Разговори за малцина през новата година (2019)

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Нели
Философска система

Re: Разговори за малцина през новата година (2019)

Мнение от Нели »

Здравейте, момичета!
При мен е доста натоварено, но по един особен, положителен начин. Имам много работа, противно на това, което се очаква от лятото, но също и съм доста заета с излизания и приятни моменти с приятели. Ани замина вчера на лагер по творческо писане в с. Дрента, в Еленския балкан. Също вчера ми беше изпита за В1 по италиански, ще имам резултати до 2-3 дена. Стана точно година, откакто се заех да уча този език, като започнахме буквално от нула, от азбуката. Вече разбирам доста неща като слушам и чета, особено ако не говорят много бързо. И ми е много хубаво от това.
Иначе имам много да чета, да пиша и какво ли още не. Ако щете вярвайте, още не съм отишла нито веднъж на плаж по традиционно-мързеливия начин, с излежаването и спокойното, отпуснато наслаждаване на момента. А е време, отдавна е време. :954
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте. Гледам, че 2 седмици и повече не сме си писали тук... И ето ме мен - пиша ви от брега на Касандра (най-западният и най-населен ръкав на Халкидики). Морето е срещу ми. Чувам вълните. Дишам вълните. Мечтая за вълните и тяхната мекота :954 . Но преди това съм замислила едно кросче - 5-7 км... ей така да се почувствам жива. :954 :954

Днес започва втората седмица на морската ни почивка в Гърция. Вече може да се каже, че стартира истинската фаза на разпускането и на усещането УДОВОЛСТВИЕ...., защото през първите 3-4-5 дена нервността в мен е все още така силна и отчетлива, че дори се ядосвам на себе си. Първите 5 дена изкарахме на приказно място на втория ръкав - Ситония. Имах възможност да плувам във води с най-любимия ми цвят: прозрачен тюркоаз, преливащ в светъл нефрит.... :954 :954 Чисто и потопено в слънце, докъдето ти стигне погледът.... Тук, където сме сега, не е точно така. Дори водата в морето е адски кална, защото след бурята, която сполетя Халкидики пред 3 седмици и взе 7 жертви, морето продължава да свлича пръст от близките брегове и да я влачи с течението си към плажовете. Гърците са се възстановили много бързо след драматичния яд, с който времето ги нокаутира, но винаги ще има едно наум.

Ние сме добре. При нас няма нищо ново или нещо по-различно от преди. Ваканцията важи с пълна сила :mrgreen: . От август и Коко, и Бела почват пак тренировки. И.... май това е в общи линии.

При вас как е?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

Цони,бъди честита!Желая ти здраве и много щастие!!!! :1209
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Чери,радвам се на прекрасните снимки от почивката,дано истински успееш да се насладиш на всичко което имаш :954
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Епиктет
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Здравейте, момичета!
Искам да ви разкажа за Ани и за това каква енергия има това дете. Впрочем, можете сами да видите утре, 04.08.2019 г., от 8 ч. по Нова ТВ. :954

Ани беше на лагер, наречен "Фолклорна експедиция Аспарухово 2019", организиран традиционно от нейното училище вече 12 години. Това е седмица в с. Аспарухово, на язовир Цонево, в която децата се занимават с изучаване на народните обичаи, песни и танци на терен - говорят с бабите и дядовците, които те наричат "информатори" на проекта, работят в читалището, правят възстановки на обичаи и т.н. Много е интересно впрочем.
По време на лагера децата са ходили до Чудните скали, местност с красиви скални образувания, която се намира наблизо до селото. Оказало се, че скалите са целите изподраскани, а в тунелите под скалите пладнуват стада с крави, които оакват целия район и пречат (и плащат или дори застрашават) хората, които искат да посетят скалите. Учителите казали на децата, че е така от около три години. Децата били потресени, но учителите им казали, че вероятно няма какво да се направи. Ани цяла вечер била разстроена и вечерта късно се уговорили с 5-6 деца да се съберат сутринта по-рано от обикновено.
Направили събранието и решили, че искат да опитат да направят нещо. Настоявали пред учителите и получили подкрепа. Така се родила тяхната инициатива за спасяване на Чудните скали. В деня на отворените врати на проекта Ани говори пред родителите с молба за помощ в няколко посоки: юридическо оформяне на писма до институции, които са отговорни за опазването и съхранението на обекта, който се води природен феномен и има някакъв статут в тази връзка; създаване и разгръщане на медийна кампания; експертна помощ как биха могли да се почистят скалите, защото се оказва, че не е толкова лесно - по закон самоволното им почистване е със същия статут като драсането по тях, защото е намеса и би могло да ги разруши, разяде и т.н.

