Слънцето целува топло върхa на снежната гора...

Свобода на словото
Заключено
Аватар
Мърмори
Философска система

Re: Слънцето целува топло върхa на снежната гора...

Мнение от Мърмори »

Който не работи защо да не яде?

Според Маркс и Енгелс трудът е отличителна черта на хората, която ги различава от животните. Съзнателният труд се разграничава от инстинктите при животните и характеризира човека като "творец".

Колкото и спорни да бъдат идеите за социалния ред на двамата учени, то няма как да поставим под съмнение истинността на това им твърдение, не само защото умело казаните неща са трудно оборими, но и защото ни се ще да бъде така.

Не така стоят обаче нещата с други популярни твърдения по въпроса, някои от които са се превърнали във фолклорни поговорки и са изречени от хора, с не по-малко признати и уважавани имена като тези на Маркс и Енгелс .

Нека разгледаме следните три примера и да поразсъжаваме над тях.
Първо да започнем с класическото: "Трудът краси човека“. Няма как това съждение веднага да не провокира колебания, защото многократно сме се убедили не само чрез наблюдения, но и лично, че когато човек е в отпуска, изглежда и се чувства по-добре.

Трудът, за да разкрасява, трябва да се полага единствено в салони за красота или да бъде в областта на пластичната хирургия. Да не забравяме, че и тогава ефектът е временен, така че на важи.

Друга популярна формулировка е "Трудът е превърнал маймуната в човек“. Не мога да се съглася и с тази еволюционна максима. Само да вметна, че казаното от Дарвин “човек е произлязал от маймуната“ също подлежи на съмнения от много години и най- интересното е, че никъде не се коментира как е реагирала майката му на тези му приказки. Но това е друг въпрос.

Връщам се на труда. Мисля, че от доста време работодателите правят на маймуни хората, които работят за тях и то не само чрез абсурдното заплащане. Поне по едно бананче да даваха. Извън този контекст, изниква още един въпрос. Ако наистина трудът превръща маймуната в човек, означава ли, че когато ни дават почивни дни се опитват да ни направят на маймуни?

Колкото до любимото на младежите "Учи за да не работиш“, тук трябва да призная, че съмнение в правотата на този съвет няма, защото наистина адски много дипломирани хора и такива с по няколко висши образования стоят без работа. Ще дойде време, в което същите тези хора, поради своята ученолюбивост, рано или късно ще научат от живота, че най-доходоносното занимание за изкарване на прехраната е да отворят магазин.

И става въпрос за отваряне на магазини чрез щперцове и клещи, което за по-голям успех в начинанието се извършва през нощта.

След разтълкуването на високопарните фрази и разкривайки, ако не истинското, то поне значението им в сегашните условия на труд, искам да за ви задам един въпрос, над който също си струва да помислим алтернативно. Който не работи, защо да не яде?

За финал искам да ви припомня и популярната басня на Александър Божинов-

- Бабо Мравке, где така?
- Тичам Щурчо за храна. А ти къде със таз гъдулка?
- Днес Калинката е булка, та съм канен на свирня.
- А когато сняг забръска, що ще правиш ти зимъска?
- Ще поискам срам не срам, аз от твойто житце сбрано.
- Аз пък няма да ти дам, гиди дърти мързелан!

Имайте предвид, че ако сте родител и рецитирате на детето си с възпитателна цел тези редове, то е много вероятно, поради обстоятелствата на днешната действителност, то да достигне до извода, че тези, които не обичат живота са скъперници.

Източник

И така, мили ми момичета, позовавайки се на горното, а и вземайки предвид пословичното ми трудолюбие, което тези дни,незнайно защо, се е озовало в чорапите ми, възнамерявам да запразня от утре. Смятаме да си метнем дупетата до ей туканка, на нашия любим остров и няма да ви лъжа, че ще ми липсва ежедневието в България. 3 дни без деца, без баби, без майки, без всичките простотии и гадории, които ми се изсипаха на главата последния месец...
Ще се видим отново на 28,29,30 или ...когато изхарчим парите :1062

Ελλάδα, κρατήστε επάνω, ελάτε!
DeerE
От писане глава не боли

Мнение от DeerE »

Здравейте мили момичета, надявам се всички сте добре. Аз съм горе долу. Децата са на село с татко им. Криси беше доста болен, с висока температура и ушенце го боля, но май се оправя вече.
Поздрави на всички и хубав ден и хубави празници. :923 :923 :923
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Добро утро :954
Зори, да си изкараш добре, да се отпуснеш на макс и да се разтовариш :923
Не разбрах само от статията сега аз да ям ли или да не ям :222 :1069 :1069 :1069
Еми, бързо оздравяване на децата.Това е един от най кофтите моменти, когато работиш.
Чери, още не сме стигнали до багажа съществено, защото за тогава ми трябва ремарке, че и две :1062 Рамествахме мебелите на Стражец.Събрахме децата заедно в една стая вече нали са големи :mrgreen: Пък и мама и тати да могат от време на време да остават и насаме :1028 И с градината се занимаваме, плевим, копаем сеем и с този дъжд стана една манджа с грозде ама...... :lol: А интернета ми е сериозен проблем на село :328 Надявам се да успея да се уредя с него, че това ми е най трудната част.Не че съм постоянно на компютъра, но друго си е да знам, че ако се наложи да видя нещо има къде и как .
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

cvety_rz написа:А интернета ми е сериозен проблем на село :328 .
Ааааааааааа, да ги нямаме тия - нали с тази уговорка те пуснахме на село?!? :1058 :1058 :955 :955 :955 Хихих, майтапя се, Цветка - друго си е да имаш нет! Дано ти се уреди наистина работата. Вярно може да не го ползваш цял ден, ама дет` се вика вечер веднъж да ти се поиска да початиш и да има как.

