Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Свобода на словото
Заключено
Аватар
dexter
Философска система

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от dexter »

cchery написа:Добро утро!!! Вече от България :954 . Да ви кажа честно - настроението ми е тотално с отрицателен знак. От вчера на обяд, откакто кацнахме в прасищината, та до тази сутрин.......
Ох, и аз се чуствам така почти ежедневно, от доста време :126 . Гледам много да не си го слагам на сърце, иначе съвсем ще изтрещя! Пресните ми примери са от миналата седмица. Бяхме на ски в Пампорово. Чист въздух, планина, спокойствие, слънце, природа - идилия, ще каже някой. Свинщина - ще кажа аз, ако се поддам на свирепото си настроение :). Бяхме в хотел, в който сме ходили и преди. Беше хубав, поддържан, храната беше ок. Това преди. Явно за последните две години са спрели всякаква поддръжка и си личи. Но за сметка на поддръжката, чистотата и качеството на храната са вдигнали цените. Не се задълбочих, не исках да си развалям почивката, а и не беше супер гадно и непоносимо. За заведенията по пистите да говоря ли изобщо? Скъпо е - добре, разбираемо, няма конкуренция. Но пък можеха поне малко да се постараят за тези цени, да не е супер изнервящо за хората. Не мога да приема, че супа от пакетче, разтворена с гореща вода може да струва 4 лева! Замразена малка пица - 12 лв.... За обсужването да не говорим - то поне нищо не струва, стига само малко старание. Просто ще спрем да си харчим парите в зимните български курорти, както спряхме да си ги харчим в морските. Дразни ме липсата на каквото и да било старание у повечето хора да си свършат качествено работата.
После се видях с няколко приятели в Пловдив. Хора на 40 години сериозно се замислят за емиграция, защото им е писнало да се борят с така нар. система. Корупция, сива икономика, шуробаджанащина на всякакви нива - наглостта е станала толкова голяма, че вече дори не се крият. До преди 2 г се правех, че тези неща не ме засягат и не вярвах в какви размери са. Но една от причините, поради което не харесвам особено сегашната си работа е, че се срещам челно с всякакви отклонения от нормата (в бизнес сферата) :). И съм на твърдото мнение, че нещата не вървят към оправяне, а към влошаване. Какви са причините за това не мога да кажа. А и със сигурност е твърде сложно, но това не ми оправя настроението. А като съм така, не мога да се радвам на птичките и пчеличките, на синьото небе и слънцето. Кризата ми е доста дълбока, не е личностна, не е и лошо настроение от счупен нокът, че да си го оправям с позитивна нагласа. Просто не харесвам света, в който трябва да живея и никакви позитивни мисли не могат да променят това, защото като спра да се усмихвам, светът си е пак същият.
Та, добре те разбирам, Чери, защо настроението ти е кофти :).
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

dexter написа: Та, добре те разбирам, Чери, защо настроението ти е кофти :).
Брех, Декс, с теб какви ли не мечове и ками сме кръстосвали през годините :D :D, но сега ми иде да те прегърна (ако си наблизо). И то не, защото.... така добре си доразвила и описала "картинката" от моя постинг, а защото.... имам нужда просто да постоя дори и в тишина с единомишленик!!! И то не за да ближем раните от разочарованието ни, а защото ..... уморих се.... да споря, да защитавам, да се боря.... да обяснявам!!! Не мога и нищо да променя. На този етап имам нужда само от разбиране....
Kleo написа:И съм на твърдото мнение, че нещата не вървят към оправяне, а към влошаване. Какви са причините за това не мога да кажа. А и със сигурност е твърде сложно, но това не ми оправя настроението. А като съм така, не мога да се радвам на птичките и пчеличките, на синьото небе и слънцето. Кризата ми е доста дълбока, не е личностна, не е и лошо настроение от счупен нокът, че да си го оправям с позитивна нагласа. Просто не харесвам света, в който трябва да живея и никакви позитивни мисли не могат да променят това, защото като спра да се усмихвам, светът си е пак същият.
И съвсем кратко че допълня - не ми харесва да се смея без причина. :1062 :1062
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Съжалявам да го разбера и за теб тогава.
И сега се чудя какво да направя лично аз,
че да ви олекне на двете... Идеи? :923
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Kleo написа:И сега се чудя какво да направя лично аз, че да ви олекне на двете... Идеи? :923
Хахахха........ Деска, накара ме да се усмихна. :923 Ами има няколко неща на първо време - моля те да разкараш катастрофиралата брица, която е пред входа ни - знаеш за какво говоря. Ако може още днес. И ще ми олекне поне малко. После - да говориш с общината да оправят пропаданията по уличката, която води към нашия блок - да, знам много са..., но пък за сметка на това качествени. Има ли и вариант да те помоля да съдействие по отношение съседите ми от входа, които живеят петима, пък плащат месечна такса само за двама?! И, ако ти остане време, моля да преместиш 1-2-10 неправилно паркирани коли при новия надлез за Младост 1.

