dexter написа:Всъщност темата мисля беше за това
"И не само че не е прието да се говори за трудности във връзката майка-дете, но темата, бих казала, е табу".
И аз пак не мога да се съглася с това :lol: :lol: , поне що се отнася до моя опит и до моя кръг с познати. В момента, в който се съберем с някоя майка и се започва оплакване от децата - колко са ангажиращи, колко внимание изискават, как се тръшкат, настояват, налагат се и прочие оплаквания. Само на мен ли ми се случва това?
Така че не смятам, че темата е табу. Може би е табу да разкрием какво са истинските причини да недоволстваме от децата си, защото точно това не съм срещала. Напр. оплаква се майката, че детето не иска да чете, мързеливо било, нямало още навици за учене. Но не казва как тя се чуства неспокойна и несигурна и гледа детето все да е обгрижено, да не направи и най-малкото усилие, да не би да порасне и да няма вече нужда от нея. Или се оплаква колко обсебващо било, а не иска да признае, че й липсва свободата да има два часа само за себе си, за да мързелува, да спи, да прави каквото иска...... Т.е един вид вдигаме шум, за да скрием истинските си мисли и чуства.
Декс, абсолютно точно и в центъра на темата си! Т.е. поне моето разбиране за център. Мисля досущ като теб! В същото време се съгласявам с това, че темата за трудностите между връзката майка-дете е табу. Ще се обясня, че както хич не мога.....
Знаеш ли как попаднах в дира?!? След гадната бременност с Коки, на която проблемът й беше хиперемезис - демек повръщане до откат и след това - пак! Понеже аз обичам да говоря
, събирайки се с други новородили жени, си споделяме естествено нещата от ежедневието - миналата бременност, настоящето майчинство. И аз тръгвам да се оплаквам колко тежко ми е било, задето ми се налагаше да драйфам по 15-16 пъти на ден. Всеки път, щом отворех тази тема, чувах едно и също "Еееее, това е бял кахър! Я аз дето лежах 3 месеца за задържане! Няма от какво да се оплакваш!"
Добре! Така да е! Реших, че съм станала инфантилна. Обаче искам и второ дете, а не ми се връща пак по цели дни и нощи! И решавам да потърся инфо за хиперемезиса. И попадам на дира, клуб "Бъдещи и настоящи майки" и се престашавам и пускам първата си тема - точно за многото повръщане. Мога да кажа, че това не беше особено развиваща се тема. Ако не се лъжа пак имаше подмятания от сорта, че това са само 9 месеца и видиш ли какви по-страшни неща има! Реших, че съм превъртяла. И така както съм си го решила, ми се обади 1 момиче със същия проблем. После друго. После на бележки си писахме..... Оказа се, че всички те са получили имено това отношение от околните за състоянието, в което бременността ги е докарала. И са спряли да говорят на тази тема. Станала е табу!
В "Часът" пък как се "настаних" - след ентата скарлатина на Коки! По едно време си мислех, че той е единственото дете със серийни скарлатини в България! Опитвах се да водя разговори по площадките с други майки и знаеш ли до какво се стигна?!? Почнаха да ни отбягват - и то деца от групата на Коси в детската градина барабар с майките си! Мен това ме мъчи и не ми дава отговор и благодарение на това постигам първия пробив - намери се още едно дете, което кара серийно тази инфекция и майката беше съсипана направо. От какво ми се оплака тя?! Ами, че ...... не среща разбиране у околните и не смее да говори на тази тема. Станала е табу! В интерес на истината след моето "ръчкане" из нета на тази тема, специално в "Часът" се появиха поне още 2 такива заглавия.....
И сигурно отдавна се питаш каква е връзката с темата на интервюто на Макс Кон?!? Ами думичката табу?!? На мен не ми се случва много често да ми се оплакват родители от хлапетата! По-специално за специфични неща! Примерно, че някой не слушал, че направил беля - това го чувам всеееееееки ден! Но че майката има проблем с общуването, че детето й се тръшка, отговаря й, нагрубява я -
това аз не го чувам! Защото в обществото ни не е нормално едно малко дете да се държи така. Това е табу! Децата по дефолт трябва да слушат родителите си и точка! И защо е табу?!? Ами ти даваш отговора и толкова добре си го разписала, че няма да разтягам повече това есе:
dexter написа: Може би е табу да разкрием какво са истинските причини да недоволстваме от децата си, защото точно това не съм срещала. Напр. оплаква се майката, че детето не иска да чете, мързеливо било, нямало още навици за учене. Но не казва как тя се чуства неспокойна и несигурна и гледа детето все да е обгрижено, да не направи и най-малкото усилие, да не би да порасне и да няма вече нужда от нея. Или се оплаква колко обсебващо било, а не иска да признае, че й липсва свободата да има два часа само за себе си, за да мързелува, да спи, да прави каквото иска...... Т.е един вид вдигаме шум, за да скрием истинските си мисли и чуства.
Ей това е..... на български звучи като "Ни рак, ни риба". Искаме време за себе си, но не можем да си го позволим! Искаме да играем с децата, ама ни се гледа някой сериал. Ще ни се да четем книга вечер преди сън, ама ни се спи повече и от на детето. И..... как да признаеш на околните, че не се справяш?! Нали ще се изложиш...... И тогава трудностите при отглеждането на собственото ти дете стават табу, защото иначе трябва да признаеш, че не те бива в нещо.