Пак ухае на цвят, пак на пролет ухаe

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Нели
Философска система

Re: Пак ухае на цвят, пак на пролет ухаe

Мнение от Нели »

:954
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Цони, благодарско за пролетната темичка :954
За занималнята моето мнение е същото и по тази причина отписах Райчето.Малко шум се вдигна, но аз си отстоявах позицията.5 класа с един ръководител и всичките с различни домашни :plezya se Абсолютно неефективно.И се надявам празника ви да мине добре :940
Нас утре ни изписват.Доктора казва, че сме добре вече и аз забелязвам, че когато си шушнем той ни чува :954
След това ще ходим и в градината, защото тя се казва Васил Левски и си имат празник.Симчо има думички и ще бъде в четничешка униформа.След празника ще си се приберем.

Честит Рожден Ден и на док! Благодаря от сърце за вниманието от негова страна и за безценните съвети :1091
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
mam4eto31

Мнение от mam4eto31 »

Ех, щастлива съм днес :954

Имам приказни деца.
Цони, няма лошо представили се деца, даже когато бъркат са изключително чаровни. Бяхме в страхотна градина и правеха невероятни открити уроци. Просълзявала съм се от вълнение не само от моите, но и от другите сладури. Не случайно имам три деца, те са вълшебство. Ако имах възможност бих си осиновила едно момченце. :222

Относно занималнята, аз търсих и намерих малко училище с един преподавател в занималнята. Цял ден са си в стаята, раницата стои от понеделник до петък в училището. Успяват всичко да си напишат. Даже я направиха до 5-ти клас включително. Спокойна и доволна съм. Но имам приятелки в др. училища, които или ги гледат или ги пращат на частни занимални. Явно е масов проблем.

Цвети супер, че нещата се оправят със Симо :922

Черита, как върви детокса.

:922
mam4eto31

Мнение от mam4eto31 »

:1086 Жив и здрав да сте д-р Михайлов! :1090
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

mam4eto31 написа: Черита, как върви детокса.
Зеленикаво :1062 :1062 :1062 ...... Ще се сменя текста на песента "Оранжево небето" с друга разцветка.... :lol: . Нямам грижи дотук - честно..... още не ми е минавала мисълта да се откажа, значи нещата са криво-ляво наред!

Браво за твоята малка победа днес! Браво.... :940 :940 Кучо ви е много сладък... и голЕм.... и силничък. Това си ти е направо като четвърто дете :1062 :1062 . Обичам и кучетата, и котките. Гледам котки, т.к. по моите разбирания апартаментът не е подходящ за кучета и само бихме се мъчили взаимно.

Цвети, желая ви вълнуващ празник утре! Много се радвам, че има подобрение при Симчо. Ама какво ти подобрение, то си е направо изцеление :954 :954 .... Дано никога повече не ти се налага да го мислиш този проблем! :922

Лека, че стана полунощ...... :329
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

[img]http://media.snimka.bg/s1/0864/027971347.jpg[/img]

[img]http://media.snimka.bg/s1/1324/028891288.jpg[/img]

[img]http://www.burgas.utre.bg/images/articl ... feca22.jpg[/img]

Добро утро, дами, как я карате в четвъртък сутрин? :954 :954 :954 Позволете ми и тук да ви поздравя с нещо живичко, но старичко, а именно с това /Милена - Ха-ха/

[youtube]g6q2HDKehUQ[/youtube]

Днес е годишнина от смъртта на Апостола. Цони, успешна постановка, сигурна съм, че децата и ти ще се справите! Аз се замислих, четох за него, затова реших да ви постна и най-доброто според мен писано за Дякона:

ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

ХРИСТО БОТЕВ

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

"Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в "Песни и стихотворения". Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски.

Дякон Васил Левски

О, Майко моя, родино света!
Защо тъй горко, тъй скробно плачеш?
Гарване и ти, птицо проклета,
над чий там гроб тъй грозно грачеш?

О, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня;
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня!

Плачи! Там близо до град София
вида аз стърчи черно бесило.
И твоят един син, Българио,
виси на него... Със страшна сила.

Зимата пее свойта зла песен.
Вихрове гонят тръни в полето
и студ, и мраз – плач безнадежден!
Навяват на теб, теб на сърцето!

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в мъглата;
старци са богу молат горещо,
жените плачат, пищат децата!

Умря той вече! Юнашка сила
твойте тиране скриха в земята!
О, майко моя, родино мила,
плачи за него, кълни съдбата!

Това е първият вариант на стихотворението "Обесването на Васил Левски". Публикуван е във в. "България", г. I, бр. 22 от 12 август 1876 г. Окончателният вариант на стихотворението е излязъл в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски, а след това е публикуван е в "Съчинения на Христо Ботйов" под ред. на Захари Стоянов, С., 1888, с. 43.