Виж ме, Деска, къде и как живея:

[youtube]VNMlFOWMtTg[/youtube]

Пчеличките и птичките - и аз ги виждам и чувам..... и да не кажа, че дори малко им завиждам - те поне могат да отлепят от кочината.

Знаеш ли, чудя се...... дали тези:
Kleo написа:Чери,
Около мен виждам доволни, благи и усмихнати хора ... предимно.
не са онези същите хора, които година и половина са премълчавали за "самотния бегач", отнел 16-годишен живот в Борисовата градина?!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Не, не са от онези.
Поне не и в моя кръг от хора.

Черко, щом съм те усмихнала - това е добре, нали? :1216

Нали сама и каза това по-горе: ... И въпреки всичко, докато съм тук, докато сме тук, желая на всички ни погледите ни да са насочени нагоре, и "над"...... всичко това и да правим всичко възможно да не сме част от озверялата пасмина. Знам, че можем. Знам и че тук сме малцина именно, защото сме различни от тях..... Онези другите, "конвейрните".... те напуснаха, за да търсят широката популярност, на която вярват, че могат да се опрат, за да отлепят от мизерията...... несъзнавайки, че именно тя е мизерията!!! Хайде, момичета, аз вярвам, че можем да се усмихваме!!!! Че има поводи! И че има и друг начин на живот. И от днес съм твърдо решена да го търся и живея!!! Хубав вторник!

Е, аз правя цитираното от теб и ми е добре.
И мисля, че и ти го можеш, Декс - също.

И не, не казвам да си затваряме очите пред лошото и неправдивото, неправилното и пошлото, грозното и просташкото, незаконното и онова, което е не-както-трябва. Казвам, че имаме избора, свещеният избор!, сами да решаваме да не бъдем част от него. Да правим каквото зависи от нас самите. Но да приемем, че пък не всичко зависи от нас... и когато дойде това приемане... и тази тишина... ставаме способни да чуем и да видим много неща, и ставаме все по-автентични и повече себе си.

Много философско стана. Относно паркиралата бричка и съседите ти, нищо не ми е по силите да направя, нямам власт, нито възможност за това. Виж, колкото до пропаданията по улицата, ако ми кажеш точното име на улицата ви, ще разузная на кого трябва да се обадя и кому да сигнализирам, и да го направя за теб. Защо не? А и се сетих за Господарите на ефира, те нали преследват нечистотиите в обществото ни, може и на тях да звънна, да се поразтичат малко и за гражданите на Младост!

