Ето я и желаната тема. Надявам се да има много интересни, леки и здравословни идеи - вкусни разбира се. Предлагам ви да споделяме цялото меню (което за мен е двудневно) за захранване.
Моето меню беше следното: Закуска
2 с.л. овесени ядки,
1 с.л. овесени трици,
1 ч.л. мед,
малко сушени боровинки
заляти с топла (не гореща!) вода Обяд сварени на пара резенчета картофи (без сол) с Гуакамоле без сол. По принцип не слагам сол когато го правя. Митето ги кръсти лапи Вечеря салата от цвекло и морково с магданоз и лимонов сок.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
БРАВО,БОБИ!!!
Обещавам,ще участвам най-активно в тази и др.готварски теми.Ще са полезни за всички ни,защото наистина целим здравословен начин на живот.
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
страхотна тема,браво,в началото,когато се запознавах с детокса като цяло все се чудех с какво да се захраня,е,сега ще мога да черпя и от вашите идеи,надявам се и аз да мога да се влюча с нещичко
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю
asiatano написа:Нещо което на мен ми допада и си правя след детокс е :Задушени брокули ,моркови,малко малко гъби,царевица лъжичка масло и малко калиева сол.Става страхотно ,като брокулито се слага накрая защото много бързо се смива.Може да си настържеш и кашкавал.Това го ям вторият ден от детокса,а първият наблягам на овесени ядки ,задушени картофи и салата моркови с лимон.Да Ви е сладко....
Мммм, много добре звучи. Броколите се сваряват перфектно и на пара.
Момичета може да споделите сега как сте се захранили или как се захранвате по принцип, а аз обещавам като се понатрупат повече рецепти да ги направя в рецептурник за първи и втори ден
Линди, чакам всички твои рецепти с нетърпение. Твоите импровизации много ми пасват
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Сутрин: чаша вода на гладно, последвана от кафе. 10 часа - 2 мандарини. 12 часа - ангелска супа от 3 средни картофа, 2 моркова, глава пащърнак; 10 мл зехтин, връзка магданоз, 1 с.л. накълцан копър без сол; при поднасянето може да се овкуси с лимонов сок - порционът е за двама души! 16 часа - зелена салата (2 средноголеми салатки) с пресен лук, овкусена с лимонов сок, 10 мл зехтин и сол на върха на ножа - порционът е за двама души! Вечеря: варени картофи (500 г картофи най-много) с праз, овкусени с лимонов сок и зехтин, сол на върха на ножа - порционът е за двама души!; 2 сварени яйца без сол.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Аз не обичам много да готвя,затова нещата,които предлагам са лесни и бързи.
Ориз със зеленчуци
2 чаши ориз,зеленчуци каквито имам в момента-лук,праз,грах,моркови,царевица,пиперка...понякога слагам и гъби,но те са по-скоро за втория ден от захранването. Слагам в тава ,овкусявам със сол и черен пипер и пека.
Макарони със зеленчуци
Това е нещо подобно на горната рецепта,но вместо ориз слагам макарони или спагети. Сварявам ги предварително в подсолена вода,след това ги отцеждам от водата и ги изплаквам със студена вода. Така предотвратявам слепването им. Докато се варят си задушавам леко зеленчуци-отново каквото имам-лук,морков,пиперка,грах,царевица и накрая ги добавям към макароните. Може да се овкуси със няколко капки зехтин и счукан чесън или да се добавят зелени подправки-кой каквото обича.
Зелена крем супа
Сварявам 1 кг картофи и 2 моркова, нарязани на парченца като за супа. Когато са готови махам от огъня и добавям връзка магданоз и няколко стръка целина,накълцани на ситно. След десетина минути пасирам и овкусявам с лъжичка краве масло и малко сол.Докато се варят зеленчуците нарязвам лук на шайби и го пека на скара или грил тиган. Добавям и него във вече пасираната супа. Накрая сервирам с поръсени отгоре крутони.
Лозови сърми
1 ч.ч. ориз се задушава със ситно нарязан лук,малко зехтин и копър.Когато изстине с тази смес се навиват сърмички,които се варят ш леко подсолена вода до омекване на лозовите листа и сваряването на ориза.
През лятото на вечеря,когато вече може да се включат млечни храни захранваме с таратор или или сух таратор с тученица.
Сваряват се 5-6 картофа, 3-4 моркова и парче тиква. След като омекнат напълно се свалят от котлона. Добавят се лъжичка краве масло, и сирене и копър на вкус. Пасира се.
При поднасяне може да се поръси с 1 к.л. ръжени галета и/или смлени сурови орехови ядки или шам-фъстък.
Поръсването не е задължително, а вместо сирене, може да се подправи с диетична сол.
Количествата на зеленчуците разбира се варират според броя на порциите, големината на продуктите и вкусовите предпочитания.
Ако е с повече вода, ще стане по-рядка. Ако обаче се остави почти без вода, се получава чудесно пюре, подходящо за пълнеж, гарнитура или намазване на най-различни неща /не хляб/.
В къщи много се харесва. Може да добавяте всякакви зеленчуци според сезона и вкуса си. Да ви е сладко
1/2 или цяло авокадо
1-2-3 моркова
сокът на 1/2 - 1 лимон
1-2 с.л. суров слънчоглед
Авокадото се нарязва на кубчета, моркова се настъргва на ренде, подправя се с лимона, поръсва се със слънчогледа. Най-добре слънчогледа да се накисне за няколко часа предварително. Не е необходимо да се добавя сол или мазнина, самата комбинация е ужасно вкусна.