Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Нели
Философска система

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Нели »

Дядо ми, този, на когото приличам, е строил къщите на село сам, с помощта на брат си и съседите. Лично е копал основите, зидал, изливал плочи, слагал греди, редил керемиди. Сам е изработил дограмата, измазал е къщата.
Отново сам е строил постройките за животните, основно от дърво. Там имаше отделни обори за овце и за кози, за магаре, кочина, разни навеси.
Когато остаряха с баба, намалиха броя на животните, които отглеждат, а след като баба почина, вече нямаше никакви животни. Дядо ходеше трудно, с две птерици, нямаше как да се грижи за тях.
Тогава той направи нещо, което рационално погледнато е логично и разбираемо, но е трудно емоционално. Започна да разрушава нещата, които е градил. Не лично, но беше решено и контролирано от него. Обадил се на няколко човека в село и се спазарил да има даде материала от стопансите постройки (греди, дъски, керемиди), стига сами да си го вземат, срещу продукти, с които да изкара зимата - буркани с месо, компоти, буркани с паприкаш, мед и т.н. Тъй като беше трудно подвижен тези продукти бяха "на поискване", т.е. договорени като вид и количество, но му ги носеха на части веднъж седмично според това какво си поиска.
Дядо казваше, че след като умре, така или иначе там ще влизат хора и всеки ще си взема това, което си поиска, по-добре да си го разруши сам и да си осигури живота при новите условия.
Така изкара поне една цяла зима. А когато почина през ноември, си беше осигурил продукти "на поискване" до март-април следващата година.

Вчера, вадейки и опаковайки вещи от дома, който съм събирала, се сетих за това. Извадих, опаковах грижливо чупливите неща и надписах всичко. Беше много неприятно като преживяване. Зная, че е за добро, но въпреки това е неприятно.

Сега Христоско изнася кутии и чували на стълбищната площадка, а аз чакам един приятел да ме вземе с колата си, за да закараме в сервиз да огледат колата, която си харесах.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Нели, чета какво пишеш за бившия ти съпруг и немога да се начудя - Коледа ли е най-подходящото време да се предприемат такива стъпки.... Какво то и да, каквито и да са отношенията ви - ужасно ми е странно да развалиш точно този празник на децата си. Пожелавам ти всичко да свършва най-после, че да продължиш спокойно напред :923 !

Весела Коледа, момичета :923 ! Пожелавам ви здраве и късмет, спокойствие и светлина в дните ви!

Какво да кажа за себе си :1044 ? То трябва пак да се оплача - Яна пипна вирус на Бъдни вечер и трети ден е с температура над 39 градуса :1215 . Лежи, спи, пие чай, не яде... Изпосталя, горката. На всичкото отгоре вчера и мъжа ми се затръшка, и той с температура. Но се надявам за 3-4 дни всичко да отмине, да няма усложнения. Та затова и на себе си и на семейството си пожелавам предимно здраве - другото си идва само когато му е времето :954 .

Честит празник на всички именици :923 !
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Нели, аз те прочетох много внимателно също.
Само се запитах защо ТИ му опаковаш нещата?
Това определено си е НЕГОВА работа, поне това!
Що за безобразия ти спретва този човек?! Ужасно поведение е това неговото... Възмутително и грозно. Да се разкара по-бързо вече, че да ви олеква на вас трите.
Иначе - ЧЕСТИТО за колата, със здраве и радост да си я караш! Нова година - нова кола, а? :524
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Декс, Яна и мъжът ти бързо да оздравяват, а ти да не прихванеш от тях!
Весело да посрещнете Новата година, в отлично здраве и настроение! :1211
И мерси за предложението ти за книжка за четене, ей сега ще я видя!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Kleo написа:Нели, аз те прочетох много внимателно също.
Само се запитах защо ТИ му опаковаш нещата?
Това определено си е НЕГОВА работа, поне това!
Що за безобразия ти спретва този човек?! Ужасно поведение е това неговото... Възмутително и грозно. Да се разкара по-бързо вече, че да ви олеква на вас трите.
Иначе - ЧЕСТИТО за колата, със здраве и радост да си я караш! Нова година - нова кола, а? :524
Деси, аз опаковах, защото това беше единственият вариант все пак да се изнесе сега, а не да го отлага още. Просто предпочитам това да свършва по-бързо.
А с колата нещата не се получиха, в сервиза се откри неясен проблем и аз се отказах от нея. Ще търся още. Ако проблемът беше ясен и не особено притеснителен, просто щях да проверя олко струва да се оправи и да поискам да ми намалят цената със сумата. При това положение обаче, при което "може да е от това, а може и от друго" не мисля, че е разумно да я купувам. Нямам спешна нужда от кола, просто се оглеждам.