Хубаво сте решили за децата и за общата им стая - ние нашата Беланка-калпазанка как ще я отделяме от нас, идея нямам! :???: :???: Тя си иска в нейното легълце и при мама :1062 :1062 :1062 .

Емка, радвам се да те видя и тук! Трябва да ти кажа, че и Бела ми е сополива от събота, а от понеделник - пресипнала. Слава Богу, досега не е кашляла през нощта, ама то при нея всичко е предпоследно :lol: :lol: :lol: . А и тия дни каквито са ми напрегнати и бързоноги.......

Живи и здрави, във вторник местим офиса! Обаче дотогава що документация изработих - то са Предизвестие за напускане, Декларация за дължими/извършени плащания, Приемо-предавателни протоколи, отчети на водомери и електромери, час за прехвърляне на стационарната телефонна линия от новото на старото място, час и ден за пускане и на нета на новото място, да договорим фирмата, която ще ни мести мебелите колко по-евтино да го направи :1062 :1062 :1062 ......... уау. И честно казано съм много горда,че сама създадох всичките документи и получих одобрението за тях от счетоводителя ни - просто не искам да разчитам на никого. А в същото време искам да съм сигурна, че няма да има каквито и да било неприятни последствия и неустойки за фирмата. Та така!

Цялата тази работа обаче има и един много хубав момент - в сградата, където ще ни е новия офис има спортна зала за пилатес, зубма, тае-бо, кик-бокс, комбинирана гимнастика и т.н. и при една добра организация, която със сигурност ще направя, ще посещавам гимнастика преди работа. А като допъление на това, ще бъдем заедно с Марчи и Боби, които ходят имено там на пилатес :123 :1099 . И при още по-добра организация, която щом е за спорт, няма къде да ми избяга, ще мятам телеса и във фиткървс фитнеса там - половин час тренировка с индивидуален треньор....... уау, е трЕбе да ми се получи вече отслабването.

Зорита, топло ли ви е, а?!? :1058 :1058 Е да те е яд, на нас ни е студено като в най-прекрасната зима с много дъжд и очакване за сняг :1046 :1046 :1046 :plezya se :plezya se . Майтап, майтап, но ти пожелавам прекрасни дни на любимия ви остров с много романтика, пясък, море и ........... още нещо! :1028 :1028 Ето песен-поздрав специално за теб (забележи песента е поздрав, а не по-здрав :955 )

[youtube]SDHuZSfNXgw[/youtube]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

В момента в Разград е много шумно и еуфорично :623 Лудогорец (нашия отбор :1028 ) стана шампион :1081 :1081 :1081 Голямо вълнение, много празнуващи...Такова чудо не е имало в историята да грабнем и купата и шапионата :954 Улиците са затворени, пълно е с полицаи и си е чист късмет ако успееш да паркираш някъде :plezya se
Не можах да се стърпя да не се изфукам :mrgreen:
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Включвам се с малко инфо за това как ние преживяхме земетресението - Алекс си спеше дълбоко, нищо че с баща му нахлухме като обезумели :plezya se в стаята му и татко му го гушна на ръце. После разбрахме, че и 3-годишната ми племенничка е проспала всичко и изобщо нищо не е усетила. Така че поне при нас децата бяха единствените, които НЕ се уплашиха и им нямаше НИЩО като цяло. Аз получих яко сърцебиене и като Черита болки в стомаха, на мъжа ми му се догади и доповръща, а нашите, дето живеят в Люлин на 14-ия етаж бая са се поразлюлели милите... срам не срам, звъннах на мама в 3 и 8 минути, да проверя всичко ли е ОК при тях, че са нависоко, та не знам - ние на 4-ия етаж така се разтресохме, не зная какво е било при тях. И още нещо, ние почувствахме земетресението определено ВЕРТИКАЛНО, тоест надолу-нагоре-надолу, много неприятно усещане, но затова пък нямахме нищо паднало, нито счупено, у дома. Много ми е жал за пораженията на домовете в Перник, както и за пострадалите хора, разбира се!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
олеся

Мнение от олеся »

Ох, земята пак подскочи! ДО КОГА???
Беше верикално, както си седях на стола ме повдигна. Добре, че всички в къщи спяха и не усетиха. Изкарах си акъла
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

писах,писах и всичко се изтри,пиша от тела на зълва ми,преживяхме ндщо ужасно..на 5 етаж сме,бях сама с децата,всичко падаше,нечовешки ужас,снощи отново се разтресе всичко,дано всичко мине,много ми е крйво,липсвате ми ужасно,
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Изображение

Честит празник, мили български момичета! Имаме си уникален ден в календара, в който се сещаме (надявам се), че езикът ни, буквите ни и наследството, създадено чрез тях са древни, уникални и неразделни от нас самите!
Ние едва ли щяхме да сме такива, каквито сме, ако не говорехме този език и ако не пишехме, ползвайки кирилицата!
Затова - нека не прекарваме днешния 24-и само като почивен ден, а разкажем на децата си неговата история и обясним смисъла му!
:923 :923
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

ellis_stoyanova написа:писах,писах и всичко се изтри,пиша от тела на зълва ми,преживяхме ндщо ужасно..на 5 етаж сме,бях сама с децата,всичко падаше,нечовешки ужас,снощи отново се разтресе всичко,дано всичко мине,много ми е крйво,липсвате ми ужасно,
Eлисче,
:1122 :1122 :1122 :1122 :1122 :1122

Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Честит празник на всички :1130 :1130 :1130 :1130
Чери, благодаря за поздрава по случай празника.Останах много приятно изненадана :954
Последно промяна от cvety_rz на 24 Май 2012, 16:28, променено общо 1 път.
Заключено