Добро утро, момичета

. Толкова ми е хубаво, че имам това място заедно с вас.... Днес се надигнах от леглото малко преди 10 часа... и исках да пия кафето и да ходя да тичам навън. Т.е. да не пускам комп преди това, но не се сдържах. Вкъщи е тихо и спокойно, непосредствените ми задачи за днешния ден са супер приятни: да напазарувам за купона у нас довечера

. А под "купон" разбирам събирането ни с нашия съсед от гарсониерата до нас - 26-годишен учител по история и география, който в момента прави докторантура към СУ - много приятно, интелигентно момче, с чувство за хумор и доста необичаен (по общоприетите стандарти) живот до завършването на гимназия... Друг път ще пиша повече за него - факт е, че почти 20-те години разлика във възрастта между него и мен и Момчил почти не си личат в общуването ни.... Дори е малко странно.... От друга страна - колко да е странно?! Аз лично не поставям възрастови бариери в общуването... дори и хуманоидни такива не поставям

. Доста често мога да бъда видяна и чута да говоря на котките у дома, на кучетата в парка, с които сме приятели покрай моето тичане и техните разходки, говоря на цветята вкъщи, а и навсякъде навън, където видя красиво цъфнало цвете, не пропускам да им кажа колко са красиви...... Та исках да кажа, че бариерите в общуването, които поставям са от съвсем друго естество...
Успях и прочетох всичко, което бях пропуснала.
Цони, Кеми е просто неузнаваема - толкова е пораснала... заприличва ми донякъде на Сияна. Аз, разбира се, понятие си нямам от свирене на тамбура, но.... от това, което чух, и най-вече ГЛЕДАХ, тя е станала доста, доста умел инструменталист.... Гледах пръстите на лявата ѝ ръка как пробягват по грифа (ако така се казва, де) и поддържат баса/ритъма (извинявам се за профанските си обяснения)... Тя е натрупала солидни знания за това как да свири на този интсрумент и въпрос на време е те да ѝ улегнат още повече, така че музиката, която извира от нейния инструмент, да плътна и еднородна в добавка към това, че е безгрешна и изсвирена/изстрадана от сърце.

Честно ти казвам, докато слушах Синаговския танц, си го представих като музика за съчетание с въже

, а на Бела ѝ липсва точно такава музика

.
Нелка, толкова много неща си писала.... и най-хубавото от тях, есенцията на всичко, е че не звучат като проповеди, като размахване на пръст, като обвинения, като... абе не звучат като нещо, което ще пропускаш да четеш в бъдеще. А, напротив - звучи като нещо, което ще очакваш да допрочетеш, за да разбереш дали правилно си разбрал.
Действително, при пускането на този форум през лятото на 2010 г. Момчил беше в основата. Той закупи хостинга, той инсталира софтуера за форума, той направи и конфигурира базата данни..... и какво ли още не. Технически той направи форума. Аз помогнах отново с дизайн - тогава идея не съм си и имала, че след години ще поискам да уча уеб дизайн и ще се занимавам дори с него. Та - да, Момчил е виновен този форум да го има. И той наистина го направи абсолютно безрезервно..... дали заради мен, дали защото и той много обича да помага, а вероятно помните, че тогава - през месец юли 2010 г. форумът на "Часът на мама" бъгна и остана без поддръжка повече от 3 седмици.... и на нас това много, ама много ни липсваше.
Права си за тези твои думи:
Нели написа: ↑30 Апр 2020, 22:25
Дори децата не можа да научиш да спортуват!" - интересно как да ги науча, след като виждат на какво отношение бива подложен човек, който го прави, и който отгоре на всичко се предполага, че ти е близък и държиш на него - дали биха искали и те да "получат" същата реакция?).
НЕВЪЗМОЖНО е да научиш някого на нещо, ако правиш точно противоположното..... ако отношението ти е саркастично-подигравателно или тотално отсъства. Аз също имам някакъв спомен, че Христоско беше доста оттегчен на Черни Вит и не потърси компанията дори на останалите мъже от групата. Чудя се... кога ли ще настъпи "Видовден" за него, защото аз знам и съм твърдо убедена, че това ще стане. Може дори това да не го промени или той да не поиска да си признае грешки, пропуски и откровени глупости, които е сътворил, но дълбоко в себе си ще бъде разтърсен и разочарован. От самия себе си. От друга страна вярвам, че в него има нещо, което го е направило баща на твоите деца и се надявам тяхното общуване с него, да ги учи и възпитава именно на тези черти.
По отношение на болестите и семейните отношения, както и въобще за отношенията ни с другите и изобщо в обществото и мини общностите ни.... аз се съгласявам с написаното от теб. И ще допълня, че онази поговорка "Болен здрав носи" е неприложима. Напълно неприложима. Действително тарикатите могат да се възползват от наивниците и така да си кютат. Но... ако забележите съм ползвала глагола "възползвам се", а не "живея" или "изпитвам щастие"... С хора, на които им допада първия глагол, аз нямам никакви допирни точки. Преди време просто избягвах такива получовеци като много им се ядосвах и набирах. А сега - сега нямам никакво отношение към тях - с годините мнението ми доста еволюира и при това съвсем естествено. Като че ли те не съществуват за мен. Не ме засягат. Установих, че човек не може да "излекува" дадено общество, докато лекува сам себе си от всички свои пороци, грешки, вини, умишлени скатавания и т.н. Като същевременно не може да лекува и всички... Допреди 3-4 години исках да "изрина" целия свят, всичко и всички, да променям, да поучавам, да оправям...... И не, не съм се отказала от идеята, че светът има нужда от цялостна промяна. Просто разбрах, че не мога да я осъществя така комплексно, както я искам, и само буксувам..... и най-вече дразня останалите. Затова се обърнах съвсем естествено към себе си...... и промених мен си...

