Здравейте, момичета!
Искам да ви разкажа за Ани и за това каква енергия има това дете. Впрочем, можете сами да видите утре, 04.08.2019 г., от 8 ч. по Нова ТВ.
Ани беше на лагер, наречен "Фолклорна експедиция Аспарухово 2019", организиран традиционно от нейното училище вече 12 години. Това е седмица в с. Аспарухово, на язовир Цонево, в която децата се занимават с изучаване на народните обичаи, песни и танци на терен - говорят с бабите и дядовците, които те наричат "информатори" на проекта, работят в читалището, правят възстановки на обичаи и т.н. Много е интересно впрочем.
По време на лагера децата са ходили до Чудните скали, местност с красиви скални образувания, която се намира наблизо до селото. Оказало се, че скалите са целите изподраскани, а в тунелите под скалите пладнуват стада с крави, които оакват целия район и пречат (и плащат или дори застрашават) хората, които искат да посетят скалите. Учителите казали на децата, че е така от около три години. Децата били потресени, но учителите им казали, че вероятно няма какво да се направи. Ани цяла вечер била разстроена и вечерта късно се уговорили с 5-6 деца да се съберат сутринта по-рано от обикновено.
Направили събранието и решили, че искат да опитат да направят нещо. Настоявали пред учителите и получили подкрепа. Така се родила тяхната инициатива за спасяване на Чудните скали. В деня на отворените врати на проекта Ани говори пред родителите с молба за помощ в няколко посоки: юридическо оформяне на писма до институции, които са отговорни за опазването и съхранението на обекта, който се води природен феномен и има някакъв статут в тази връзка; създаване и разгръщане на медийна кампания; експертна помощ как биха могли да се почистят скалите, защото се оказва, че не е толкова лесно - по закон самоволното им почистване е със същия статут като драсането по тях, защото е намеса и би могло да ги разруши, разяде и т.н.
Малко родители откликнаха, но имаше отклик. Получиха подкрепа от кметицата на селото, повече морална. Оказа се, че Чудните скали се стопанисват от Министерството на околната среда и водите, не от общината. Кметът на селото не разполага с почти никакъв ресурс, нито с кой-знае какви правомощия, но все пак обеща съдействие.
Някои родители започнаха с "То това не е наша работа, а на властта, на институциите" и т.н. Децата не искаха това, а и от възпитателна гледна точка не ми се струва добра реакция. Но все пак като цяло получиха подкрепа и се реши да се заемем с това.
Когато се прибрахме във Варна, Ани споделила с баща си, а той ѝ казал да не се занимава с глупости, че от това няма никакъв смисъл, че нищо няма да стане и т.н. Направо ѝ трепереше брадичката, когато ми го разказа, беше готова да ревне. Той много умее да оказва такъв вид "подкрепа". Въпреки това, тя получи подкрепа от мен, от сестра си (по телефона), от учителите в училището, а както ще разберете, и от други хора.
След срещата с родителите аз помолих "Кино-фотоклуб Варна", в който членувам съвсем отскоро, за съдействие за създаването на професионален фото и видеоматериал на вандализма по скалите, който да се използва за медийната кампания на децата. Хората откликнаха и преди два дни отидохме десетина човека (в т.ч. две деца), с три коли, и заснехме надрасканото по скалите. Тези хора, повечето професионалисти, отделиха от времето си, вложиха си уменията, платиха си сами бензина, за да отидат на 90 км. от Варна и да снимат нещо, което е възмутило и натъжило децата и което е накарало Ани да търси начин да промени ситуацията. Впрочем аз ѝ обърнах внимание на това, за да разбере, че е чута и че получава подкрепа.
В резултат, засега се появи само
това, но то е предвидено да бъде начало на нещо по-голямо. А като част от това "по-голямо" утре в 8 ч. сутринта Ани с още две деца от проекта и една учителка ще представят проблема по Нова ТВ. За целта аз ще бъда шофьор на групата, защото предаването ще се излъчва от Чудните скали.
Та, мисълта ми беше за енергията на Ани. Явно тя е вложила много силна и много истинска емоция в това, защото реално погледнато едно 12-годишно дете "размърда" и поведе след себе си още деца, учители, фотографи... Доста хора, като за "то нищо няма да стане".