Страница 8 от 17
Re: Суровоядство
Публикувано на: 19 Ное 2011, 10:51
от Cheva
felix написа:На мен напоследък ми се хапва нещо топличко, заради студеното време ще да е.
Аз не съм строг суровоядец...

Re: Суровоядство
Публикувано на: 19 Ное 2011, 11:47
от felix
И аз не съм, сега готвя картофи с гъбки и булгур. А утре за работа ще си взема сурови гъбки за салатка. Произведох си квас и направих две хлебчета вчера, че половинката още не се е разделил с хляба. Аз наблягам на сушени крекери като заместител. Сега съм накиснала бадеми и по-късно ще ги смеся с разни зеленчуци, ще сложа и броколи за разнообразие.
Re: Суровоядство
Публикувано на: 19 Ное 2011, 17:21
от Cheva
felix написа: А утре за работа ще си взема сурови гъбки за салатка.
Култивирана печурка, която се продава по пазарите , нали ?
Преди седмица се престраших да я ям, в салатка я добавям - 2-3 гъбки, не повече.
Честито за кваса ! Много искам и аз да ям такъв хляб , но още не се
чувствам готова, за да пробвам.
Re: Суровоядство
Публикувано на: 21 Ное 2011, 10:29
от felix
мариноване на култивирани гъби
Да, гъбките са печурки. Измити, нарязани и овкусени. Аз слагам в буркан сока на 1 лимон, малко зехтин, морска сол или хималайска (може и соев сос), 1 скилидка чесън, щипка чер пипер и пасирам. След това пълня буркана с нарязаните гъбки, може и нарязан магданоз. Буркана се затваря и от време на време се разклаща. Вчера една колежка опита и много и хареса и не разбра, че гъбите са сурови.
Вчерашните гъбки ги направих малко по по-различен начин. Към заливката, преди да пасирам прибавих 3 гъбки и се получи като по-гъстичък сос. А за квасеният хляб мога да кажа, че в пъти е по-вкусен от този с мая. Хляб с хлебна сода ми е по-лесен за правене, но пък него мъжа ми не го харесва и не правя.
зеленчукови питки, тип арабски
За себе си за в работата понякога си правя зеленчукови питки, тип арабски. Слагам в кухненски робот зеленчуци - домати, моркови, пиперки, лук и пасирам. След това получената смес омесвам на тесто с пълнозърнесто брашно. Правя малки топки, които разточвам на много тънки питки и пека на тиган. Тези питки най-вървят, когато сме на поход или излет, защото хляба се случва и да мухляса. Обаче за мен зеленчуковите крекери са ненадминати и вчера докато бях на работа, поредната порция се дехидрира. Хубавото на тези нещица е, че се съхраняват за дълго време.
Прекрасно настроение на всички в днешният ден!
Re: Суровоядство
Публикувано на: 21 Ное 2011, 11:04
от Cheva
Трябва и аз да пробвам да мариновам гъбки.
Подтикната от идеята за твоя "дехидратор" , реших , че ще пробвам и моята фурна.
На 1-ва степен , примерно , включени само долните реотани и леко отворена ...
Трябва да се пробва!

Re: Суровоядство
Публикувано на: 27 Ное 2011, 00:40
от Cheva
Последния ми експеримент

