ЛЯТОТО Е ВЕЧЕ ТУК, МЕЦА БАБА ХРУПА ЗЕЛЕНЧУК

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
Нели
Философска система

Re: ЛЯТОТО Е ВЕЧЕ ТУК, МЕЦА БАБА ХРУПА ЗЕЛЕНЧУК

Мнение от Нели »

Kleo написа: Вили кога тръгва за чужбина?
Ето това е един МНОГО интересен въпрос!
Какво имам предвид?
Вили се отказа от ходенето в Румъния. Стана някаква неуредица с документите, имаше почти скарване между българската организция, която трябва да я изпрати, и румънците. Като резултат цялото ѝ желание да ходи там се изпари.
Но не и желанието ѝ да ходи в чужбина, защото...
1. Ще ходи с Ани и с баща си в Германия сега от 16-ти юли. Той иска да си купува кола и планът е да отидат със самолет, да си купи кола и да се върнат с нея, разглеждайки по пътя на връщане местата, които им харесат.
2. Вили кандидатства с една приятелка по европейска програма, която осигурява безплатни билети за влак на 18-годишни, за да посетят до 4 държави от ЕС. Одобриха ги и сега планират пътуване в първите две седмици на август. Надяват се да посетят Унгария, Чехия, Франция и Англия. Не зная още как ще стане, но тук нещата се развиват бързо и аз на практика нямам участие. Уговорихме се с наша близка (дъщеря на мои приятели от студентските години), която живее в Лондон, да спят при нея, ако стигнат до там. Толкова мога да направя.
3. От българската отганизция, която трябваше да координира престоя ѝ в Румъния, ѝ предложиха да участва в друг проект - в Испания. Тук новините са буквално от днес и няма много време за мислене. Ако реши да отиде, трябва да е там на 10-ти септември. Тя има трудов договор с двумесечно предизвестие, т.е. трябва да реши до... утре дали да участва. Шансът да я одобрят е почти 100%, поне така са ѝ казали. Проблемът е, че този проект е за 11 месеца, т.е. по-дългосрочен е, а тя все пак следващата година трябва да избере къде ще учи и да кандидатства.
Тук даже ще помоля Ванчето да се включи с малко информация. По проект се осигурява възстановяване на сумата за транспорт, нощувка в самостоятелна стая и 300 евро на месец. Та въпросът ми е доколко тези 300 евро могат да ѝ стигнат за храна. На мен ми се виждат малка сума, но нямам представа за цените в Испания. Ако някоя от другите мецанки има информация (Чери може би?), ще съм благодарна на всяка споделена информация.
На Вили ѝ се ходи в Испания, но самата тя се чуди МНОГО, най-вече заради дългия срок.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли

Мнение от Ванчето »

Нели, току-що те прочетох и бързам да ти отговоря, дано не е късно...
300 евро не е малка сума според мен, честно казано ние като 4 - членно семейство харчим за храна може би малко над 300. Но все пак става дума за храна, която пазаруваме и след това аз готвя вкъщи. Тя дали ще има възможност да си приготвя храната сама?
Като цяло моето мнение е, че храната тук не е скъпа, дори като си ходим в България ми се струва, че там е по-скъпо от тук.
Ако се храни навън може би няма да и стигнат, но все пак зависи и какво ще си избира да хапва. Едно кафе с мляко например е между 1,00 и 1,50 евро, безалкохолно - до 2 евро, бирата е от 1,50 до към 3 евро, почти всеки бар предлага различни сандвичи на цени около 4 -7 евро (пак зависи какво ще избере), а също и така наречените platos combinados, което ще рече някакво месо+картофи+салата (примерно), което пък е от 7 до 10-11 евро. Салата (аз се наяждам с една такава: айсберг, морков, царевица, домат, риба тон напрумер) е около 5 евро. Пиците също са на добра цена, например в любимата ни пицария две големи семейни пици на промоция са 22,00евро, не успяваме да ги изядем наведнъж. Това е горе-долу "нормалното" хапване, вече по-специалните неща са и по-скъпи съответно. Но ако има възможност да си пазарува от големите магазини тип Lidl и да си приготвя сама храната, мисля, че 300 евро ще и стигат. Ако има нещо което съм пропуснала, пиши и ще добавям информация :) Надявам се да успея да помогна! :923
Къде евентуално ще бъде тя, в кой град?
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Ванче, много благодаря! :922 :922 :922
Включи се точно навреме. Ще мислим, ще преспим и ще видим. Засега я усещам, че много ѝ се иска да отиде. Да видим как ще е на сутринта. :954
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Ванчето написа:Къде евентуално ще бъде тя, в кой град?
Мурсия. До вчера дори не знаех къде е това. :954
Имам силното усещане, че иска да отиде.
Това със сигурност е приключение. Та тя е само на 18 години! Не знае нито една дума на испански. Знае английски и немски на завидно ниво, езиците ѝ се удават. Донякъде на шега си говорех с нея, че ѝ е време да научи някой език от романската езикова група. И тя ми "поднася" разни проекти за Румъния, която отпадна, и сега за Испания.
Посъветвах я да изговори това с баща си, защото, дори и да не е съгласна с него, той ще ѝ даде различна гледна точка и добронамерен съвет. Тя малко се дърпа, но се съгласи.

