Писала съм в общата тема, ама и тук да споделля моя опит д градините.
Предупреждавам ще бъде много дълго
И аз съм на мнение, че да попаднеш на правилния пресонал в градина или ясла е трудно.
Двекърва ми работеше в градина на село, там имаше 10-12 деца. Две госпожи и две лелки, като майк готвеше. Аз от както се роди каката си казах, след една година, ще е там, а аз ще работя, тъй като нямах стаж и вземах само една година помощи, живеехме в баща ми тогава в града.
През 2008 - лятото, тя бешеок 1г и половина, ходихме в градината и трудно и постепенно почна да играе с децата, имаше си и любимки, оставаше дасе храни с тях, само не спеше. На 31 август, я оставихме на село и сега като се сетя колко малка бе, как я излъгаха и тръгна с баба си към центъра и викаше за нас, но не плачше, не знаеше че няма да ни има. Как съм плакала, а с мъжа ми мълчахме все едно сме скарани.
Бавно свикна, постепенно, майка казваше че не е плакала, но не знам дали не е криела. Като сме ходили, оставяли сме я в градината и тайно си тръгвахме, ако не ни забележи, казвах че не е плакала. Уж децата бяха малко, но един - 2 пъти, тогава май вече бях бременна и постоях на село, се връщаше с ранички. Понякога беше обличана и с повече дрешки и майка ми казваше, че те не хаят за децата, а само за заплатата, а когато е там(майка) няма проблеми. КАкто и да е, вече затвориха градината
През септември месец - 2008, взехме каката окончателно при нас и я записах на градина в квартала на баща ми, в която съм ходила и при първата моя госпожа. Като малка мн съм я обичала, останала съм с топли впечтления към нея, а и щом 25 години да се задържи там, за мен е добре учителка. Там като бе, нямаше проблем. Но в първата 1-2 седмици, плачеше за нес и всеки ден като тръгвахме казваше че не иска, да я вземем после, а след обед искаше пак да ходи. Ревеше, а като влезе вътре и се успокоява веднага. Явно е било така, защото се е страхувала да не я оставим пак. Питала съм дали е така, тя го потвърждаваше, обяснявала съм и спокойно как стоят нещата.
Май във втората седмица, един ден като ми каза че не иска там, а при баба, и попитах така: "Искаш ли да ходиш още три дни и ако не ти хареса ще те запиша на друга". Тя се съгласи и да не ви лъжа, ама май от тогава не съм имала проблем. След това май, като я изпращах на градината, преди да влезем вътре нещо ми гвореше и си помислих, че пак ще ми се хленче, а тя искаше да я целуна преди да си тръгна
И така всяка сутрин, целувахме се по няколко пъти. В нея градина стоя един месец, дадоха ни жилище, преместихме се в друг квартал, и в друга градина. Градината има фелиали и Йоси е в един от тях, в съседния вход на нашия блок
Понеже е там благодарение на позната на мама, която се има с директорката, отначало ми се стручаше че учителките се държат грубо с насс, заради това, но мен ме интересуваше каката да е доволна, и тя бе такава. Естествено отначало и бе трудно пак малко, пак не искаше, всяка сутрин казваше после да я вземем, питаше ни и така. Преди да я изпратя се целувахме по три-четри пъти най-малко. Лятото не ходи, защото съм в майчинство и до тогава все така. Тя си е малко бойна и ни казваха госпожите, а един път като попитах г-жата слушала ли е и тя ми отвърна: "Вие си я знаете". Нищо не и казах, но се възмутих, аз си я знам, не е единствената, макар че са ми казвали че не е само тя бойна, но така ли трябва да се обърне. Нали е педагок, учила е как да се държат с децата, с различните характери, тя трябва да ми каже аз как да процедирам.Връзката родител-дете-учител винаги трябва да я има, ама...