:
Суров тиквен мус с нар
Необходими продукти:
за 3 порции
- -300гр тиква
-1 ч.ч. орехи
-3 с.л. мед
-1 нар
-2 с.л. кокосово масло
-1 с.л какао
Начин на приготвяне:
В купа се отделят зрънцата нар. Орехите се настръгват на ситно ренде.
В друг съд се настъргва очистената тиква, за предпочитане е на ситно ренде. При желание, може да се пюрира след това, в кухненски робот. Към тиквата се добавят 2/3 от настърганите орехи и разтопеното на водна баня кокосово масло. Объква се добре. Заделя се половината част от сместа и към нея се добавя какаото. В прозрачни съдове за сервиране се редят слоеве - тиквен слой , ред настъргани орехи, нар , над него ред от сместа с какото и така докато се напълни съдът / или сместа свърши/.
В чаша се разтваря медът, с малко вода ( да не бъде гореща ! ). С получения сироп се заливат слоевете. Отгоре се завършва с пласт млени орехи и се декорира с нар.
Добър апетит!
Re: Суровоядство
Публикувано на: 27 Ное 2011, 13:18
от Cheva
felix, да споделиш за тиквения вариант непременно.
Иксам да те питам за зелената елда. От теб научих, че зелената е сурова, а черната
попарена и вече си клупувам само зелена.
В една рецепта прочетох, че елдата може да се накисне за една нощ, примерно и след
това да се яде? Може ли ?
Аз накиснах една доза от петък и бях много изненадана колко е хрупкава.
Не съм я яла още , покълвам я , за да видя какво ще стане.

Re: Суровоядство
Публикувано на: 27 Ное 2011, 14:14
от felix
Чева, тиквата я комбинирам често с морков и ябълки, но може с каквото имаме под ръка, да експериментираме и да споделяме. Ръся и кълнове и накиснати смлени ядки. Чудя ти се на търпението да стържеш орехите

, аз използвам мелничка. Показвам една снимка на салата с тиква, която съм пускала на доста места.
салата с тиква
[img]
http://prikachi.com/images/100/4084100A.jpg[/img]
Продукти:
тиква цигулка – 350 г
портокал – 1 бр.
лимонов сок – от 1/2 бр. лимон
ябълка жълта – 1/2 бр.
ябълка червена – 1/2 бр.
бадеми – 20 бр.
пчелен мед – 3 с. л.
бергамот (есенция) – 15 капки
Приготвяне:
Тиквата се измива, почиства се от семенната част, нарязва се на парчета, обелва се и се настъргва на ренде. Бадемите се оставят цели или се натрошават, ябълките се нарязват с форма на листенца (може и на кубчета или ивички). Портокалът се нарязва във форма на лилия, а 1/2 от лимона на филийки. В салатиера се прави канапе от настърганата тиква, върху нея се поставят портокаловата лилия, листенцата от ябълки, лимоновите резенчета и бадемите. Така аранжирана, плодовата салата се овкусява с дресинг, приготвен от лимоновият сок (от 1/2 лимон), меда и бергамота.
Сега за елдата, правя я и накисната и покълнала. Тя бързо се накисва, но за удобство и аз я накисвам от вечерта в буркан с филтрирана вода, а на сутринта изливам водата. Ако ще се остави за покълване твоята елда, не забравяй да я изплакваш по 1-2 пъти дневно. Аз си правя и мляко от такава елда и обикновено прибавям и някакви ядки. Дано да съм била полезна.
Re: Суровоядство
Публикувано на: 28 Ное 2011, 14:11
от Cheva
felix написа: Дано да съм била полезна.
Страшно полезна !
Страхотна идея за салатата от тиква !
Елдата ми покълна и днес я доизядох. Много съм щастлива.
Да, промивах я често, бях го чела го някъде....
Много съм разочарована от последното купено броколи.
Пълно е с едни дребни паячета(може и други животинки да са...)
Едната вечер хапнахме, добавено сурово в салатка и остана едно клонче, измито.
На следващия ден погледнах чинията и беше с цял пласт животинки!
Много се разочаровах, не може да се яде сурово така...
Пробвах да накисна в солена вода......ми не изпадват тези гадини....
Ще го варя, то се е видяло, ама дали ще изпадат буболечките?

Re: Суровоядство
Публикувано на: 28 Ное 2011, 16:00
от felix
Като прочетох за тези паячета по броколито ти Чева, ходих да хладилника с лупата да прегледам и моето, но си е чистичко. Ти пробва ли си фурната за дехидриране? На мен лично ми е удобно така, защото спестявам от място за специален дехидратор. Вече не остана място у дома за нищо, пък ми се иска уред за покълване...