ПРОЛЕТ ли е във гората, ПРОЛЕТ има и в душата

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: ПРОЛЕТ ли е във гората, ПРОЛЕТ има и в душата

Мнение от cchery »

Здравейтееееееее....... Момичета, голям ден днес!!! Какво ли не свърших?! И глава ме боля, и бира пих и ....... се веселих!!! И т.к. не ми остана време да звънна на Елисчето...., то:

:1078 :1119 :1078
Честит имен ден, Ели!!! Желая ти смело ново начало, упорит труд и... нужната доза късмет! :954 Не спирай да искаш и да търсиш!!! Носиш прекрасно име, което свързваме с жени оставили едни от най-ярките следи в историята на нашата Земя!!! Не бъди точно като тях, но пък.... бъди себе си - още по-блестяща!!! :954
:1078 :1119 :1078

Ох, мацки.... днес се видях с клиента, чийто сайт правя в момента. Пак уточнявам - не го пиша аз, т.е. не пиша сайт така както би го направил един истински уеб-разработчик. Аз ползвам готовата платформа Уърдпрес. Та се срещнах с него - имах много, много притеснения. Още от самото начало този сайт ми "върви" тотално накриво. Като върви е в кавички, защото действието в глагола въобще не отговаря на реалността....., т.к. нещата със сайта едвам се придвижват. Но.... тази седмица направих "пробив" и днес.... ами доволна съм от срещата. Васко (клиентът - тъпо ми е да го наричам така, т.к. това е първия и вече бивш треньор на Коко и имаме доста близки отношения с него)..... хареса това, което се получава от платформата - не е онова, което искаше като визия, но... пак става добре. Отидох със зверско главоболие на тази среща, т.к...... се притеснявах. Но като цяло съм доволна - продължавам да действам по сайта и вече повече от всякога искам да го направя много хубав. Лошото е.... че не спирам да седя на компа.... часове наред, събота и неделя - също. И..... да си призная - това категорично не е животът, който търсех и исках..... Чувствам как оскотявам от това кибичене пред умната машинка..... Трябва да измисля нещо, така че да остана себе си..... Казват, че апетитът идвал с яденето - е..., аз вече със сигурност знам за себе си, че...... не мога да се превърна в работохолик..... Не ми харесва! Искам си свободата, искам си слънчевите и светли часове от деня, които да прекарвам на открито..... И такива работи.

Другото - ами..... падна ми ОТНОВО за 4-и път коронката на зъба :221 :221 .... Е, писна ми. Утре с децата сме на ортодонт и ще помоля жената да ми залепи тя този път тази коронка..... Ебаси!...

Мисля, че Косчето остана доволен от имения си ден днес... Беше с най-близките си приятели. Караха картинг. После ги оставихме да се черпят в една сладкарница, а накрая - да се приберат у нас, да си поръчат бира и пица и да си прекарат както им харесва без възрастни. А пък ние възрастните..... с още едно наше приятелско семейство заседнахме BeerBox-а в Младост - заведение, което предлага разнообразие от бира..... И да ви кажа - и ние добре си изкарахме без деца :1069 :1069 :1069

И така - сега отивам да измия тоалетната на котките, че много ми смърди и да лягам..... Слава Богу, утре е неучебен ден!!! Стискам палци на Райчето!!! При това много силно - аз вярвам в справедливостта...., все пак!!! Щом тя е положила труд (а аз знам от сигурен :222 източник), че е така... то ще получи своето възмездие!!!

