Страница 3 от 5
Re: Салатки
Публикувано на: 06 Ное 2011, 00:28
от Cheva
салата от моркови, червено цвекло и праз лук
Re: Салатки
Публикувано на: 14 Яну 2012, 00:39
от Cheva
Салата "Звезден вулкан"
Необходими продукти:
- 2-3 средно големи моркова
- 1 малка глава цвекло
- бадемова майонеза ( или каквато друга имате под ръка)
- царевица от консерва
- сол
- студенопресовано масло
- сок от половин лимон
подробности
тук
Re: Салатки
Публикувано на: 14 Яну 2012, 11:17
от Ver
Браво,
Чева!
Красота!
Аз преди да го изям, бих го нарисувала

Re: Салатки
Публикувано на: 08 Фев 2012, 11:37
от Ver
САЛАТА С КИТАЙСКО ЗЕЛЕ, ЧЕРИ ДОМАТИ И ПАРМЕЗАН
Напоследък станах фен на следната салата:
-Китайско зеле (накъсано или както ви е вкусно)
-Пресен лук
-Доматчета Чери или каквито имате
-Сол (на вкус)
-Зехтин
-Настърган пармезан

Re: Салатки
Публикувано на: 12 Фев 2012, 23:14
от bobichan
Аз пък карам на най-бързата салата:
1 салата айсберг - накъсана на парчета
1 връзка магданоз - нарязана на ситно
1/2 чаша орехови ядки
1/2 слънчогледови (и/или тиквени) семки
сока на 1/2 лимон
зехтин
Разбъркваме и се наслаждаваме!
Re: Салатки
Публикувано на: 12 Фев 2012, 23:16
от bobichan
bobichan написа:Аз пък карам на най-бързата салата:
1 салата айсберг - накъсана на парчета
1 връзка магданоз - нарязана на ситно
1/2 чаша орехови ядки
1/2 слънчогледови (и/или тиквени) семки
сока на 1/2 лимон
зехтин
Разбъркваме и се наслаждаваме!
Може да добавите и синьо сирене, но така няма да е постна/веган салата. Правя я така само за гости.
Re: Салатки
Публикувано на: 13 Фев 2012, 11:41
от Kleo
Явно съм доста невежа, но не зная какво е салата айсберг

Re: Салатки
Публикувано на: 13 Фев 2012, 13:57
от Cheva
[img]
http://www.degustos.com/imgs/thumbs/27f ... 0f7006.jpg[/img]
"
В последните години на особена популярност се радва т. нар. салата «Айсберг», при все, че хич не е евтина, но пък е може би най-крехкият представител на вида. Нейните селекционери – както се досещате, това са американците – първоначално са я наричали «хрускава салата». Сегашното й название датира от 20-те години на миналото столетие, когато предприемчивите фермери, за да я запазят по-дълго време свежа, са засипвали кочаните с дебел слой лед. На външен вид силно наподобява зелка. "Айсберг". Този «леден» зеленчук е изключително сочен, но листата му са почти лишени от накакъв вкус и затова салатата от него добре се съчетава със сметанов сос и повече подправки. "
Re: Салатки
Публикувано на: 13 Фев 2012, 15:12
от Kleo
О, благодаря ти, Чева, не знаех изобщо за този зеленчук! Наистина страшно прилича на обикновена зелка!

Re: Салатки
Публикувано на: 13 Фев 2012, 16:03
от Cheva
Не намерих по-читава снимка , прилича на маруля, ама с много по-светло зелени листа.
В магазина обикновето е самостоятелно опакована в свежо фолио.
Re: Салатки
Публикувано на: 13 Фев 2012, 16:34
от cchery
Момичета, предварително се извинявам за :1024 :1024 , обаче.... тези нови новости у нас.......

! Салата айсберг, която пък на всичкото отгоре е 2 лева парчето. А то се състои от 3 проскубани листа.......
Защо въобще се включих да пиша?!? Защото моята майка отглежда сала! Не знам как му викат по различните краища на България, но в моето село "сала" и "салата" означава едно и също - ето това:
[img]
http://agronet.bg/images/stories/zelenc ... a-1029.jpg[/img]
ГЛАВЕСТА САЛАТА - първа брат`чедка на марулята!
Когато това растение е на разсад или пък е с такива миниатюрни размери:
[img]
http://www.biolib.cz/IMG/GAL/6968.jpg[/img]
е най-крехкия и мек зеленчук, който съм вкусвала. На всичкото отгоре е и сладък.
Когато порасне и свие средата си на зелка, тогава се казва че е прерасла и горчи. Най-хубава е като достигне оптимални размери - долу-горе така:
[img]
http://www.omniseedsearch.com/howtoplan ... ettuce.JPG[/img]
И сега си задавам въпроса?!? Защо в България не е популярна главестата салата, която моята майка в края на сезона продава по 10 стотинки, а се отдава преимущество на салатата айсберг?!? Определено.... нашата, българската почва е добра за главестата салата и тя си взема всичко от нея?! Но така ли с другото растение?
Яд ме е точно заради това, защото вече трудно можеш да намериш главеста салата. А е трудно, защото тази, българската не е търговско растение, т.е. няма да ти издържи на пазара 3-4 дена! Главестата салата, отрязана рано сутрин, преди росата задължително :!: е крехка и свежа до...... вечерта! На идния ден вече добива вида, пораки който е възникнал израза "като проскубана салата". Но за сметка на това се рекламира масово салата айсберг, дошла от............ няма да казвам откъде, пропътувала половин Европа и преседяла още половин месец по щандовете на някой хипермаркет? Отговорът е ясен, ама това не ме задоволява!!!