Из писмо от Христо Ботев до Киро Тулешков, Букурещ, ноем.–дек. 1868

Пръв, който пише за познанството на Васил Левски и Ботев, и за влиянието на Дякона върху бъдещия поет и революционер, е Захари Стоянов. Той публикува популярното писмо на Христо Ботев от зимата на 1868 година до приятеля му Киро Тулешков. Оригиналът на документа е загубен, а в първата публикация писмото явно не е цяло и е без подпис. Киро Тулешков (1846–1904) е български журналист, книжовник, педагог и национал–революционер.

… Пиша ти приятелю, че аз останах тука [в Букурещ] с намерение да стана учител на българското училище, но силно се излъгах. Достигнах до такова жалостно положение, което не можа ти описа. Живея съвършено бедно; дрипите, които имам, се съдраха и мен ме е срам да изляза дене по улиците. Живея на самия край в Букурещ в една вятърничева воденица – заедно с моя съотечественик Васил Дякона.

За препитанието ни не питай, защото едвам на два и три деня намираме хляб да си утоложим гладът… Тия дни мисля да държа сказка в читалището "Братска любов", но как ще се явя – не зная! При сичкото това критическо положение аз пак си не губя дързостта и си не изменявам честното слово…

Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и сè весел! Вечер – дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности …

Хр. Ботйов

Източник

Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.201

ПОКЛОН !!! Поклон на тези достойни, доблестни, истински МЪЖЕ !!! Дали живота си за нашата днешна СВОБОДА !!!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

cchery написа: Цвети, желая ви вълнуващ празник утре! Много се радвам, че има подобрение при Симчо. Ама какво ти подобрение, то си е направо изцеление :954 :954 .... Дано никога повече не ти се налага да го мислиш този проблем! :922
Изписаха ни, направиха му изследвания и всичко е ок и апарата за слуха потвърди добрия тезултат :1216 Много съм щастлива.Чери, дано никога повече!
Празника в градината мина добре.Имах много хубав четник, който си каза думичките превъзходно :940 Успях да подам и документите за детски и да се разходя из парка.Плана е преизпълнен.
След малко ще сложа да готвя и да пека хляб, че минахме вече само на домашен.След това ще тренирам с Руми.....Хубаво ми е.Колко малко му трябва на човек :954
Деси, какви са ти отзивите за филма?Райчето е малко разстроена, защото в училището ще им го пускат а той е за деца над 12 год.(и детската градина и училището ни се казват В.Левски).От 13 часа пък ще имат и лъвски скок с медали за 1,2 и 3 място.Отиваме с голямо самочувствие,че ще вземем медала пък да видим :mrgreen:
Останах силно впечатлена от писмото.Благодаря, че сподели.
Цони, сподели как мина празника при вас :923
Мони, това са много добри новини.И за захранването взеха да се подреждат нещата.
Пожелавам на всички усмихнат ден :954
А на Чери и групичката да им върви по зелено :1062
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Филмът страшно много ми хареса! Великолепен от началото до края! Мое мнение :222
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
mam4eto31

Мнение от mam4eto31 »

Оле, Десита направо настръхващо. Поклон :922
lindorina
Цветна долина в омая

Мнение от lindorina »

Ето нова темичка! Сиренце - благодаря!
Вихърче - много хубаво си публикувала материалите за Левски! Да, ЛЕВСКИ - трябват в днешно време такива хора! Поклон!
Цвети - писах ти на лични, благодаря ти още веднъж!
И като за днешния ден ето няколко снимки от музея в Ловеч
Прикачени файлове
DSCN0751.JPG
(2.97 MiB) Свалено 455 пъти
DSCN0749.JPG
(2.77 MiB) Свалено 455 пъти
DSCN0750.JPG
(2.74 MiB) Свалено 455 пъти
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8jVF4RfE3CJOqLOnIe4FC6dOMme1PC45jE5g2z4F9cUYwNzrkPA[/img]
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Оххх, мина! Децата се справиха прилично, въпреки бучащия глас на един пубертет :lol: . Е, забравиха едната песен, но никой не разбра :1028 .
Снощи до някое си време сглобявах клип със снимки и музика. Децата бяха впечатлени от песента на Епизод, а аз съм щастлива, че намерих Обесването на Васил Левски в изпълнение на страхотен мъжки хор.
Проблема е, че снимките в клиповете не бяха с добро качество и се наложи да ги конвертирам и след това да ги сложа върху други снимки, после да съобразя времетраенето с рецитала и т.н. Но съм доволна от крайния резултат.
Това са клиповете, от които взех музиката

[youtube]0xbar-8y4Bc[/youtube]

[youtube]-XoFXsuEbrs[/youtube]
Заключено