Лека нощ!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Първо да честитя на патерици на имениците :oops: Пожелавам им сбъднатост и дълъг живот в мъдрост и блаженство :954 !
Чери, вече разделени празнувате.Растете все повече.....и добре, че се зачетох внимателно, защото в един момент си помислих, че сте ходили на бирен фест :mrgreen:
Искам да ти пожелая всичко със сайта да се получи, но някакси имат такава увереност, че ще станат добре нещата, че чак не намирам смъл от пожеланието.Точно обратното на това, което мислиш и чувстваш в момента може би :922
Нелка, виждам как с всеки изминал ден успяваш да се отърсиш и справиш с болката.Възстановяваш се и много ти се радвам.
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Здравейте, момичета.
Днес денят започна учудващо добре като за вторник - от сутринта си изпълних всички задачи и графикът ми беше като по часовник. Е, после дойдох в офиса, разбрах за взрива в Манчестър и доброто ми настроение умря :126 ! Нямам какво да кажа за това, т.е. имам, но ми се струва твърде безсмислено.
Всъщност исках да споделя друго, което има връзка с моите терзания през последните 2-3 години - остаряването, страхът от факта, че времето лети и няма начин да го спра. Просто няма начин - докато се завъртя и пак е петък (примерно)! Тази събота бяхме на концерт на школата по английски на Яна. Обучават се деца на всякаква възраст - от 5-6 годишни до абитуриенти. Представлението беше по мотиви от Алиса в страната на чудесата - празнуваше се рожденият ден на Лудия Шапкар. Ставаше на 1000 години и беше депресиран, защото остарява :plezya se . След разни случки, песни, танци и прочие изводът от цялата работа беше, че не можем да убием или да спрем времето, а трябва да живеем така, че всеки миг да си струва, да прекарваме време с хората, които обичаме, да трупаме спомени :). Само искам да отбележа, че сценарият е написан от 17 годишно момиче от школата :954 ! Е, на 17 е лесно да си мъдрец по темата, но на 43 незнайно защо не мога да го приема спокойно (все още) :).
В неделя заминаваме за Прага за 5 дни - очаквам да натрупам спомени, които да ме топлят на старини :plezya se . Надявам се само времето да е хубаво, но не много топло.
Хубав ден от мен :923 !
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

dexter написа:В неделя заминаваме за Прага за 5 дни - очаквам да натрупам спомени, които да ме топлят на старини :plezya se . Надявам се само времето да е хубаво, но не много топло.
Хубав ден от мен :923 !
Без да се правя на голямата работа, но в Прага, и по-специално на големите туристически обекти в града, очаквай азиатски тумби с изключителна концентрация! По-специално на Карловия мост и пред Храдчани..... Ако държите да разгледате двореца и има опция за онлайн закупуване на билети, е добре да я ползвате. Иначе опашките, които аз видях пред касите и за влизане можеха да се мерят само с тези пред Версай! :1062 :1062 Приятно изкарване в Чехия :954 и непременно опитайте оригинална Пилзнер Уркуел!!! :954 :954
dexter написа: След разни случки, песни, танци и прочие изводът от цялата работа беше, че не можем да убием или да спрем времето, а трябва да живеем така, че всеки миг да си струва, да прекарваме време с хората, които обичаме, да трупаме спомени :). Само искам да отбележа, че сценарият е написан от 17 годишно момиче от школата :954 ! Е, на 17 е лесно да си мъдрец по темата, но на 43 незнайно защо не мога да го приема спокойно (все още) :).
Аз вече съм ОК с това. Остарявам. И това е. Поне съм по-умна сега отколкото преди 20 години. И, да - категорично много повече ценя всяка минутка, която ми е дадена да прекарам с любими хора. Всъщност това почва да се оформя като най-важното в живота ми.

При мен.... нищо кой знае колко ново. Търча напред-назад. Подреждам си бавно, но пък с кеф лятото и се радвам на това колко много време ми се отваря за моменти, в които няма да бързам, да имам график и непременно да "цепя" секундата на 2!!! Чакам го с нетърпение!!!

Цветка, чух, че вчера на ВО-то по мат са дали някаква много гадна геометрична задача - какви са отзивите на Райчето?
cvety_rz написа: Чери, вече разделени празнувате.Растете все повече.....и добре, че се зачетох внимателно, защото в един момент си помислих, че сте ходили на бирен фест :mrgreen:
От твоята клавиатура, в RAM-а на оня горе, че по-бързо да се случи :1062 :1062 :1062

cvety_rz написа:Искам да ти пожелая всичко със сайта да се получи, но някакси имат такава увереност, че ще станат добре нещата, че чак не намирам смъл от пожеланието.Точно обратното на това, което мислиш и чувстваш в момента може би :922
Истината, Цвет, е че не си вярвам съвсем!!! Хубавото е, че вече не използвам "никак", т.е. не казвам "не си вярвам никак", защото.... има неща, които ме радват. Ето, миналата седмица примерно правих покани и грамоти за тържеството на Бела по случай завършването на 4-и клас. Честно казано.... някои от нещата..... много ми харесаха!!! Ето примерно тези:

Изображение

Изображение

Но, въпреки това... се чувствам неуверена. А на моменти и напълно самотна... Не знам какво точно да кажа.

