cchery написа:хора, споделящи и прилагащи на практика идеята за суровоядството, дали и как приготовляват риба? Специално риба.
Чери, доста съм далече засега от суровоядството, макар да опитвам разни неща. Не знам дали минава за сурова /и дали въобще е това, което търсиш/:
МАРИНОВАНА РИБА "БАТ МИРЧЕ":
Ако рибата е по-голяма, се нарязва на парчета /освен това аз махам перките и опашките, но не е задължително/. Хубаво е рибата да е дребна или средно голяма. Естествено, трябва да е добре почистена и измита. За един компотен буркан е необходимо:
1 с.л. сол /вече слагаме хималайска, става много добре/
1 скилидка чесън /по желание/-обелена и нарязана на шайбички
няколко зърна черен пипер,
1 малък дафинов лист
1 зрънце бахар /аз не го слагам/
прясно изцеден лимонов сок
малко зехтин /предпочитам олио от гроздови семки пред зехтина/
клонче копър
Рибките се редят, като на 4-5 места се слага сол, чесън, зрънце черен пипер и парченце дафинов лист. Най-отгоре се слага копъра /или рибата се нарежда в буркана чиста, а всички подправки се слагат върху нея/. Залива се с лимоновия сок докато се покрие. Оглежда се и ако има въздух, се изкарва с шишче или дръжката на вилица/. Буркана не се пълни съвсем до горе , за да има място и за около 3-5 мм олио - колкото да покрие всичко и да "запечата" рибата.
Държи се в хладилника няколко дни според рибата:
скумрията - 4-5 дена, а тези, които са с повече кости - 7-8 дена.
Рибата може да е пастърва, скобар, мряна, скумрия, паламуд и т.н.
Напоследък я правим с една дребна таранка, която или не режем или я режем само на 2 - продават я току-що уловена и изчистена на място /иначе НЕ

/- държим я 7-8 дни преди консумация.
Това е не много трайна рецепта, може да се съхранява около месец в хладилника, но се приготвя буквално за минути. Ясно е, че се използва предимно за мезе.
По-трайната се държи 1 едно денонощие в солена вола, после 12 часа в оцет и т.н.
Рецептата съм си я записала "Маринована риба "Бат Мирче", по името на автора, но не помня от къде съм я преписала.
Води ли се това сурова храна

Сещам се и за веяна скумрия.
Ето снимка на готовата риба /
Чеваа, имам чеснова паста с копър и можех да цапна тук-нам, че и палмичка на нарисувам, ама нИщЪ

/
- ALIM6483.JPG
- маринована таранка по бързата процедура
- (24.9 KiB) Свалено 623 пъти
Рибата не е лоша, но аз и Виктори не сме й големи почитатели. Иван много я харесва. Гостите ни също. Мерси Бат Мирче
