dexter написа: Радвам се, че не ме мислите за някоя лигла, която хленчи за щяло и нещяло

.
Да бе....... то в този случай аз би следвало да съм удавена в лиги лигава лиглотийска лигавица

.... що огън и жупел съм хвърлила по системата ни за образование..... има да гори с векове :lol: .
Декс, ти просто сега го виждаш. Госпожите, понеже и те души носят, гледат да минат тънкана. Не всичките, но почти целокупно. И ако тези в горен курс са му намерили цаката и са оставили нещата на самотек отвсякъде -
"децата са в тинейджърска възраст и не можеш да ги укротиш" - универсалното оправдание за всичко, то началните учители не могат да си позволят някакви си запъртъци да им се качват на главите и затова най-много обичат да търсят причините за всякакви проблеми в семейството и възпитанието на децата. Що приказки, що нещо се е извъртяло като дискусии по кой ли не форум, за да стигнем целокупно всички до извода, че не детето е лошо, а някакъв аспект от поведението му е проблемен, и че лепенето на такъв етикет не оправя с нищо постъпките на даден човек..... и пак постоянно и аз чувам какви ли не определения. Честно ли?!?! Ами спрях да се впрягам и напрягам. Особено що се отнася до шестокласника вкъщи. След толкова години виждам, че никъде не съм сбъркала с възпитанието му ииииии че Коки е голям и способен (за вързастта си) младеж, който си намира успешно мястото и се справя с трудностите. Печели уважение от преподавателите си заради самия себе си. Не за друго. Време е да постигна това и с Бела, защото иначе ще я побъркам.... ако все нещо меля и се карам при всяка нейна неудачна постъпка в училище. А тя има такива.
И още нещо,
Декс, по повод тези твои думи:
dexter написа:Но Яна не е от особено борбените характери, не обича да е конфликт, не обича да й се повишава тон, не търпи да е във враждебна среда (то кой ли търпи това, де!). И се впечатлява от авторитети, а учителите са авторитети за нея. За това приема всичко, казано или направено от тях. Но тази сутрин пак си говорихме и с радост забелязвам, че започва да цитира мен отнсно децата в класа, а не учителката. Притеснението ми е, че аз я обърквам с моите стремежи към независимост

. Моите ценности може и да не станат нейни - ще страдам, но какво да се прави, всеки има право да върви по неговия си път. И все пак се надявам детето ми да разбере, че послушанието не е основната ценност, която се усвоява в училище.
Цели 4 години си мислех, че Коки не е борбен характер. Тих, неприказлив, изпълнителен, смущаващ се в комуникация с учителите си, изпитващ притеснение да се бори дори за свои елементарни права като това да си получи шапката и якето от чистачката, която е заключила стаята, където ги е забравил. Когато тръгна в 5-и клас, бях със свито сърце. Нямаше я вече началната класна да го бави, да му вдига самочувствието, да го изчаква за отговори, т.к. вербалното му общуване (особено по време на час и препитване

) е ... доста объркано. Сега щеше да има много преподаватели, всеки с маниера си, с неговите изисквания, с натрупан опит, който можеше да изиграе лоша шега на детето - едно негово мълчание по време на препитване може да се изтълкува като незнание. А той Коки просто.... така почва отговорите си

. Бъркала съм тотално - на 100%. С изключение на госпожата по човек и природа, няма друг учител, който да ми каже, че Коки не се справя. Напротив - всички казват, че е най-добрия сред момчетата. Е, моето "неборбено" момче си намери мястото - при това
сам! И аз съм много горда с това. Тук е и моментът да върна назад едни думи на
Цони от преди месец по повод нейната Сиана - тя е 9-класничка:
Сиренце написа:Сиана отпочна тази година много по-уверена и спокойна. Може би защото спрях да я товаря със свръхочаквания. Осъзнах, че моите си лудости трябва да са си само мои и да се науча да вярвам повече на детето си (най-вече на преценките й, особено когато става дума за нейния живот). И всичко това дава резултат ...........
На привършване съм :lol: :lol: , но много държа да спомена и Бела тук. Защото тя е в другия полюсен край на видовете поведение и общуване. Експресивна, търсеща внимание, шумна, непреклонна, инатлива, отстояваща себе си и желанията си, непризнаваща авторитети....... Това последното, ако някой все още си спомня, е нейна основна черта от детската градина, заради която ме караха дори да я отписвам оттам.

Предвид всичките тези изброени качества, би следвало Бела да е "пушка" отвсякъде, но истината е тази - тя все още търси мястото си. И ще се лута дълго-дълго. Може би по-кратко от батко си, все пак. Т.к. има доста какво да учи. И понеже не приема да й се дават примери, си троши главата както намери за добре. Добре, все пак, че й е здрава и държелива.. щото много удари ще понесе. Аз, разбира се, се намесвам в живота й, в решенията й със съвети, с разговори, понякога и със забрани и т.н. Но да си призная честно - никога няма да й кажа, че за да печели, трябва да е послушна...... Това не е казарма, а училище и човек.... трябва да гради себе си и да отстоява граденото, стига да не пречи на другите.
Момичета, нямам възможност да пиша повече. Поне не и сега..... Радвам се всеки път, когато тук има присъствие и споделяне.