Нелка, и моят бивш колега се развежда. Вчера се срещнахме в офиса ни, защото той има да си изкарва багаж оттук... милия.... не му беше приятно. Чувстваше се тъжен и доста покрусен. Каза, че усеща развода си като "личен неуспех"... и му е трудно да види новото начало...... Не знам как е при теб... сигурно има допирни точки с това. Но въпреки всичко... трябва да се продължава напред! Дори е задължително!

Оставям ви, че.... стана време. Бела свършва английски. Прибираме се и после я оставям на балет. А и трябва да измисля нещо за вечеря, пък идеи нямам много... Дори никакви!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Чери, честно казано ти се получаат нещата :1209 Композиция, цветове баланс.Браво :326
За задачата на матурата по математика .....била е много трудна поне за Райчето.Каза, че е писала нещо, но....то си е просто нещо а не решението на задачата.По български очаква 6 а по математика между 4 и 5(приравнява броя на точките към оценката), но на 5.06. ще се разбере.Ако оценките са такива каквото предполагаме почти на 100 % влиза в езиковата, но както казах времето ще покаже.
Симо е пристигнал успешно в Китай и предполагам вече спи.Много е трудна комуникацията отвъд завесата :lol:
Малък Симчо завършва вече.Днес бях на родителска среща, за края на годината.Разписвахме изходящите нива.Доволна съм от това, което е постигнал.Калинчето в неделя имат мини бал.Завършват 4 група и ще имат парти.Хем се радвам, хем ми е едно такова малко тъжно :cry: Една част от мен ми се иска да се върна назад във времето на оная дървена пейка с изкривения болт, на който си късах дрехите на село и да чуя гласа на баба, която ме вика да се прибирам а аз така да не искам...Но животът е тук и сега и смятам да му се наслядя максимално.
Декс, разбирам напълно това, през което преминаваш.Мисля, че 40 е възраст, в която осъзнаваш много неща и си даваш реална сметка, колко е кратък живота - миг от вечността, малка част от безкрая на вселената.....
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Честит празник на всички! :954

Ето какво пише Розмари Де Мео за нашия език:

За 24-ти май!
За тези, на които българският език им е скъп!
И за тези, които не разбират защо...
Дано този разказ се сподели от повече хора!

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК
из"Стопанката на Господ"