Впрочем аз от два дена съм щастлива курсистка в курс по италиански за начинаещи! Това ми е личната награда за докторската диплома - нещо ново за учене. От години харесвам езика и буквално ми е мечта да го зная. Все нямах време или пари за това, а сега този курс е направен като по поръчка за мен - започна тази събота, точно на имения ми ден, провежда се в удобно за мен време, групата е само от 5 човека, т.е. оптимално голяма/малка. И най-важното - отивам с радост! Записах се и буквално броих дните до началото, очаквах го все е едно е празник. Курсът е само 30 часа и е ниво А0 - съвсем начално, но наесен ще има следващо ниво и, стига да имам възможност, ще продължа.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Нели, винаги много са ми харесвали и испанският, и италианският езици, като звучене. А и са близки до френския език. Приятно учене ти желая! И дано се видим през август на морето с теб и с Ани :1216

Изображение

"Цветето не мисли да се състезава с това до него. Просто разцъфва!" - Зен Шин
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Някой може ли да разбере и направи това чудо?

Изображение

Аз пробвах и не ми се получи изобщо!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Деси, опитах и се получи нещо... подобно. Но не разбирам какъв е смисълът от това "умение". :954
https://photos.app.goo.gl/WUXx8yVhzga6ezDz8
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли

Мнение от Ванчето »

Нели, дано само не се включвам твърде късно...
Днес проведох "бърза консултация" с мъжа ми и според него харчим доста повече за храна на месец, може би около 500... :???: :???: Явно аз не съм в час :oops: Но все пак уточнявам отново, че това е за 4-ма. Продължавам да мисля, че 300 евро на месец ще и стигат на Вили за храна. Предполагам такова разумно момиче като нея не пуши (цигарите са доста скъпи).
Мурсия ни е доста далече, проверих, на 2 часа и 40 мин от нас е, но въпреки всичко, ако Вили дойде и ако някой път има нужда от нещо, независимо какво винаги може да ме потърси. Ако тръгне, ще ти дам телефонния си номер. Ако има още нещо, с което мога да помогна казвай, не се притеснявай!
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Ванчето написа:Нели, дано само не се включвам твърде късно...
Днес проведох "бърза консултация" с мъжа ми и според него харчим доста повече за храна на месец, може би около 500... :???: :???: Явно аз не съм в час :oops: Но все пак уточнявам отново, че това е за 4-ма. Продължавам да мисля, че 300 евро на месец ще и стигат на Вили за храна. Предполагам такова разумно момиче като нея не пуши (цигарите са доста скъпи).
Мурсия ни е доста далече, проверих, на 2 часа и 40 мин от нас е, но въпреки всичко, ако Вили дойде и ако някой път има нужда от нещо, независимо какво винаги може да ме потърси. Ако тръгне, ще ти дам телефонния си номер. Ако има още нещо, с което мога да помогна казвай, не се притеснявай!
Благодаря още веднъж! Това, което правиш, е сериозна помощ. :922 :922 :922
Може Испания да се окаже добро място за Вили. Ще видим. :954
Засега тя се колебае, а няма много време за мислене. Иска ѝ се и се бои едновременно. И още не е говорила с баща си, въпреки моите настоявания.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Нели, браво, успяла си да се вържеш на фльонга! Пръстите де! Няма смисъл, просто видях снимката и се изумих, а сега видях и теб, и отново се изумих :326
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Момичета, здравейте. Ние "драснахме" към морето иииииии ето - липсвам. Влизам в интернет, но то е основно да си кача албума със снимки във фейса или да се тагна отнякъде, където ме е "захапала" музата.....

Кво да ви напиша за морето, за Гърци?! С една дума - щастлива съм..... Винаги съм обожавала морето - от много малка. Влюбила съм се в него от почивките ни нашето родно Черно море, но сега изживявам радостите си на гръцкото крайбрежие и това си има своите причини.

Нелка, в ситуацията, в която се намираше Ани - малоумното отношение на нейната съученичка, мисля, че си взела най-доброто възможно решение. Сигурна съм, че тя ще се справя по същия блестящ начин и в новия си клас.

Що се отнася до Вили - Ванчето е казала всичко, което е важно и меродавно. Моите наблюдения са от 4-дневния ми престой и са... много откъслечни. За мен 300 Е са малка сума, но ние с Бела ядахме само навън, т.е. не съм готвила. С нея си бяхме определели да харчим до 50 Е на ден и се справяхме дори и с малко по-малко, но това е с вечери навън - в ресторант.... Другото, за което се сещам - в Испания са доста назад с чуждите езици. Рядко някой да ти проговори дори и на развален английски, а пък немски..... още по-невъзможно ми се струва. Но че една такав аработа би била прекрасно приключение за едно 18-годишно момиче, нямам никакво съмнение :954 :954 . За мен е по-добре отколкото Румъния. А дали вече Вили не взе решение?!?!

Ванче, как върви работата? Свикна ли? Или чакаш да се свърши?! Гого и Марти как карат ваканцията?!

Деска, супер, че сте успели да си резервирате морето :954 :954 . Ами.... някак си - лято без море си е... като зима без сняг :lol: . Дано да дойдат хубави новини и за Алекс от Фотографското училище и да заминете спокойни и удовлетворени.

Елисче, каква се случва с теб?! Анджи и Ивето как карат ваканцията?!

Ние утре си тръгваме от Тасос и отиваме на континента, където ще останем още 10 нощувки - вече в компанията на още 2 наши приятелски семейства.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор