Утре е Архангеловден - тази нощ поискайте прошка за греховете си! Утре почитаме един от най-големите есенни празници, а именно Архангеловден. Поверието гласи, че на този ден тържествуват доброто, светлината и справедливостта, и за в нощта преди празника трябва да помислим за своите проблеми и прегрешения, които тегнат над нас и да се помолим те да бъдат опростени на светлия празник, който се задава. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник. На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница — една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.
За Архангеловден: Как да приготвите традиционно Рангелово блюдо? На Архангеловден се приготвя специална обредна пита, наречена Рангелово блюдо или Боговица, която много напомня на питите, които се приготвят за помен на починалите. На този ден е и професионалният празник на месарите. Обредният хляб се приготвя в чест на свети Архангел Михаил, който православната църква почита на 8 ноември. Вярва се, че ако светецът бъде почетен с традиционна трапеза, човек ще си осигури по-лека смърт, тъй като Архангел Михаил е сочен като покровител на мъртвите. В чест на светеца на този ден се коли курбан от мъжко животно – обикновено овен или шиле. Приготвя се и Рангелово блюдо, което най-възрастният мъж в къщата трябва да разчупи, изричайки благословията: “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана! ”. Колкото зърна, толкова купи и здраве”.
Ето как се приготвя обредната пита и какво още трябва да има на масата за големия празник:
За приготвянето на обредната пита ще са ви нужни 1 килограм брашно, 4 яйца, 100 грама краве масло, 1 чаена лъжица захар, 3 супени лъжици кисело мляко, прясна мая колкото орех, 2 чаени лъжици сол и 2 чаени чаши вода. Маята се натрошава и се залива с 1 чаена чаша вода. Оставя се да втаса за 20 минути, след което се прибавя солта, захарта и се разбърква добре. В отделна купа се разбиват яйцата, като преди това се отделя само един от жълтъците, прибавя се другата чаша вода и киселото мляко. В трета тава се изсипва цялото брашно, в което правим кладенче и изсипваме сместа от яйцата и маята. Взимаме разтопеното масло, навлажняваме пръстите с него и започваме да месим питата. От готовото тесто се откъсва малко парче, което се оплита като дълга ивица, подобна на шнур. По-голямото парче тесто се оформя като пита и се поставя в намазнена тава, върху него се поставя ивицата от по-малкото парче, като трябва да се постави във формата на полукръг върху питата, за да не опустее къщата, както се казва в поверието.Питата се намазва с отделения жълтък и се остава да втаса за 20 минути, след което се пече на 200 градуса.
На трапезата за празника трябва да присъстват ястия от овнешко, червено вино, ябълки, жито и фасул.
Вярва се, че след Архангеловден започват Вълчите празници, когато хората правят ритуали, за да се предпазят от злини.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм
Две български легенди се борят за живота си! Какво е състоянието на актьорите Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов?
Тежко остава състоянието на актрисата Стоянка Мутафова. Тя беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) и е на апаратно дишане. Мутафова е със сериозни здравословни проблеми през последните 5 месеца, информира NOVA. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева-Муки разказа преди време, че е трябвало да избере между това жлъчката да се пръсне или да бъде отстранена с операция и силна упойка.
Във ВМА остава и друга легенда на българските кино театър – Стефан Данаилов, като продължава и борбата за живота му, съобщи NOVA. Той е в реанимацията, но е изведен от изкуствената кома. Ламбо е в болница заради проблеми с белите дробове. Преди време той претърпя операция на тазобедрена става, която счупи при подхлъзване. Страда и от паркинсон. Лекарите прецениха, че е разумно да го поставят в медикаментозна кома.
"... 2020 година ще е високосна година и ще има 366 дни, вместо 365. Всички знаят, че допълнителният ден, който се добавя през високосна година е 29 февруари. Това добавяне към всяка четвърта година е нужно, за да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни около Слънцето отнема малко повече от 365 дни, затова е необходимо прибавянето на цял ден в определена периодичност. Правилото е заставено от Григорианския календар, според който всички години, кратни на 4 са високосни, а изключение правят само тези, които са кратни на 100 и не са високосни. С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога. Високосната година е възникнала преди хиляди години. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Терминът "високосна година" за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести”. Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци. ..."
Kleo написа:Две български легенди се борят за живота си! Какво е състоянието на актьорите Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов?
Тежко остава състоянието на актрисата Стоянка Мутафова. Тя беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) и е на апаратно дишане. Мутафова е със сериозни здравословни проблеми през последните 5 месеца, информира NOVA. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева-Муки разказа преди време, че е трябвало да избере между това жлъчката да се пръсне или да бъде отстранена с операция и силна упойка.
Във ВМА остава и друга легенда на българските кино театър – Стефан Данаилов, като продължава и борбата за живота му, съобщи NOVA. Той е в реанимацията, но е изведен от изкуствената кома. Ламбо е в болница заради проблеми с белите дробове. Преди време той претърпя операция на тазобедрена става, която счупи при подхлъзване. Страда и от паркинсон. Лекарите прецениха, че е разумно да го поставят в медикаментозна кома.
С щипещия студ, с идващата зима, с първия сняг... си отидоха две български звезди, огрявали дълго и незабравимо нашата сцена - кино и театрална. Вече ни гледат отгоре, от небето. Като снежинки. Не зная за вас, но лично аз плаках и плача и за двамата. Такава диря не оставя всеки човек. Не! А Стояна почина на 97, почти на 98 години, винаги ще я помня като госпожа Стихийно Бедствие... винаги ще я зная като Голямата... ето, на Никулден си я прибра Господ. На големите празници прегръщат Светлото големите хора. Баба ми Николинка почина на 3 март. Днес е нейният имен ден. А Бог реши да си вземе Мутафова. Осиротяхме с двама достойни Човека - Данаилов и Мутафова. Поклон пред делата им. И нека душите им се реят в мир и свобода!