"... - Ще ти река за езика. За българския език. И колко е важно да се говори. А за теб, Райно, е особено важно.
– Защо пък за мен?
– Сама ще намериш отговор. И ти казвам, че ще дойде ден, когато покой няма да даваш на хората, че не си говорят езика.
– Аз?!
– Точно ти.
– Аз и сега си говоря езика – замисли се Райна.
– Не го говориш. И ти си като тия, дето го забравиха. Започнаха децата да се прехласват по чужди думи и да ги тъпчат в устата и по джобовете си. Разбрали не доразбрали кое какво значи – нали е вносно, ползваме го. Напоследък, като пусне Рада телевизора, сякаш не говорят моя език. Защо не харесваме нашия си език? Защо не ни стига? Как така един от най-старите езици се оказа толкова беден и недостатъчен, че почти във всяко изречение вече се е наместила чужда дума? Всички се подиграват на циганите, които говорят техния език, пришивайки и по някоя българска дума и то неграмотно. А самите българи как говорят? И те като циганите. Половината изречение на някакъв изкривен английски, другата половина на български. Какво ли би казал някой англичанин, ако ги чуе?
– Е, не си прав, дядо Геле, друго време е, в друг свят живеем, сега има компютри, информация отвсякъде, езикът се развива, обогатява се...
– Ще ти река нещо за богатството на езика. Ако в един език липсва дума за нещо, нека дойде отнякъде, добре дошла е, има нужда от нея. Но ако думата си я има, а ти ползваш чужда и дори не се сещаш коя ти е родната – това не е обогатяване, а обедняване, Райно! Искаш ли да опитаме, че да ме разбереш лесно? Знае старият даскал и модерни думи. Я, ми кажи на български, как се вика „партньор”? – Райна се ококори.
– Партньор?! Ами партньорът си е партньор... ох, не мога сега да се сетя... Мъжът ми е мой партньор! – викна тържествуващо. – Ти и баба Рада сте партньори!
– Не ти казвам да ми го обясняваш, а да ми кажеш думата на български, можеш ли? – не я изпускаше Вангел.
– Чакай, ще се сетя... спътник... сродна душа... либе... – нещо й трепна извътре.
– Боднаха ли те думите? Хубави са си нашите, нали?
– Хубави са! Питай ме пак!
– Талант как е?
– Дарба!
– Хубаво. А какво е концентриран?
– Концентриран – внимателен не е ли?
– Не е!
- Такъв, който... е събран в едно нещо.
– Съсредоточен му се вика на това. Чуваш ли каква умна дума е? Съ–средо–точен.
– Не бях се замисляла, питай още.
– Имам няколко любими. Креативен какво е?
– Ами такъв, който измисля, умен...
– Творец, Райно! Който твори. А информация на български, как ще рече?
– Е, тук ме разби, информацията си е информация... чакай... знание! – обяви тържествуващо.
– Нищо подобно! Телевизията и компютърът те информират, така ли е? Там знание няма. Те само те уведомяват за нещо. Дават ти сведения къде, какво се случва и това е! Ако искаш да придобиеш знание учиш, ходиш на училище, четеш... не се просто уведомяваш. За жалост, на света вече му стига да е уведомен, не – да знае.
– Харесва ми това с думите, искам още!
– Комуникация какво е?
– Да си говорят хората...
– Така де, баба и внуче като си говорят, какво правят?
– Общуват... нали?
– Ето я друга мъдра дума. Общение има, приобщаване, общност, нещо общо и заедно се случва, затова е общуване. А хармония как е?
– Баланс!
– На български питам, как е!
– Равновесие...
– Можело значи. А характер как е?
– Характер ли? Че това не е ли българска дума?
– Не.
– Не знам... Нали все казваме – добър характер, лош характер, този е с тежък характер, според характера на човека...
– Ето ти добър пример как една чужда дума е толкова як плевел в нашия език, че вече няма изкореняване. А нашата си дума е далеч по-кратка, удобна и звучна.
– И как е характер на български?
– Нрав.
– Всъщност я знам тази дума. Хубава е...
– Повечето хора я знаят. Те и баба знаят, че са имали, ама не я помнят. Традиция как е?
– Традицията си е традиция! Пълно е с книги за български фолклорни традиции.
– От това най ме боли, Райно! Такива книги трябва да са хранилища, убежища да са на народната памет. А в такова заглавие само думата „български” е наша. Традиция значи „предание”, нещо предавано от уста на уста, прескочило векове. А фолклорът какво е?
– Не знам вече... Криво ми е да те слушам...