Пак ще повторя - промених се без да си го налагам! БЕЗ... случи се естествено или пък не съвсем естествено

.... Дали не беше именно това:
СМЯНА НА МИРОГЛЕДА. Какъвто и да е той, колкото и да сме добри и прекрасни като хора, колкото и да е устойчив, колкото и близките ни да ни харесват и обичат такива, каквито сме, НИЕ СМЕ СЕ ДОКАРАЛИ ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ С НЕГО.
Да, вероятно точно това е станало без дори да си давам сметка.... Няма никакъв смисъл да продължавам да го разказвам това.... мога само да кажа, че оттогава аз открих отново стремежа към щастието..., но и ..... пътят към него. Не, самото щастие не съм го достигнала и мисля, че това няма да се случи до края на дните ми. Но пътуването към него е всъщност моето щастие - всичко, което ден след ден ме залива, случва се, крещи, бяга, идва при мен, казва ми някакви неща.... всяко малко листенце, цветче, котка, куче, костенурка, топъл глас, приятен поглед, признание... всичко това е ЩАСТИЕ в най-чистата му форма...., а не онази имагинерната, в която го очакваме..... Щастието, според мен, не трябва да бъде чакано.... то трябва да се живее чрез пътя към него. Само стремежът вече не е достатъчен.
Цвети, към теб сега...

Много теми за размисъл ти е дала Нелката. Ама и ти самата си на пътя, по който вече почна да ги срещаш тези теми. Още отпреди да се разговорите така обстойно с Нели. Лично за мен ти трябва да се освободиш от усещането, че когато се случи нещо лошо с теб, то е провокирано от външни фактори. "Ама какво," - ще ме попиташ ти - "че аз ли съм виновна, ако не са хората, обстоятелствата и т.н., и т.н.?" А аз ще ти отговоря, че този въпрос е най-големият твой и на още милиони хора враг на живеенето.... Търсенето на първопричината, което най-често се изражда в търсене на вина... Всъщност този подход е толкова често случващ се, че се е превърнал в "нормален"...., а на практика той отнема от енергията ни за този път, който споменах по-горе..... Когато се гмурнеш към дълбините на радостта и усещането за пълноценност, разбираш колко е излишно всичко останало... И колко те спира. Нямам никаква идея дали се изразих така, както исках...... Дано да се е получило.
Нелка, пихте ли тази сутрин с Вили

в новия ѝ дом?

Трудно ми е, признавам си, да се поставя във вашите обувки с Цони. И тя казва, че Сиси се изнася с приятеля си в собствен дом.... Вие сте относително спокойни и разсъдливи на тази тема, а моето сърце се раздира от усещането за загуба.... Мисля, че ми трябва време. Вероятно и на вас.
Цони беше писала, че на децата вече им липсва училището на живо. Бела казва, че не е така, но аз мисля, че тя не го чувства така, както го заявява. Лично за мен е ОГРОМНА грешка решението тази учебна година да завърши дистанционно... По много причини го считам за грешка. В момента обаче времето ме подпира и няма да се разпростирам на тази тема...
Засега ви оставям... отивам да бягам към моето собствено щастие, а именно "чистото удоволствие от тичането"... Това е то. И е това, защото за мен бягането се превърна (а навярно винаги е било - просто го открих твърде късно) в това:
Разликата между наложения спорт по необходимост и този, който просто е част от начина, по който изразяваме това, че живеем, е като разликата между командното (с респиратор) и свободното дишане.
с две думи... всъщност само с една -
ЖИВОТ!