 2 за 12 минути всяка двойка.
Не е много здравословно, но за сметка на това е бързо и вкусно, особено ако си се прибрал в 7.30 вечерта и се чудиш кое да подхванеш по-напред! Да ви е вкусно!!! Пускам и снимки - т.к. нашите деца не обичат кисели краставички и маслини, то те отсъстват от техните гювечета!
- obsta.jpg
- гювечетата преди да ги пъхна в микровълновата по двойки
- (201.04 KiB) Свалено 2216 пъти