- Ще слушаш! Дано разбереш докъде я докарахме. Фолклорът е народната памет, може да се рече и „народност”. Това са ни народните песни, народните приказки, народните хора, народните обичаи... И баш на тая памет българите изгубиха българското име и му туриха ново - фолклор...Още да питам ли?
– Питай.
– Енергия как е?
- Сила! – усмихна се Райна.
– Браво, Райно, има хляб в тебе! Има надежда!
– Е, да, ама не звучи същото, не е съвсем като енергия.
– Нима?! Чакай да те питам още нещо. Напоследък много говорят за „негативни енергии”, много е модерно. На български как е?
– Шегуваш се!
– Никак! Питам те, как е? Какво правят някои кукери като обикалят и дрънчат с хлопки и чанове?
– Гонят злите сили... – тихичко рече Райна.
– И къде са тези зли сили?
– Навсякъде. По къщите, по хората, в мислите им.. .в думите им...
– Та как, викаш, било „негативни енергии” на български?
– Зли сили... не е възможно...
– Такааа. Това е стар народ, Райно. И езикът му е стар. И няма как в един стар език да няма думи с насъщно и изначално значение. Важни са тези думи – те седят в основата на една памет. Там е изворът, откъдето идат приказките, преданията и обичаите на един народ. Откъдето иде истината за неговата история. Стари думи – от старо злато, с голяма сила в тях. Да ти кажа и за хората, дето твърдят, че не било на български същото. Та те дори не си познават езика! Питай ги такива хора, както аз те питах сега тебе, кое как е на български. Няма да ти рекат, ще ти се ядосат. Но не от друго – а от безсилие, защото не знаят.
Я се опитай да си представиш езика като една песен. Звуците в нея играят по техен си начин и създават тяхна си музика. Знаеш, че не може една песен да бъде преведена дословно на чужд език. Думите могат да имат съвсем еднакъв смисъл, но играта на звуците ще се препъне. Ще се препъне равновесието. Новите думи ще тежат по друг начин, друго ще им е хорото на тях. И ще вземат да я килнат песента. Просто думите на всеки език звучат различно. Защо ли? Защото всеки народ си има негова памет и нрав, и различно се е движил напред. Ама да се върнем сега на нашата песен. Опитай се да заместиш в „Хубава си, моя, горо!” десет думи с английски, със същото значение. Или поне пет. Или дори – само една. Веднага ще прозвучи фалшиво, нали? Нещо ще се изкриви. Ще приспи ли някой детето си с такава песен?
Магда ти е рекла, че човекът има корен - онова нещо, което е памет на род и народ. И че в него е силата ни, волята ни за живот. Родният език, на който като деца проговаряме, е неразделна част от този корен.
Той е жив!
Какво му се случва, ако го мърсим постоянно? Или ако просто го пренебрегваме... Обичта и омразата са две страни на отношението, така ли е? Знаеш как работи тази сила, нали? Ако обичаш един човек, той си е добре около тебе, има си нужда от тебе, търси те. Ако го мразиш – той боледува и гледа да се махне от тебе, далече да е, да не го заразиш с лошотия. Но ако спреш да го забелязваш, или го забравиш, може да умре!
Защото забравата е липса на всякакво отношение. Тогава човекът остава непотребен. И залинява... Така е и с езика. Има хора, които го обичат, ползват го и се грижат за него. Има други – които не го долюбват, смятат го за беден и грозен. Но има трети – за които е непотребен и стар. И не си служат с него, не го и познават.
Те са най-страшните и най-опасните!
Защото не го правят от омраза, а от незнание. Който не знае, няма отношение. Когато не познаваш някой достатъчно, как да го обичаш и да се грижиш за него? Той ти е непотребен, нямаш нужда от него в твоя свят...
И точно така умира един език.
От забрава и от незнание! – нещо трепна в гласа на Вангел, той се изправи и хвана косата. Вятърът развя бялата му коса и се втурна да му помага. Косеше старият даскал и пристъпяше равно и тежко, сякаш косеше безхаберието на тоя народ. Свистеше косата в ръцете му и от нея се сипеха мълнии. Изведнъж, слънцето блесна в острието, и опари очите на Райна. За миг ù се стори, че го видя там - на пасището, с бялата риза и ножа... Стисна очи, а в главата ù се записа още една истина, дето трябваше да се опази.
А истините чет нямаха. Не спираха да прииждат, да я викат и да си търсят думите..."