Пожелавам бързо оздравяане на всички болни. :954
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Днес си пиша почти сама, но това не ме смущава, защото зная, че после ще се появите и ще прочетете.

Изнасянето почти приключи, след малко Христоско ще остави своя ключ от апартамента, който беше домът НИ, а сега ще е домът МИ. Истината е, че ми стана тъжно. Чаках това с нетърпение, а сега ми е само тъжно. Ани е озадачена и ме попита защо. Отговорих й, че просто това са 20 години, в които сме имали и прекрасни неща. Тогава тя ми зададе по детски най-смисления въпрос: "Искаш ли още 20 години с него?". НЕ! Не искам. Просто ми стана тъжно.
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Цони, честит имен ден! :954 :954 :954
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Нели, повече от нормално е да ти стане тъжно в такъв момент.
Само че съм повече от сигурна, че чувствата ти сега са смесени.
Дано има от всичко в душата ти: болка, но и облекчение, съжаление, но и радост, опасения, но и нетърпение да имаш своето ново начало, носталгия, но и пълното разбиране, че всичко е за добро. Изживявай всяка емоция, която дойде. Но не се застопорявай в нея. И това ще мине! Всичко отминава... Освен това не си сама, децата ти са с теб, това е вашият дом, всичко ще бъде наред. С теб съм и те прегръщам силно :923
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Деси, багодаря ти!
Да, чувствата са смесени и аз съм сигурна, че промяната е за добро.
Днес останах сама, децата отидоха с баща си при неговите родители, а аз се заех да чистя и подреждам. Метох терасата, изхвърлих два чувала с боклуци, прах пердета, одеала и плюшени играчки, изпратих един чувал с омалели дрехи на Ани на една майка с три деца, на която редовно подарявам каквото ни стане малко, оправих един контакт, мих прозорци, сега две момчета от Виваком ще пробиват дупки, за да пуснат оптичен кабел (сменям интернета)... Изобщо не виждам резултат от подреждането и почистването, все още нищо не е на мястото си.
:954 :954 :954
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Нели, резултати има и ти сама си ги написала и изредила, а именно:
- изметена тераса
- изпрани пердета, одеяла и плюшки
- изхвърлени боклуци
- дарени дрехи на човек в нужда
- ремонтиран контакт
- измити прозорци
- сменен интернет.
Заслужаваш бурни овации и ги имаш от мен :326 :326 :326
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Момичета, довечера ще водя Алекс в Мол Перадайз на ето това откриване:

[youtube]ftL2_dsmouM[/youtube]

Официална премиера на новия сингъл на Кристо "Стъпвай смело" в 19 ч.

Ако някоя от вас ще ходи там с детето/децата си, ще се радвам да се видим на живо.

Като свършиха празничните 24, 25 и 26 декември, с Алекс започнахме да учим. Основно по математика. Много домашни са му дали, включително и от сборника, а той не може да се справи сам. Има да поправя лоша оценка от класното. Иначе започна и да чете за приключенията на Том Сойер на Марк Твен, твърди, че му е интересна книгата, пък да видим, вече не смея да се похваля за нищо, свързано с образованието му, което да не се отнася до рисуване, физическо, чертане, музика и компютри. И така, продължаваме със задачите, че после ще излизаме.
Заключено