Ver написа:Очевидно за мен ще е зле да спра млечните, защото не мога да си набавям достатъчно белтъчини само от бобови и ядки. Получавам такъв глад за белтък, който компенсирам с въглехидрати (от сорта на тестени и мед) които поемам. Този развой на нещата не ми се нрави
Хм, поразрових се из тази темичка - четеше ми се нещо различно от обичайните неща.... но пак опрях до моята си лична дилема и драма -
КРАВЕТО МЛЯКО!
Какво ли не изчетох за него - почвайки от изявления като "Кравето мляко е супер полезно, но за малките теленца" и "Кравето мляко - пиете ли телесни течности от крава, пълни с гной и бактерии?!" до "Кравето мляко - спасителят от остеопороза!"
Истината за мен, лутайки се вече 4-и месец из дебрите на по-доброто хранене е, че човек трябва да е балансиран. Дори и да не е умерен, е добре да балансира. Оказа се, че мога доста лесно да карам без месо и месни продукти в продължение на 2-3 дена ,т.е. да ям месо през 3 дни не е никаква драма за мен. Но без мляко и млечни.... това не е моят избор, защото означава да се тормозя.
Не съм обременена с някакви по-специални алергии - даже хич ги нямам, но както се оказва месото пречи на отслабването ми, а отделно това, че е пълно с АБ и хормони съсипва хормоналния ми статус. И от тази гледна точка се чувствам прекрасно като го намалих. Но мляко и млечни (включително и прясно краве мляко), които съм приемала през цялото време на 4-месечното ми лутане не влошиха резултатите, които имам.
Та на въпроса
- постене/веганство/суровоядство..... както едва ли много хора биха се пъхнали в моите панталони, така и тези режими не са универсални за всеки човек. Има много мъдрост във всеки един от тях, има идеи, които те задават и е добре човек да се замисли. Ала кое е най-доброто за всеки конкретен човек?! ...... за това няма универсална рецепта!