Суровоядство

Подфорум за непознатите храни
Публикувай отговор
Ver

Re: Суровоядство

Мнение от Ver »

Вери написа:.Това е техният блог:
http://www.rawandraw.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Именно :)
Поне уточнихме ситуацията ;)
Вери, пожелавам на теб и съпруга ти Здраве и Успех с това, което сте захванали :954
Аватар
mari_ko
Форумна палавница

Мнение от mari_ko »

cchery написа:хора, споделящи и прилагащи на практика идеята за суровоядството, дали и как приготовляват риба? Специално риба.
Чери, доста съм далече засега от суровоядството, макар да опитвам разни неща. Не знам дали минава за сурова /и дали въобще е това, което търсиш/:
МАРИНОВАНА РИБА "БАТ МИРЧЕ":
Ако рибата е по-голяма, се нарязва на парчета /освен това аз махам перките и опашките, но не е задължително/. Хубаво е рибата да е дребна или средно голяма. Естествено, трябва да е добре почистена и измита. За един компотен буркан е необходимо:
1 с.л. сол /вече слагаме хималайска, става много добре/
1 скилидка чесън /по желание/-обелена и нарязана на шайбички
няколко зърна черен пипер,
1 малък дафинов лист
1 зрънце бахар /аз не го слагам/
прясно изцеден лимонов сок
малко зехтин /предпочитам олио от гроздови семки пред зехтина/
клонче копър

Рибките се редят, като на 4-5 места се слага сол, чесън, зрънце черен пипер и парченце дафинов лист. Най-отгоре се слага копъра /или рибата се нарежда в буркана чиста, а всички подправки се слагат върху нея/. Залива се с лимоновия сок докато се покрие. Оглежда се и ако има въздух, се изкарва с шишче или дръжката на вилица/. Буркана не се пълни съвсем до горе , за да има място и за около 3-5 мм олио - колкото да покрие всичко и да "запечата" рибата.
Държи се в хладилника няколко дни според рибата:
скумрията - 4-5 дена, а тези, които са с повече кости - 7-8 дена.

Рибата може да е пастърва, скобар, мряна, скумрия, паламуд и т.н.
Напоследък я правим с една дребна таранка, която или не режем или я режем само на 2 - продават я току-що уловена и изчистена на място /иначе НЕ ;) /- държим я 7-8 дни преди консумация.
Това е не много трайна рецепта, може да се съхранява около месец в хладилника, но се приготвя буквално за минути. Ясно е, че се използва предимно за мезе.
По-трайната се държи 1 едно денонощие в солена вола, после 12 часа в оцет и т.н.
Рецептата съм си я записала "Маринована риба "Бат Мирче", по името на автора, но не помня от къде съм я преписала.
Води ли се това сурова храна :1044 Сещам се и за веяна скумрия.
Ето снимка на готовата риба /Чеваа, имам чеснова паста с копър и можех да цапна тук-нам, че и палмичка на нарисувам, ама нИщЪ :1062 /
ALIM6483.JPG
маринована таранка по бързата процедура
(24.9 KiB) Свалено 623 пъти
Рибата не е лоша, но аз и Виктори не сме й големи почитатели. Иван много я харесва. Гостите ни също. Мерси Бат Мирче :923 :1062
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред

Мнение от Cheva »

Ей , mari_ko , с тази рецепта ме подсети , че и баба ми правеше скумрия така....

Ама в нейната рецепта се осоляваше хубавата .....което е в разрез с моите здравословни принципи. :)
И друго се чудя, този лимонов сок.......дали издържа толкова време? :1044

mari_ko написа:Чеваа, имам чеснова паста с копър и можех да цапна тук-нам, че и палмичка на нарисувам, ама нИщЪ :1062 /
Ам`чи кой тЪ кара ?! :955

Защо така ме подозираш в критика и неодобрение ?! :roll:
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
mari_ko
Форумна палавница

Мнение от mari_ko »

Cheva написа:Ам`чи кой тЪ кара ?!
Ти пък?!? Що трябва някой да ме кара, за да не искам :1044 :1069
Cheva написа:Защо така ме подозираш в критика и неодобрение ?!
Тц, въобще, даже никак. Подозирам те само в голям талант да правиш прекрасни фотографии :940
Сега по същество:
Cheva написа:И друго се чудя, този лимонов сок.......дали издържа толкова време
Затова казвам, че не е най-трайните - около месец и през цялото време се съхранява в хладилник. Не помня дали сме държали толкова време, но досега не се е разваляла. Аз я правя в по-малките бурканчета, т.нар.конфитюрени. Рецептата може да се направи и с оцет. Не давам мнение, въпрос на вкус е - пробвай и с оцет и с лимон, и ще си говорим пак. Пробите няма да ти излезат никак скъпо. Ние най-много по 2 такива буркана сме правили, та не се е задържала много.
Cheva написа:Ама в нейната рецепта се осоляваше хубавата .....което е в разрез с моите здравословни принципи.
Ами да, за да издържа по-дълго време. Солта е консервант. И аз не съм привърженик.
Вери, добре дошла :923 Много, много се радвам :329
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Вери