Честит да е празникът на тези, които си почитат и езика, и корена! И най-вече на тези, които проумяват и пазят! За да я има България!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Хайде и аз да ви поздравя за празника с цитат от книга, която преди година-две ме очарова и разплака :954

„… Невежий человек живее в малък свят. Не ще прехвърли мост от единия бряг на реката до другия. Другия го не касай. Широта светосъзерцания в него няма никаква…

….Да, тъй е тя, дръж народа в простотия и ще правиш с него каквото желайш! А как им е радостна на тях таз простотия, как добре са ся в нея поместили, уют домашний в нея чувствуват, облъхва ги благо като печено, кога им не върви, оплакват ся непрестанно, псуват, зверуват там вътре един срещу друг, и тъй могат още пет века изкара!“

Из „Възвишение“ на Милен Русков
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Здравейте и от мен! :)

Деси, Декс, благодара за вашите поздрави и пожелания за днешния празник!!! Щастлива съм, че живея в страна, която чества своята азбука!! Трябва изконно да обичаш, дълбоко да принадлежиш и страстно да вярваш, за да поздравиш човека насреща с празника на Славянската писменост и култура! Радвам се, че срещам все още такива хора!!!

Моето пожелание по случай 24 май е кратичко: Честит празник! Обичайте буквите и техните деца - думите! :923

Днес беше отново нормален ден. Нормален по моему. Аз... не бях въобще разбрала, че 24-и май е обявен за официален почивен ден. И имах нагласата да ходя към офиса. И.... все пак отидох. Дори и когато разбрах от събудилия се в 10 часа Момчил, че..... денят е почивен. Имах за днес планирано да си направя регистрация в OLX и да публикувам обява да разпродажба на офис обзавеждането на нашата фирма, която официално е обявена в ликвидация. Чака ме интересен период, през който трябва да разпродам имуществото, което ни е останало..... Дали ще се случи - никой все още не знае.

След това отидохме към НСА - днес клубът по художествена гимнастика, в който Бела тренира, организира състезание. Тяхната група участваше демонстративно. Тъпото там е че.... федерацията по художествена гимнастика обяви селекция за нов национален ансамбъл-девойки, където ще се набират момичета 2005-2007. На етапа, на който е развитието на Бела, тя няма шанс дори за клубен ансамбъл..... какво остава за национален. А детето силно желае да играе..... Оказва се, че този спорт е доста труден за това да направиш пробив като състезател. А при популярността, която гимнастиката в момента има, е ....... ами още по-трудно :) . Не знам..... ще го мисля какво ще се случва с нея.

След участието на Бели се прибрахме и 2 часа по-късно отидохме на националния стадион, където се игра финала по футбол за Купата на България между Ботев - Пловдив и Лудогорец и..... имах невероятния шанс да гледам победа за отбора, за който държах :221 , а именно - Ботев. Излишно е да споменавам, че Момчил и Коко полудяха от радост..... Готиното е, че срещата почна с пускането на химна на Кирил и Методий и с българския химн!!! Имаше и един много, много хубав голям транспарант с послание по повод днешния празник, който бултрасите на Ботев издигнаха:

Изображение

И ей такива неща.

Какво мислите вие за "Под игото" на шльокавица?! ....... аз съм дълбоко огорчена. И не знам от кое съм повече огорчена - от факта, че има хора, които хвърлят пари за такава изродщина, вместо да речем да платят на дизайнер-типограф да сътвори българска кирилица за уеб. Или от изключително плоската аргументация за този акт, облечена в мотивите на алтруизма..... Тъпо.

Ох, това е. Спи ми се много в момента. Лека нощ ви желая!

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Добро утро, Черита!

Честит празник на всички, които будуват и сънуват на български!

Ние всички сме учители. С начина, по който ежедневно говорим, пишем и слушаме, каза в словото си пред Народната библиотека Петя Кокудева

Петя КОКУДЕВА

24.05.2017

Здравейте, деца на буквите и на езика! Момичета и момчета на всякакви възрасти.

Далчев беше казал, че „трябва да се придържаме о конкретните неща. Те ни предпазват от общите фрази и големите, но празни думи“. Затова реших днес да ви разкажа кратка, истинска история.

Една ранна сутрин преди години хванах такси. Небето беше осеяно с перести облаци и ние с шофьора мълчахме, погълнати от пейзажа. В един миг човекът се обърна към мен и попита: „Красива гледка, нали? А вие, госпожице, знаете ли откъде идва думата гледка?“ Аз не знаех. Тогава той ми разказа, че думата гледка била измислена от един лекар, който живял през Възраждането.

