Страница 6 от 14

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 10:17
от Kleo
Уау, какви красоти-и-и! :1216 :326 :922

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 10:48
от Peteto
Вчера нямах много възможност да чета, но доста сте пописали... :326 ...и какви красоти само...супер!

понеже не успях да почерпя макар и виртуално - за което ужасно ме е :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

искам като извинение да ви покажа каква торта направихме с малкото бебе :lol:

тя е нещо нестандартно за торта, по-скоро наподобява чийзкейк, но е страхотно...с много мед и аромат на канела...точно, като за декември. Дълго търсих подходящата рецепта..исках да изненадам всички...и да избягам от познатите торти... та колкото и не скромно да звучи...Ефекта беше страхотен, само снимката ми остана за спомен..и троха не остана от творението :221 :221 :221

ето фото: :954

надписа ни се получи малко накриво :221, но ми беше доста трудно да го удържа Мартича, да не пипа с другата ръка и да държи дръжката на ножа :423

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 11:04
от Peteto
Ето и днешният ми поздрав към вас за успешен ден и положителен заряд! :1216 :1216 :1216

[youtube]rYEDA3JcQqw[/youtube]

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 11:08
от danid
Ver написа:Сиренце, големи красоти :923
Приемам предизвикателството на курабиите :1062 ще опитам пробно. Но с какво се правят белите рисунки :?:
danid написа: Сладките ги рисувахме с Мими с четки и глазура от оцветени пудра захар и вода.
Дани, за такъв кулинар като мен ще трябва да напишеш точно, как се прави глазура :222 .... а четки имам, значи съм готова :1062

Цвети, всичко е наред :524
Сега последна молба: може ли една проверена, лесна и хубава рецепта за курабийки, защото трябва да направя тренировка преди празника :524
Целувам ви и тричките и ви пожелавам много светлина в днешния ден!
Вер, аз съм си извадила тези 2 глазури, втората съм я правила.

Глазура - 280 г пудра захар; 2 белтъка; сок от лимон
Ако искате глазурата Ви да е гладка и с нея да се правят много тънки линии, трябва да пресеете пудрата захар 2 пъти. Може да прецедите белтъка през парче чорапогащник, за да е гладък. На 1 белтък слагаме няколко капки лимон и около 150-200 г пудра захар. (Според големината и гъстотата му) Ако Ви се стори рядко, прибавяте захар, ако е гъсто - още няколко капки лимон. Прави се ръчно.
Ако ползвате миксер - разбивате белтъците с лимоновия сок на най-ниска степен до образуването на пяна. После увеличавате оборотите, като захарта се прибавя постепенно. Глазурата трябва да е гладка и като я сложите във фунийка и отрежете около 1 мм отвор - да оставя тънка, дълга, непрекъсваща линия, която да не се разлива...

2 вид - В оригиналната рецепта беше 200 гр. пудра захар, 3-4 с.л. топла вода и няколко капки лимонов сок. Аз забърках на око малко пудра, малко вода, лимонов сок, после добавях вода, пудра, ама накрая се получи, мисля.

Иначе ми препоръчаха тези меденки и те са на Йоли:

Коледни меденки - 250 г течен мед; 130 г кафява захар; 1 яйце; 2 с.л. ром; 100 г меко масло; 250 г бяло брашно; 250 г ръжено брашно; щипка сол; 1 пак.бакпулвер; 1/2 ч.л.сода за хляб; 1 ч.л. микс подправки за меденки (индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела , карамфил. ) брашно за доизмесване и разточване
Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа. Добавят се яйцето, рома и маслото. Сместа се разбива с миксер докато стане на пяна. Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките. Добавят се с бъркане към медената смес. Получава се лепкаво тесто, което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди. Не слагайте повече брашно, независимо, че тестото лепне. Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа. На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене. Поръсва се с брашно и се разточва на кора, не по-дебела от 1 см. Изрязват се сладки с формички. Нареждат се в тава, покрита с хартия и се пекат в предварително загрята на 170* фурна. Като се охладят се украсяват и се съхраняват в кутии.Направете от меденото тесто различни фигурки, венчета или къщички.

Ето едни мои меденки, но са с друга глазура. Ако не се лъжа бях я купила от Кауфланд. Там имало и боички, но сега са свършили, поне в Надежденския. Ако открия тези дни някъде ще пиша.

https://picasaweb.google.com/danydinkov ... 7266427938" onclick="window.open(this.href);return false; - нещо не ми се отдава качването на снимки напоследък...

Вер, щом аз съм могла да направя коледни сладки и ти можеш. Аз не мога да меся изобщо. Имам само няколко опита за сладки и бяха много хубави и вкусни. Ще се опитам да намеря в къщи по коя точно рецепта ги правих - знам че правих меденки и още едни с крема сирене май бяха.

Извадила съм си вчера няколко интересни рецепти, ако искате да ги копирам тук.

Хайде ще споделяме. Още не ми е дошла поръчката с фондана, но се надявам до утре да е тук.

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 11:28
от danid
Дойде поръчката. Значи на следващия ден доставят от тази Сладка къща ли беше. Сега нямам търпение да дойде неделя :221, а мъжа ми ще ме бие като завземем кукнята за часове...