Малко родители откликнаха, но имаше отклик. Получиха подкрепа от кметицата на селото, повече морална. Оказа се, че Чудните скали се стопанисват от Министерството на околната среда и водите, не от общината. Кметът на селото не разполага с почти никакъв ресурс, нито с кой-знае какви правомощия, но все пак обеща съдействие.
Някои родители започнаха с "То това не е наша работа, а на властта, на институциите" и т.н. Децата не искаха това, а и от възпитателна гледна точка не ми се струва добра реакция. Но все пак като цяло получиха подкрепа и се реши да се заемем с това.
Когато се прибрахме във Варна, Ани споделила с баща си, а той ѝ казал да не се занимава с глупости, че от това няма никакъв смисъл, че нищо няма да стане и т.н. Направо ѝ трепереше брадичката, когато ми го разказа, беше готова да ревне. Той много умее да оказва такъв вид "подкрепа". Въпреки това, тя получи подкрепа от мен, от сестра си (по телефона), от учителите в училището, а както ще разберете, и от други хора.

След срещата с родителите аз помолих "Кино-фотоклуб Варна", в който членувам съвсем отскоро, за съдействие за създаването на професионален фото и видеоматериал на вандализма по скалите, който да се използва за медийната кампания на децата. Хората откликнаха и преди два дни отидохме десетина човека (в т.ч. две деца), с три коли, и заснехме надрасканото по скалите. Тези хора, повечето професионалисти, отделиха от времето си, вложиха си уменията, платиха си сами бензина, за да отидат на 90 км. от Варна и да снимат нещо, което е възмутило и натъжило децата и което е накарало Ани да търси начин да промени ситуацията. Впрочем аз ѝ обърнах внимание на това, за да разбере, че е чута и че получава подкрепа.

В резултат, засега се появи само това, но то е предвидено да бъде начало на нещо по-голямо. А като част от това "по-голямо" утре в 8 ч. сутринта Ани с още две деца от проекта и една учителка ще представят проблема по Нова ТВ. За целта аз ще бъда шофьор на групата, защото предаването ще се излъчва от Чудните скали.

Та, мисълта ми беше за енергията на Ани. Явно тя е вложила много силна и много истинска емоция в това, защото реално погледнато едно 12-годишно дете "размърда" и поведе след себе си още деца, учители, фотографи... Доста хора, като за "то нищо няма да стане". :954
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли

Мнение от Ванчето »

Нели написа: Та, мисълта ми беше за енергията на Ани. Явно тя е вложила много силна и много истинска емоция в това, защото реално погледнато едно 12-годишно дете "размърда" и поведе след себе си още деца, учители, фотографи... Доста хора, като за "то нищо няма да стане". :954
Нели, Ани е толкова прекрасна и вдъхновяваща...! И аз мисля, че това е така, защото черпи вдъхновението си от теб и от примера, който и даваш ТИ...! :922
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Чери, честита ви годишнина! Бъдете все така заедно и все така вдъхновяващи!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Ох, момичета, ами аз... участвам в регата... като член на екипажа на ветроходна яхта.
:934
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Нелка,аз те зърнах някъде из фейса,браво на теб.От написаното само с в 2 реда се усеща колко си развълнувана,аз нямам тази смелост,като цяло мен морето доста ве респектира,дори мога да кажа,че ме е страх от него,толкова е необятно и...страшно :mrgreen: ,но искрено ти се възхищавам за смелостта.
Гледам и Чери се спуска по едни буйни реки,та и Бели,бпаво момичета за куража ви.За вас може да не е кой знае какво,но аз отстрани много ви се радвам :329

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Нелка, чак сега прочитам поста ти за инициативата на Ани, но вярвай ми - от това не се губи усещането за нещо значимо, което едно 12-годишно българче се опитва да направи :922 :922 . СТРАХОТНА е! Желая от сърце успех на кампанията и оттук насетне вече ще следя.

А защо името на Ани не фигурира под този пост: " onclick="window.open(this.href);return false; ?

Ние вече сме си в София за по-дълго. Или поне аз, защото в неделя Бела заминава на лагер на Белмекен с клуба си по ХГ. Почнах да си работя по дипломната работа. И с други неща съм се захванала..... работи ми се нещо истински вдъхновяващо и интересно. Да видим.

Елисче, да - мятането в реката на Берн - Ааре беше.... СТРАХОТНО.... Имах доста съмнения и колебания дали да стане, защото улучихме не особено топло време в столицата на Швейцария, а самата река беше много пълноводна и с доста по-бързо течение от обикновено. Но пък.... стана..... и за половин час бяхме бернчанки и ние с Белка :954 . Вие как си изкарвате остатъка от лятото? :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Съмнения ли....никога не бих се пуснала по тази"рекичка" :mrgreen: ,но това не ми пречи да ви се възхищавам от сърце.

При нас лятото е доста напрегнато и честно казано нито си починах,нито нищо,ама каквото такова.
Скоро и учениците трябва да стягаме,а това винаги ми носи доза тъга,не знам защо...

Епиктет
Заключено