Страница 2 от 5

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 16:06
от mamadida
Аз пробвах веднъж с жито. Станах кълновете, но миришеха доста неприятно. Покълвах ги по рецептата на Доктора. Чудех се дали не трябва да ги суша преди консумация, Доктора беше писал че бобовите кълнове съдържали антиметаболитни ензими и трябва да минат минимална топлинна обработка преди консумация.

Ако може по-опитните да се включат със съвет. Така ли намирисват кълновете от жито или аз нещо не съм направила и дали трябва да ги суша преди консумация или може директно да се добавят в салатка например.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 16:22
от ЛиР
Житото се накисва за една нощ и после се изплаква обилно поне сутрин и вечер. Консумира се като се покаже малко кълнче или като пшенична трева.
Може да си го оставила продължително време неизплакнато и да се е запарило.
Покълнато жито може да се влага в направата на сурови хлябове, крекери...Да се хапва с мед, канела и сушени плодове примерно...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 21 Юни 2011, 08:14
от mamadida
Сутрин и вечер го промивах, но у нас е много горещо. В момента е около 29 градуса вътре и тъй като промиването става сутрин преди работа и вечер като се прибера най-вероятно му е горещо и на него.

Много благодаря за консултацията.

Хубав ден

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 21 Юни 2011, 08:35
от ЛиР
Toгава най-добре да го оставяш в хладилника. Пак ще покълне, но ще отнеме повечко време.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 21 Юни 2011, 14:37
от Мърмори
Принтирах прилежно всички рецепти,купила съм си пшеница като за първи опит, довечера ще й видя сметката в буркана.
Много ме съблазняват слънчогледовите поници, но те ще са урок номер 2. Като ученичка майка ми е покълвала семена,но идея си нямам точно как. Затова сега това е нещо ново за мен. Но не и като вкус. Както и да е,включила съм си го в програмата и възнамерявам да стане част от ежедневното ми меню.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 23 Юни 2011, 09:24
от Cheva
Отчитам провал със соята.
Първо, покълнаха много малко от семената и второ миришеха лошо.
С тензух бях покрила буркана , на добра температура....
Опитах да бланширам покълналите ми не ми изглеждаха
годни за ядене ( твърди зърна).

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 25 Юни 2011, 16:59
от ЛиР
Ето още информация за кълновете, както и за качествените семена за покълване, които няма да ви изненадат неприятно с ниския си процент кълняемост, както имат склонност да правят много от семената на пазара.
:1095
http://www.greenstreetbg.com/index.php? ... 2&Itemid=5" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 26 Юни 2011, 13:00
от Cheva
Да споделя евтин уред за покълване.

Аз си отчитам няколко грешки от опита :
- водата беше чешмяна, а трябва да е без хлор - филтрирана или трапезна
- семената трябва да са на тънък слой
- съдът трябва да е на проветливо място

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 08 Юли 2011, 14:17
от bobichan
И аз отчитам два провала с ръж и семена от копър. Но това за тънкия слой дали е така? Аз си покълвам нахут и боб мунк в буркан на дебел слой и не съм имала проблеми до сега. Докато боба адзуки го покълвах на два пъти по няколко зрънца и не се получи.
Аз ще помисля за този бокал А най-накрая открих семена за див лук и червена ряпа. Много ги обичам, но нямам доверия на купените кълнове.
Всички семена за покълване са ми био. На боба адзуки даже пише, че има 98% кълняемост, но практиката показва, че е точно обратното 98% не кълняемост.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 08 Юли 2011, 15:41
от Cheva
bobichan написа:Аз ще помисля за този бокал
Ми то това си е чист БУРКАН. :955
И аз го гледах и за сега реших, че с приспособления ще си се пробвам...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 08 Юли 2011, 16:14
от Мърмори
И аз се провалих със пшеницата. Изобщо не покълна. Днес купих люцерна-дано ме изненада приятно. Нали правилно действам-напълвам един буркан със зърната (семената) до половината и после доливам с вода. Стои така няколко часа (според описанието на Чева) и после започвам да ги измивам в гевгир по няколко пъти на ден. Според мен грешката ми беше,че струята на водата беше силна и може би кълновете са се начупили,трябва да измисля нещо,което да ги измива по-нежно.
Зимата правихме със дъщеря ми върху памук ,на тънък слой,но там няма как да се мият и замирисаха лошо.Иначе доста избуяха. Стискайте палци за люцерната-ще ставам братовчедка на зайците!