ema 57 написа:Готова съм да чуя предложения, базиращи се на природни продукти, не само за жлъчка и черен дроб, но и за облекчаване на непрекъснат стрес и напрежение...т.е.доста стрес на ден. По принцип много уважавам приодната "медицина", не химията - тя поправя едно и вреди на 10 други неща - поне аз така мисля /е понякога е неизбежно, но ако има как да избягаме съм силно ЗА/. Нагледалала съм се на хора,които пият лекарста със шепи и ефекта е...., след време още повече проблеми.
Здравей Ема- аз съм мама Зори, но понеже постоянно мрънкам -тук се подвизавам с този прякор. Сигурно очакваш да ти изредим някакви цярове,някакви рецепти,но уви-ще те разочаровам.Знаеш ли,наскоро прочетох нещо,което промени изцяло нагласите ми към ежедневните стресови ситуации.
" В мозъка има някои структури, за които е установено,че са материалните носители на емоциите,характера ни,страховете ни,сънищата и останалите характеристики,които ни правят емоционални субекти. Това са хипоталамус,ретикуларна формация,хипокамп,лимбична система и други. Именно там ние изпитваме емоции( страх,любов,мъка,гняв...), които пък се отразяват на нашия физически комфорт и благополучие.
Емоция - хормонален баланс - променен метаболизъм - реакция на организма.
Ако се депресирате и изпитвате мъка се секретират хормоните на мъката (серотонин и норепинефрин). в организма се повишава тонуса на симпатикусовата нервна система. ефектът е спазми-" свива ни се сърцето от мъка" поради спазъм на мускулите около сърцето, получаваме задух и топка в гърлото (поради спазъм на мускулатурата на ларинкса или бронхите) и т.н."
Това е откъс от книгата " Болестознание или кое е първичното-симптомът или болестта" на Георги Хаджиев. Всъщност това е само на повърхността. Исках само да ти дам пример как единични емоционални състояния ни влияят физически. Когато обаче организмът живее дълго време в състояние на стрес-тогава нещата стават много по-сложни от физическа гледна точка.
Със всичко това исках да ти кажа,че човек трябва да промени вътрешните си нагласи,да се научи да възприема всичко,което му се случва по-философски,да не влага излишна енергия в гняв или мъка. знаеш ли,аз съм много,ама много емоционален човек и ми е много трудно да се опитвам да гледам "отгоре" на всичко,което ми се случва. Но съм твърдо решена да работя над себе си и да променя това.
Знам,едва ли съм аз човекът,който трябва да те учи на всички тези неща. Та ти имаш толкова по-богат жизнен опит! Само исках да насоча мислите ти в тази посока.
Опитай да прекарваш повече време на открито, на дневна светлина, движи се, спортувай. Храни се с повече пресни плодове и зеленчуци,намирай време за нещата,които обичаш да правиш,за срещи с любими хора. Ей такива простички неща. Могат да ти помогнат все пак някои препарати-
Биоформула 1
Седатиф ПС
Тук съм пуснала още информация и някои рецепти
Тук cchery положи много усилия да ни систематизира множество билкови рецепти