П.П. Чери, цитираш Декс, не мен:
cchery написа: ...
Kleo написа:И съм на твърдото мнение, че нещата не вървят към оправяне, а към влошаване. Какви са причините за това не мога да кажа. А и със сигурност е твърде сложно, но това не ми оправя настроението. А като съм така, не мога да се радвам на птичките и пчеличките, на синьото небе и слънцето. Кризата ми е доста дълбока, не е личностна, не е и лошо настроение от счупен нокът, че да си го оправям с позитивна нагласа. Просто не харесвам света, в който трябва да живея и никакви позитивни мисли не могат да променят това, защото като спра да се усмихвам, светът си е пак същият.
...
П.П.2 Не е ли време да помислим за заглавие на пролетната ни тема вече?
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Kleo написа:И не, не казвам да си затваряме очите пред лошото и неправдивото, неправилното и пошлото, грозното и просташкото, незаконното и онова, което е не-както-трябва. Казвам, че имаме избора, свещеният избор!, сами да решаваме да не бъдем част от него. Да правим каквото зависи от нас самите. Но да приемем, че пък не всичко зависи от нас... и когато дойде това приемане... и тази тишина... ставаме способни да чуем и да видим много неща, и ставаме все по-автентични и повече себе си.
Чудно ми е как бих могла да приема (например) да изгубя къщата си, защото някой съвсем съзнателно и целенасочено, с одобрението на държавата е обрал банката, която ми е дала кредит? Или пък съм си загубила спестяванията - пак по същата причина? Или бизнесът ми фалира, защото фирма, приближена към еди си кой местен политик започва да доставя павета за ремонта на улиците - на по-висока от моята цена? Или детето ми в училище пие боклукчаво мляко, защото фирмата, която е спечела конкурса за доставка не предлага качество, а има протекции? Вие бихте ли се свикнали с тези факти, които са съвсем реални?
Напълно съм способна да се радвам на личното си щастие, защото точно в момента нищо не ми липсва :). Само че като погледна навън от личното си житейско ъгълче и ми иде да стрелям наред....... Вярвам, че човек трябва да постъпва правилно, обаче е много изморително и обезсърчаващо на фона на всичко...
Не мисля, че трябва да се примиряваме и да гледаме философски на нещата. В крайна сметка ако се натрупа критична маса от несъгласни и непримирили се, току виж колата поеме в друга посока. Не съм оптимист, но като забелязвам и се ядосвам, имам някаква надежда, че и други го правят, и други са вбесени като мен, та току виж вземем, че се обединим :).
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

тази статия ми попадна преди седмица и не спирам да мисля за нея. Може да се каже, че ме намери в подходящ момент и уцели подходящото състояние на духа ми:

Мантрата „Мисли позитивно“ може да усложни депресивните състояния

https://trud.bg/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%8 ... b0-%d1%83/

Исках да я споделя тук, но не ми остана време, после заминахме на ски и така до днес (нещо не ми се работи особено :)).
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Как се повтарят нещата в моето съзнание, Декс!
Аз съм била БЯСНА! Повече от бясна! И реално съм го показвала!
Навън! На когото трябва! Активно! Бурно! ....
За да видя какво мислиш?
Пълно равнодушие и безхаберие от страна на повечето ми сънародници!!!
Като казвам повечето - разбирай го буквално.
Е, разбрах, че птичка пролет НЕ прави, колкото и на мен да ми се иска.
И също така разбрах, че ми е супер ВАЖНО да не допускам повече да се сдухвам, потискам и депресирам заради неуредиците в цялата ни държава, защото ако продължаваше толкова много да ми пука, просто щях да експлодирам.
А имам семейство, близки и приятели. И мама не ме родила и отгледала, за да ме вижда сговнясана заради неща, които категорично не зависят от мен и които, подчертавам, неведнъж съм се опитвала да променя.
Но сама не мога. Трябва ЦЕЛИЯТ народ или поне МНОЗИНСТВОТО ОТ ХОРАТА да мислят по този начин. Като не го правят, сори, вече и аз не го правя.
И си гледам предимно собствения живот. И гледам от животец да го направя поне живот. И да си заслужава.
И да съм в добро психично и емоционално здраве. Заради мен и заради сина ми. Заради родителите, сестра ми, племенничките, мъжа ми, близките ми, приятелите ми, колегите ми и клиентите ми. За да се чувствам аз добре.
Ами това е. Просто вече съм минала оттам. И знам какво е. Да се бунтуваш и да протестираш. А резултат - йок.
Така че - да, всъщност ви РАЗБИРАМ.
Но вече не чувствам нещата така.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Деска, честит рожден ден!!! Желая ти нов животворен поток в емоционално отношение!!! Желая ти не да ПРЕзареждаш, а да зареждаш батериите с чисти, непознати и удивителни лица и събития! Бъди все така непримирима, любознателна, отзивчива - верен и точен барометър на живота и неговите процеси!!! Не спирай да поддържаш духа на българския език - ти си един от много, много, много малкото хора (по-малко са от пръстите на едната ми ръка), които пишат изключително грамотно и пунктуационно вярно!!!! Това сигурно звучи странно да го вмъквам в пожелание за РД, но за мен е жизнено важно, впечатляващо и ме стопля!!! Весел празник, приятелко! :954