Стана ми любопитно. Зачетох се и открих, че същият този лекар толкова обичал българския език, че се посветил на това да го пази чист. Не преставал да измисля думи-заместители на чуждиците. Например на телескопа казвал звездоглед, а на бюфета – черпалница. Въпреки че мнозина се подигравали на езиковата му страст, а повечето от неологизмите му така и не намерили място в езика ни – някои негови думи използваме и до днес: гледка, обноски, молба, часовник, прегръдка. Този изобретател на думи се казвал Иван Богоров – един от най-упоритите български просветители.

Оттогава насам често мисля за това как лекар и таксиджия ми предадоха наистина вълнуващ урок за езика. Излиза, че училището е навсякъде, и всеки е учител, дори да не го осъзнава. Вземете продавачите на пазара. Не са ли те учители по правопис, с картонените си табели – къде правилно, къде погрешно изписани? Не са ли учители по ораторско майсторство президентът и телевизионните водещи? Може да ви се струва пресилено, но ето че писателят Едуард Успенски е намекнал същото в своята прекрасна книга „Училище за клоуни“. Там той казва така: „Шакир е чистач. Той може да учи учениците да метат. Значи и той донякъде е учител.“

Когато говорим за грамотност и култура, ние винаги се делим: на ученици, родители, учители, Министерство на образованието… и после изследваме кой за какво е виновен. Аз не вярвам в това деление. Ако едно дете не вижда обичливо отношение към езика у дома си, в магазина или в театъра, никое училище няма сериозен шанс да го ограмоти.

Затова се обръщам към всички вас: биолози, счетоводители, инженери, политици, журналисти… Ние всички сме учители. С начина, по който ежедневно говорим, пишем и слушаме. Не можем да очакваме от училището самò да изгради у децата вяра в езика, ако ние, останалите, я нямаме у себе си. А както пише един исторически лингвист: „Съществуват онези езици, в които носителите вярват.“

Ще завърша, както започнах: с една малка история. Веднъж попитах шестгодишно момиченце дали думите излизат във ваканция като нас. Дали изобщо си почиват? А тя уверено отвърна: „Не. Думите никога не почиват, защото аз често говоря и насън“.

Честит празник на всички, които будуват и сънуват на български!

Писателката Петя Кокудева произнесе словото си пред Народната библиотека на 24 май. Публикуваме текста с нейно позволение. Заглавието е на „Площад Славейков“.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

cchery написа:Какво мислите вие за "Под игото" на шльокавица?! ....... аз съм дълбоко огорчена. И не знам от кое съм повече огорчена - от факта, че има хора, които хвърлят пари за такава изродщина, вместо да речем да платят на дизайнер-типограф да сътвори българска кирилица за уеб. Или от изключително плоската аргументация за този акт, облечена в мотивите на алтруизма..... Тъпо.
Смятам, че е доста жалък и грозен опит за добиване на популярност, очевидно в издателството си вярват, че няма лоша реклама. Хич не им се връзвам на приказките, че се опитват да възпитават когото и да било. А и не ми харесва да ме квалифицират, че съм без мозъчни клетки, защото мисля, че си правят реклама. Може би постигнаха целта си, след като навсякъде из нета се говори за тях и за това, което са направили, но според мен са си изиграли лоша шега. И преди не ги харесвах заради някои неща - например твърде високи цени и прекалените интелектуални претенции, но сега целенасочено ще избягвам произведенията им. Това е моят начин за справяне с подобни хора, които клонят към подценяване на редовия читател. Колкото до "Под игото" - не страдам от култ към това произведение или към което и да е друго. Която и книга да беше избрана, за мен щеше да е същото - грозен опит за реклама. Много харесва поговорката "Убий простака с мълчание" и мисля, че полемиката по въпроса трябва да спре, за да не се постигне каквото се е целяло - а именно постоянното повтаряне на името на въпросното издателство.
Публикувай отговор