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 11:53
от tita
Всяка година добавям нови коледни сладки към вече правените от мен в предишни години. Тази година, фаворит ми е Джейми Оливър (между другото не само на мен, но и на семейството) и съм си харесала рецептата му за шоколадови трюфели - http://www.jamieoliver.com/recipes/choc ... e-truffles" onclick="window.open(this.href);return false;

Ако гледате 24Kitchen в момента въртят първи сезон на Коледата на Джейми, от там е рецептата. Ако не го гледате, ето частта от предаването ( минута 1:41), но без превод на БГ :)

[youtube]7ZT4W6Pbfsk[/youtube]

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 12:21
от mari_ko
Много красиви неща :eek:
Верче, и аз препоръчвам медени или маслени бисквити - трайни са, лесни са и излизат по доста бройки. А ако се изрежат с различни формички ... все едно с дни не си излизала от кухнята :1062 Например от маслено тесто може да направиш топчета с пълнеж от локум, орехи и канела, може и ябълка или каквото се сетиш /просто късаш от тестото, слагаш вътре "армагана" и "топчираш" :1062 като търкаляш между ръцете си. Може да ги разточиш, нарежеш на малки правоъгълници и навиеш на рулце със съответен пълнеж или без /т.н. пурички/. Може да разточиш и да изрежеш с различни формички, а ако имаш еднакви по форма, но различни по размер формички, редиш едно върху друго в низходящ ред /в три реда/, като ги слепваш с малко мармалад или разтопен шоколад /ако нямаш формички, става и с чашки/, поръсваш с пудна захар и хакваш отгоре една перличка, звездичка или цветен бонбон /хронологично, слепването е след изпичането :1062 /. Може да слепиш бисквитите 2 х 2 с мармалад или шоколад и да топиш крайчетата в кокосови стърготини, шоколадови или цветни пръчици. Може да изрежеш с чаена лъжичка и да слепиш 2 х 2 с мармалад, като топнеш връхчето в какао /жълъдчета/. Може просто да ги "оваляш" в пудра захар още докато са топли или да ги украсиш по друг начин. Меденото тесто също има много варианти. Мечета - изрязват се еднакви кръгове с чашка или формичка, като на половината се правят отвори за очите /става с отрязана химикалка, сламка или капачка от паста за зъби/ отделеното се залепва за уши, маркират се устенца или се изрязва трета дупчица. Лепят се. Могат да се изрежат еднакви кръгове и да се слепят, като по края се топят в някакви пръчки. Или фигурките да се украсят с фондан или просто с разтопен шоколад. Може едната вечер да ги изпечеш, на другата да ги лепиш, а третата да ги украсяваш. Вариантите са безброй и може да ги направиш всичките само от едно тесто. Но това са стари, класически бисквити. Може и нещо модерно да пробваш.
Курабиите също са много приятни и за правене и за хапване.
Как да личи, че сладкишите са коледни? - ами по аромата на канела, на джинджифил, на портокалови корички или по украсата. Ако нищо от това не помага, просто ги сервираш "на" и "около" Коледа :1062. Всъщност, като казваш, че през останалото време много, много не правиш сладкиши, значи всичко, което спретнеш ще мине за коледно :940
Миналата Коледа много сериозно се зарекох да правя само изпитани неща, т.к. новите бисквитки, които пробвах, и които уж нямаше как да сбъркам, и с които смятах да се изфукам .... ами дори накиснати в горещо мляко не омекнаха. Иван упорито изчака докато млякото изстина, но бисквитката така и не потъна :1044
Обаче .... :221 сега пак съм си харесала нещо ново, в което да включа и Виктория /та, ако пак стане издънка, да кажа мъдро "Нищо Вики, другия път ще ти се получи" :1062 /.
Ето го:
http://krokotak.com/2012/12/koledni-kur ... a-tsvyata/
ако някой ги хареса и реши да ги пробва предпремиерно, моля да сподели :222
Иначе, майка ми ще ни е на гости и със сигурност ще имаме и от любимите "фунийки"

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 12:50
от Peteto
tita написа:Всяка година добавям нови коледни сладки към вече правените от мен в предишни години. Тази година, фаворит ми е Джейми Оливър (между другото не само на мен, но и на семейството) и съм си харесала рецептата му за шоколадови трюфели - http://www.jamieoliver.com/recipes/choc ... e-truffles" onclick="window.open(this.href);return false;

Ако гледате 24Kitchen в момента въртят първи сезон на Коледата на Джейми, от там е рецептата. Ако не го гледате, ето частта от предаването ( минута 1:41), но без превод на БГ :)

[youtube]7ZT4W6Pbfsk[/youtube]

Много харесвам този младеж :1209 Джейми Оливър - и ние сме фенове на кулинарните канали, но това което исках да споделя за въпросното гуру е че има страхотна мисия, която е да намали затлъстяването при подрастващите, което е страхотно...учи ги как да се хранят правилно и здравословно... :524

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 12:59
от danid
Мари-ко, много са интересни. Ако реша може и тях да пробваме, но аз винаги решавам в последния момент. Вадя си 5-6 рецепти и избирам най-накрая.

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 14:13
от valrus
Марико :922 :329 ,така на място ми дойде с тези лесни,красиви,приятни и евтинки курабийки за Коледа!!!!
Ето,вече си имам оправдание,бебчо ще го гледа тати,ние с бати ще приготвяме вкусни курабийчици....
Ех,че е хубаво,толкова ме зарадва Марико–хем исках евтина рецепта,хем да е лесна.
Е,сега вече съм щастливааааааааааа :1099

Re: И замириса на КОЛЕДААА!!!

Публикувано на: 13 Дек 2012, 14:54
от dexter
Ох, обичам Джейми Оливър :221 :221 :221 . За съжаление нашият телевизионен приемник не може да предава 24Kitchen, заради HD формата на програмата.... Е, няма да си купим нов телевизор поне на този етап, а аз мога само да си въздишам. Разбрах, че скоро ще има книга на Джейми на български, дали пък това да не ми е подаръкът за рождения ден :lol: :lol: :lol: ?