[img]http://m.kartichki.bg/images/upload/201 ... n183_l.jpg[/img]

Деска, абсолютно неслучайно те поздравявам с "Борба" на Вапцаров, защото.... именно днес на рождения ти ден аз вярвам, че твоят живот е (в) бурята..... за себе си приемам, че сега си просто на завет :) .

Борбата е безмилостно жестока...

Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и...
толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото те обичахме!

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ани,
Целна ме!
Целваш ме.
В десетката.
Както винаги.

За мен същите неща са важни и ... показателни също.
Благодаря ти за милите думи и свежите пожелания!

Един човек преди 3 години ми пожела едно нещо.
Същият човек преди 2 години ми пожела същото нещо.
Преди 1 година не ми го пожела. Днес също не ми го пожела. А за мен той е барометър...
Така че предполагам, че според него аз вече нямам нужда от това негово пожелание, а именно:
"Деси, желая ти душата ти да намери покой!"
Но не в онзи смисъл. Да се възнеса нагоре и да стана покойник. Не в този смисъл.
А просто да открия спокойствие, душевно спокойствие и уют вътре в себе си.

Независимо от външните фактори. Напук на тях. Въпреки тях.
Да намеря вътрешния си център и да пребивавам в него.

И да, "Борба"-та на Вапцаров. Тя е много, много дълбоко произведение! И много го усещам навътре в себе си. Някак като мое, като за мен писано... и в един от пластовете му, отвъд непримиримия и гневен дух, се усеща... като перце леко излеко... но се усеща. Дълбинно и тихо. Центрираност. Той знае кой е и остава вътрешно невъзмутим, центриран, спокоен... че не всичко свършва с него.
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Честит рожден ден, Деси! Пожелавам ти слънце и въздух, широта и простор! И песни на птици! И детска ръчица! И верен приятел! И много любов!
Бъди здрава! И... просто бъди!

Момичета, аз имах почти сюрреалистичен и прекрасен ден!
Започвам стегнато по хронология, защото засега само така мога да разкажа днешния си ден. :954
Сутринта беше мрачно, студено и мигливо. Закарах Виолета до ТВ "Черно море", за да участва в сутрешния блок по повод есето, което беше наградено. Пускам ви връзка към предаването: http://www.chernomore.bg/video/2017-03- ... skiya-grad
Изчаках я да свърши и я заведох в Хепи на Червения площад, там има меню за закуска. След това тя ме заведе в отдел "Изкуство" на библиотеката, намери ми книга по история на изкуството на Николай Райнов (баща на писателя Богомил Райнов), написана още със стария правопис, в която четохме за архитектурата в Италия. Всичко това тя го направи за мен, знаейки, че ми предстои бракоразводното дело три часа по-късно. Това беше нейният топъл емоционален начин да покаже много разбиране и обич.
След това я закарах до Общината за среща с кмета, отново по повод есето. :954 :954 :954 И... тръгнах към съда. Облаците се разнесоха, показа се слънце, стана ведро и приятно. Имах време, разходих се, купих си дънки...
Делото мина бързо, лесно и... очаквах да го отложат, защото не успях да взема навреме схема на апартамента, наложи се да правя проект за изменение на кадастъра и т.н. Съдийката обаче го разгледа по същество, прецени, че имотът е индивидуализиран достататъчно с нотариалния акт и тъй като нямахме спорове по него, просто реши да гледа делото. Ще има решение до края на март. :1216
После отидох в часове, получих мартеница от студентите с надпис "С обич от втора група". :954
След малко ще отиваме при майка на вечеря, брат ми и жена му също ще дойдат, за да си разменим мартенички.
Хубаво е. Празнично. И светло.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Заключено