- Ама нещо не ми хареса! - казва ми Коко.
Усещам, че думите му са истина и само истина.
- Е добре де, Коки, какво може да не ти харесва в един таратор. Та той се прави от краставици и кисело мляко?! - почвам аз да набирам и аха да се подразня, когато онази машинарийка в мозъка ми, дето вечно ми чопли думите и фразите, анализира ги и после ме кара да се чувствам пълен глупак, хвана в ласото си думата "кисело".
- Коки, ти да не би да направи таратора с прясно мляко?!?!?!?!?!?! - добре, че пиша във виртуалното пространство, щото в книга едва ли мога да сложа ето този емотикон

Мълчание! Не неловко. Напротив... объркано. Много кратък момент от 2 секунди, в които Коки съзнава очевидния факт на съществуването и на кисела разновидност на млякото, която още по-очевидно е правилната версия за една типична студена супа като таратора. Това е смутът, който населява мозъка му в първата секунда. Във втората, вече със завидна доза досада от допуснатата грешка и предусещайки какви коментари ще предизвика чорбата с прясно мляко и краставици, Коки изпуска едно уморено:
- Да......

- Ти си пълен...... (добре, че не казах нищо, щото трябваше и да се аргументирам какъв е)! Коска, язък ти за шестиците на матурите... хахахаха!!!! - казвам това и прихвам да се смея, защото знам, че не матурите ще сготвят таратора за обяд. И се смея, защото иначе ще ревна
Но нямам никакво намерение да стъжнявам нечие настроение. Още по-малко да поставям Коки в крива светлина. Историята познава и още по-трагични случки с таратора .... като онази, в която на международен пионерски лагер в Полша, гордостта на българския кулинарен гений на студените супи, била..... сварена!!! Как да знаят полските черпаци

Снощи аз заспах достатъчно спокойна, че този ден не може да ми поднесе нищо повече.... И така и беше! Четвъртъшният ден превали и си замина! Безвъзвратно!!! Край на 16 юни 2016 г!!!! И .... "Добре дошъл, 17-и юни!".
- Мамо, в стаята ни има хамстер!!!!!!!

Хамстер в моя сладък сън с елементи на приятна емоция няма!!! Търся го в последната сцена от бунгалото насред гората. Цък! Виж мишка е по-вероятно да има. Защото мишки в гората, в бунгалото.... а и в апартамента ни, да... може би!!! А?!?!?!?!?!

- Мамо, мамо, в детската има хамстер!! - Коки повишава леко тона на гласа си, а аз вече безвъзвратно напуснала бунгалото от съня си, се кокоря и предъвквам пикантерията с вкус на гризач. Ама какъв ти гризач?!?!?! Случаен..... защото да речем, че мишки в софийските блокове има. Обаче, братко, това не е мишка!!!! А и ние имаме 2 котки!!! Да, гледаме си цели 2 котки и едната спи кротко в краката ми и не по-малко раздразнено се прозява срещу разбуждащото я фенерче от тела на Коко!!!
Момчил, който е по-близко до Коко, надига чаршафа си с едната ръка. Но струва ми се, че въобще не знае защо го прави. Сякаш иска да стане и да иде да види хамстера. Но от друга страна, кой знае в каква приятна сиутация го дърпа неговия собствен сън. Държи ръката си високо горе, а чаршафът я следва.... Да повторя за всички - аз съм извъртяла рошава глава на 180 градуса по посока гласа на Коко и се опитвам да отлепя гуреливите си очи! Арти, който се е опнал в краката ми, се прозява с изключителна досада и ако можеше би откъснал главата на батко си, който го буди от розовия му котешки сън. Момчил в абсолютен амок държи чаршаф високо над главата си и рови нейде из речника на българските думички в главата си да открие какво, аджеба, е това хамстер?!?! И тримата сме застинали в предстартово мълчание и унес.... а Коко свети в очите ни с тела и недоумява как не можем да разберем (в 5 без 15 през нощта :!: ), че в детската стая има хамстер! Бял хамстер!!! В кутия. В която е постлана и хавлиена кърпа, че да му е по-меко!

След първоначалното вцепенение, което хамстерът в детската стая предизвика, аз скочих и реших, че все пак има мишка у дома. И честно - при 2 котки, които би следвало да са се справили с нея, да ходя аз да ловя гризачи, направо ми се газира.... душичката!!! Ама напразно било! Защото в детската стая, в 4,45 часа на 17-и юни, в 1 кутия от сандали на Бела, наистина имаше........................... хамстер!

Минаха ми много версии за неговата вероятна поява по почин, познат ни отпреди 20 века, а именно - непорочно... Демек да.... е влязъл у нас. А не да е привнесен/донесен. Да е влязъл от ................ от прозорците, примерно. Гледам животинчето - еми няма си крила, с които да долети. А евентуалното изкачване на 30 метра височина по фасадата на блока и да звучи обнадеждаващо, е сигурен сигнал, че не съм си доспала! Обаче все пак, хамстерът е тук и сега. И е бял. И още повече - жив. И драпа да излезе от тясната си кутийка...... Животинчето със сигурност е било изплашено, обаче няколко души в детската стая бяхме направо в шок :1140 :1140 ... първата ми мисъл беше да го нахраня. А не. Да му намеря подслон. И почнах да се обличам да го свалям долу пред блока. Анелия, съвземи се!!!! В детската има хамстер, а не мишка!

И така.... Белушко беше сложен в чантата на котките. В последен опит да изтържа бледи спомени от времето, когато в Горна гледахме хамстери, клъцнах 1 краставичка и я поднесох на гризача...... Дали пък не трябваше да му я гарнирам и с прясно мляко, така че денят да почне и да завърши с краставици и прясно мляко.......

Само за инфо, а и за да не изгаряте от любопитство откъде хамстер у дома, ще обясня - вечерта Бела се качи с нейни съученици у дома - имаха да взимат нещо за игра. Белушко е бил в ръцете на едно от децата и той е помолил за кутия, където да го настани и да му е по-удобно. Но докато са си харесвали какво-що да вземат за игра, са забравили за животинчето. И Белушко е останал в нас. В кутията от сандали. След това нито Бела, нито нейният съученик са се сетили за ..... гризача. Докато той не напомни за себе си със стъргане и драскане по стените на кутията. В 4,45 часа на 17-и юни, лето Господне 2016-о!