Здравейте, момичета!
Тук също е топло, разбира се, затова утре ще ходя на плаж. И имам предвид плаж буквално, не в преносния смисъл.
Колкото до нормалността на положението с температурите, според мен си е нормално. Просто не е обичайно. А между двете има разлика. Нормалното е нещо, което може да се случи по естествени причини. Да, в нашия климат, такива температури през януари и февруари са нормални, макар и да не са обичайни. Статистически редки са, особено ако гледаме наистина сериозен времеви хоризонт от поне 200-300 години. Това обаче не можем да направим, защото нямаме данни за толкова време назад. Затова мерим с аршина на собствените си житейски спомени, но те ни показват по-скоро обичайното време за този сезон, а не ни дават изчерпателна информация за времето като статистика. Ако през 1987 година например е имало топъл януари (давам хипотетичен пример, не зная какво е било през 1987 година

), шансът да се сетим за това, връщайки се назад в спомените си от детството, е минимален. Почти със сигурност ще се сетим за обичайните ни зимни спомени, т.е. за сняг.
Ненормалността на ситуацията сега за мен е свързана не с времето, а с недостига на вода. Този недостиг обаче не е по естествени причини, а е причинен от хора. Конкретни хора с конкретни интереси и с престъпно съзнание. Става дума за целенасочено действие на конкретни хора. Ни повече, ни по-малко.
Хубаво би било да има повечко валежи, особено сняг, за да се понапълнят язовирите. НО ако водата от тях се използва по същия начин, както досега, повечето валежи ще означават повече "далавера" за конкретни хора, не повече вода за населението.
Колкото до вирусите, да не забравяме, че в лабораториите те се СЪХРАНЯВАТ при ниски температури.
Иначе аз днес нямах италиански, защото... свърши. Вчера си взех сертификата за ниво В2. Не се чувствам знаеща езика, още по-малко говореща го, но истината е, че гледам филми на италиански почти спокойно. Истината е, че донякъде се уморих всяка събота и неделя да съм ученичка. В пордължение на година и половина бях именно ученичка. От друга страна ходенето на курса ще ми липсва. След десет дена ще бъда в Италия с Вили (дойде време да изпълним пътуването, което ѝ беше подарък за рождения ден) и съм решила да си купя книги оттам. Имам предвид някаква хугожествена литература, може би дори и лековата, за да не изисква много разбиране на преносен смисъл, алегории и т.н. Идеята ми засега е да се справя с четенето и разбирането, а не да се задълбочавам в много сложни текстове.