Мнение от Вери »

mari_ko написа: Вери, добре дошла :923 Много, много се радвам :329
Само надниквам за мъничко. Времето ми е кът. :)

Ако не беше признанието на другата Верка, че ме познава, нямаше и да се регистрирам и обадя. :940

Иначе рибата е сурова, както и всякакви веяни и сушени работи: луканки, суджуци и т.н. Щом няма топлинна обработка над 40-45 градуса, значи са сурови.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Вери написа:
mari_ko написа: Вери, добре дошла :923 Много, много се радвам :329
Само надниквам за мъничко. Времето ми е кът. :)

Ако не беше признанието на другата Верка, че ме познава, нямаше и да се регистрирам и обадя. :940

Иначе рибата е сурова, както и всякакви веяни и сушени работи: луканки, суджуци и т.н. Щом няма топлинна обработка над 40-45 градуса, значи са сурови.
Вери, здравей и от мене и добре дошла. Ще се радвам, ако от време на време ни проконтролираш тук :923 . И аз като циганка на пазар да се обадя, но към вашия сайт ме насочиха ..... ами ти ще ми кажеш тези хора роднини ли са ви или приятели, или май вече съм минала изцяло на принципа "звездите ми го говорят!" :221 :221 :221 . Става въпрос за Станислава и ....... просто не мога да се сетя за името на съпруга й, детенцето им Алекс е с моята дъщеря в една група и са първи дружки. А покрай тях и ние със Стаси доста добре се разбираме.

След лириката, да те питам - явно не съм дочела от сайта ви всичко, та вие месо консумирате ли?! Аз останах с впечатление, че сте вегани.....
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
felix

Мнение от felix »

cchery, Верчето, Милен и двете им отрочета се хранят с плодчета, зеленчуци, ядки, поници и др. подобни. Месо НЕЕЕЕЕ!
Вери

Мнение от Вери »

cchery, всеки път се убеждавам колко е малък света. :)
Ами Алекс ми е племенник, а Сани май снаха ми се пада. Т.е. връзката ми с тях е брат ми. :)
Както и Феликс е писала, ние не консумираме нищо животинско. Всъщност само пчелни продукти. Затова не пиша ние сме вегани.
Но това не ми пречи да говоря на теми, които не отговарят на моите възгледи. Няма теми табу за мен. Всеки има негов си път и аз нямам право да съдя.

Ако съм реагирала някога остро, е имало причина. Това го пиша, тъй като виждам, че има хора тук, с които се познаваме от други места. Може би са забелязали, че е имало около мен такива ситуации, спорещи. Но се надявам, че "опонентът" си е дал сметка защо се е получило така.
Вери

Мнение от Вери »

Ето нещо от мен:
http://www.svoizbor.com/2011/12/interview-vera-teneva/" onclick="window.open(this.href);return false;

:)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Вери написа:cchery, всеки път се убеждавам колко е малък света. :)
Ами Алекс ми е племенник, а Сани май снаха ми се пада. Т.е. връзката ми с тях е брат ми. :)
Да, Вери, и аз останах с впечатление, че Стаси се изрази за теб с нещо от сорта на "снаха" ми.... макар, че.... всъщност няма значение. По-важното е, че се намерихме и установихме контакт. :954 :954 Както и това, че явно имаме едни и същи цели - ЗДРАВЕТО, макар да ги гоним по различни начини! Благодаря за отделеното време за този форум. Мисля, че.... има и ще има голяма полза! Суровоядството не е само за хора, които искат да се хранят по този начин. :) Лично на мен част от рецептите, които предлагате в сайта си много ми допаднаха и бих ги приготвила с удоволствие на децата. Но като че ли по-полезен ми е споделения опит там, вашият опит, всичко онова, което ви е довело до пътя на суровоядството и какво се случва докато го вървите. :923
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ver

Мнение от Ver »

Чудесно интервю, Вери :)
Четейки го, сякаш "чета" и собствените си мисли и усещания. Все още съм далеч от суровоядството, но се убедих, че от начина на хранене се определя всичко останало (мисли, емоции, светоглед, общуваннето с нас самите, с околния свят и пр. )
Пожелавам на теб и на човека до теб и занапред да гледате в една посока и с лекота да вървите по Пътя :954
.... и да, определено не сме в един квартал :1062 Ние сме в Северо-западната част на София, но вие се оказахте доста по на Северо-запад :222
Публикувай отговор