За децата и мястото им в колата: можеш да ги возиш на която седалка решиш, но ... със задължителните мерки за безопасност: до 12 години, задължително на специална допълнителна седалка, съобразена с възрастта на детето. Столчетата или наречените в закона "системи за обезопасяване на деца", в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:
1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;
2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;
3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;
4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;
5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.
и в два класа:
- бебешките столчета за кола;1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти
- седалките, които просто подвигат поотрасналите деца, така че фабричния колан на колата, да не минава през рамото и гърдите на детето, а не през главата му.2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.
Тези седалки са задължителни за деца под 150 см!
И още нещо ... може да се возят бебета на предната седалка до шофьора, в коли с предно разположена въздушна възглавница, само ако са в съответно столче и то ако не е поставено в посока, обратна на посоката на движение. При липсващ или деактивиран еърбег, столчето може да се постави и в посока обратна на посоката на движение, така че мамата - шофьорка да има по-добър поглед върху бебето.
Деца под 3 години е забранено да се превозват в МПС-та, в които няма системи за обезопасяване, т.е. столчета. При липса на такива, децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра задължително пътуват на задната седалка. Моята дъщеря, примерно, каквато си е висока, пътува на предната седалка (когато аз не съм там

Аааа .. и да не забравя ... в таксита децата под 150 см се возят само на задните седалки ( защото в тези коли няма как за всяко дете да се поставя съответна седалка).
Хаха .. както съм загряла, като нищо мога да спретна една "автомобилна" темичка. :lol:
Един съвет от мен: когато избирате правилното столче за кола, задължително прегледайте КРАШ ТЕСТОВЕТЕ из нета. Тук не трябва да се робува на марки, реклами, икономия и т.н. Сигурността на детето е най-важна, защото има и трагични случаи на деца, които са били закопчани в столче и уж всичко е било както трябва обезопасено. АДАК-тестовете показват точно какво е натоварването върху телцето на детенце, при забиването на коланите в резултат на удар, при страничен удар как столчето пази главата на детето да не се "откъсне", а да се поеме удара от столчето и т.н, и т.н.