Хм...
Имате късмет, че дежуря над болната Ани и че кака й, която също е болна, спи дълбоко в същата стая, иначе въобще нямаше да имам време да прочета тази тема. До преди половин час даже не знаех, че съществува. Някак съм пропуснала да забележа обидите и преди, наистина не съм съвсем наясно кой за какво се е обидил. И все пак... ето ви малко ескизи по темата така, както аз я виждам. В контекста на горните неща, които прочетох, държа да кажа:
1. Не съм се почувствала обидена или засегната никога досега от нещо, написано от някоя от вас в този или друг форум.
2. Нямам и не съм имала никога намерение да засегна или обидя някого.
3. Не съм съвсем в течение на конкретните ситуации явно, щом не съм ги разпознала като обидни.
Ето ги и ескизите:
# Имам една приятелка, която в детството си е танцувала народни танци в ансамбъл "Българче". После се е омъжила, родила е две деца, работи някъде, както всички и едновременно с това се занимава с "Орифлейм". Веднъж я попитах защо се е хванала с тази работа с "Орифлейм", а тя ми отговори нещо много смислено: "Защото човек трябва да има и още един колектив. Аз винаги съм имала поне два колектива, от които да се чувствам част. В училище имах клас, в който уча и ансамбъл, в който танцувам. Сега имам колеги на работата и колеги от "Орифлейм". Децата си също записах в ансамбъла, за да имат и втори колектив." Замислих се тогава и смятам, че е права. Ако човек живее само в една среда,
с която да се идентифицира, всяко, макар и леко сътресение в нея, за него е огромен катаклизъм. Буквално целият му свят се срутва. Ако имаш още една среда, с която да се идентифицираш, нищо, случило се в едната, няма да те извади толкова от равновесие. Това е проста физика. Ако стоиш на два крака, си по-стабилен, отколкото на един.
# Всеки може да каже на всекиго всичко. Обиждаме се от конкретни хора и от конкретни думи. От моите наблюдения хората се обиждат основно в два случая:
1. Когато "обидата" е казана от човек, на когото МНОГО държат. Не, това не е точно. По-точно, когато "обидата" е казана от човек, на чието мнение за тях самите те много държат. Същите думи, казани от друг, биха били отминати с безразличие.
2. Когато "обидата" се чувства като вярна от обидения, т.е. когато той, макар и подсъзнателно, усеща, че твърдението в "обидата" е вярно. Кажете на един нормален човек, че е глупак и той ще свие рамене и ще си каже "Хм, ти пък много знаеш." Кажете на глупака, че е глупак и той ще почервенее внезапно от гняв, ще свие устни и ще се развика: "Кой е глупак, бе?! Аз ли съм глупак, а?! А!? Глупак ли ме наричаш ти, бе?" или "Ти кого наричаш глупак бе, тъпунгер смотан, знаеш ли ако дойда и ти размажа умната физиономия, че само на умник ще ми станеш!?" Това го давам само като пример за пресилена реакция, да не вземе сега някоя от вас да си помисли, че тази история се отнася лично за нея?!!!
Това има връзка и с мнителността. Тя не е нищо друго освен дълбоко вкоренено и скрито съмнение в себе си, в собствената си ценност и качества. Човек, подозиращ, че не е достоен за уважение, вижда призраци в тъмното и при всяка най-невинна реплика се чуди дали това не е намек за неговата недостойност (май няма такава дума). Спомнете си за ревнивецът, който непрекъснато търси доказателства за верността на своята любима именно защото някъде в себе си вярва, че не е достоен за (нейната) обич. По този начин, разбира се, успешно я отблъсква от себе си.
Ако се водим от горното, излиза, че се обиждаме повече, когато:
1. Се идентифицираме със средата/групата, където сме "понесли" обида.
2. Тази група е ключова за нашата самоидентификация и/или ни липсва друга група за самоидентификация. Ние всички можем да бъдем идентифицирани като принадлежащи към различни социални групи (по народност, по пол, по местожителство, по образование и по профрсия, по това дали ядем месо или не, по религия и вяра, по принадлежност към спортен или друг клуб, по любим отбор, по форум...), колкото по-малко истински емоционални връзки сме изградили с хора от
различни групи, толкова по-тясна е основата на нашето равновесие.
3. Бъде засегнат някакъв наш собствен комплекс, т.е. болното ни място. Не е нужно този, който ни е обидил, да знае за комплекса или да е искал да ни обиди, достатъчно е да ни "стъпи на мазола" и ние ще реагираме светкавично с пареща болка под лъжичката. Нещо ни жегва и... буцата засяда в гърлото.
# Моят мъж преди около десетина години говореше веднъж със своя баща и му каза: "Не искам животът ми да се състои от решаване на ежедневни проблеми", като имаше предвид, че му се иска животът да е малко по-уреден от към чисто битовата или материалната му страна. Моят свекър обаче му каза: "А ти от решаване на какви проблеми искаш да ти се състои животът? От такива на живот и смърт ли?" Прав беше човекът, когато имаме да решаваме проблем на живот и смърт, битовите проблеми за нас не са проблеми, те не съществуват. Мислим ги като проблеми само поради липсата на по-сериозни такива. Я си представете следното: стоите на спирката на автобуса посред най-лютата възможна зима, която можете да си представите. Кучешки студ, пронизващ вятър, ръцете се вкоченясват до посиняване, не си чувствате краката... Автобусът не идва и не идва, вече цял час... Студено ви е, нали? А сега си представете, че чакате автобуса, за да отидете по спешност някъде, защото са ви казали, че някой много близък до вас човек умира. Мислите ли за студа? Усещате ли го? Не, нали? Смяната на перспективата винаги помага да разберем нещата по-добре.
Нямам представа дали думите ми не засегнаха някого, затова ми се иска вместо финал да ви напиша думи, които не са мои:
Нищо не ни ограничава повече от гледната ни точка.
Съдбата ни поставя в една и съща ситуация отново и отново, докато извлечем знанието за живота, която тя ни носи.