За книгите

Публикувай отговор
Аватар
Cheva
Със словото напред

Re: За книгите

Мнение от Cheva »

А, раздвижи се темата! :954
И аз не съм ги чела. Но и не си падам по фентъзи много.
Е, Павел Вежинов ми е любим, но го четох като бях 17-18 годиша.

От вчера на полицата ми лежат Ромен Гари с "Голям Гальовник. Животът пред теб" и
Оруел с "1984", разбира се благодарение на вас. :923

И разбрах ,че "Дао-то на Пух" е в детския отдел, в библиотеката. :1062
Като върнем книжките на малката читателка, ще си я взема . :)

dexter , разучи ли SLR-a ? :974
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Ver

Мнение от Ver »

Чева, Павел Вежинов е разкошен автор! Ако се беше родил американец, англичанин или нещо подобно цял свят щеше да го чете!
Cheva написа:И разбрах ,че "Дао-то на Пух" е в детския отдел, в библиотеката. :1062
:221 Симпатяги!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Да ви кажа само, да не ми е дерт :1062 :1062 ,че направих рязък завой и от Арчър се прехвърлих на "Метеоритът" на Дан Браун :221 :221 . Засега почва добре, ама докрая има още...... 500 страници, а мен вечер ми се спи като за последно.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Cheva
Със словото напред

Мнение от Cheva »

Този "Голям гальовнник", на Гари, нещо не ми е много на сърце.
Чета го, ама в повече ми идва речта,
натоварена с прелюдии и вмъкнати обяснителни описания.
Тромава реч. Има интересни гледни точки и ще го дочета. :1062
Дадох си сметка ,че нищо не знам за французите, за обикновения човек и духа в ежедневието.
Не съм имала интерес в тази насока.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Cheva написа:Този "Голям гальовнник", на Гари, нещо не ми е много на сърце.
Чета го, ама в повече ми идва речта,
натоварена с прелюдии и вмъкнати обяснителни описания.
Тромава реч. Има интересни гледни точки и ще го дочета. :1062
Дадох си сметка ,че нищо не знам за французите, за обикновения човек и духа в ежедневието.
Не съм имала интерес в тази насока.
Чева, и аз така проявих интерес към френското общество след като прочетох "Змийско кълбо" на Мориак. Но по-специално ме интересуват начина на живот, нравите, порядките на богатите от прованса - там има, поне за мен, много интересни взаимоотношения, преплетени с висш снобаризъм или естествена човещина. Ето това ме интересува.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Ver

Мнение от Ver »

Чета "В първия кръг" на Солженицин. Не съм я прочела още, но от вътре ми напира да споделя.
Оруел може да е талантлив и наблюдателен, но в сравнение с колоса Солженицин направо бледнее. Прекланям се пред силата на този Човек, Творец, Дух, който е успял да оживее, да се съхрани физически и духовно, който успява да запази записките си в лагерите и затворите където е лежал, да победи рака, да се пребори с Цензурата, преследванията, смърните заплахи и неговите произведения да видят бял свят, така че ние да можем да почерпим от извора на Живата история.
Неговите романи не могат да се четат отгоре-отгоре. Тук всяка дума е закована, точна и всяко изречение е вселена. Не мога дори да го обясня добре.
След "Ракова болница", която ме грабна "В първия кръг" е другата книга, която горещо препоръчвам на хора, които търсят истинско, силно, искрено, човешко и сериозно четиво.
:826
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Вер, накара ме да си спомня, че преди години се бях наканила да чета Солженицин, но нещо се разминахме. Вчера започнах "Ракова болница" /беше първата която ми попадна/ и не можах да спра да чета - Оруел може само да му диша праха!
Ver

Мнение от Ver »

Сиренце написа:Вер, накара ме да си спомня, че преди години се бях наканила да чета Солженицин, но нещо се разминахме. Вчера започнах "Ракова болница" /беше първата която ми попадна/ и не можах да спра да чета - Оруел може само да му диша праха!
Така е, Сиренце!
Само който се е докснал до Солженицин може да го разбере! А похавата му, таланта с който описва, точните думи .... беден ми е речника...
Оруел е писал за някакви си там утопии (или алегоричната "Животинска Ферма"), неща, които въпреки че е описал правилно, биват възприемани и представяни, като фантасмагории или литературна измислица.
Радвам се, че намерих съмишленик Цони :524 Ще си четем заедно, значи :954
Аватар
Cheva
Със словото напред

Мнение от Cheva »

"Ракова болница" ми е запланувана, но не съм я чела.
Преди 3-4 години ...(мдам...години минаха от тогава...) ,
книгата беше вкъщи, заета от мой състудент. Така и не намерих време да я отгърна,
а знам че си струва. Нищо, може пък да й дойде времето скоро.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ver написа:
Сиренце написа:Вер, накара ме да си спомня, че преди години се бях наканила да чета Солженицин, но нещо се разминахме. Вчера започнах "Ракова болница" /беше първата която ми попадна/ и не можах да спра да чета - Оруел може само да му диша праха!
Така е, Сиренце!
Само който се е докснал до Солженицин може да го разбере! А похавата му, таланта с който описва, точните думи .... беден ми е речника...
Оруел е писал за някакви си там утопии (или алегоричната "Животинска Ферма"), неща, които въпреки че е описал правилно, биват възприемани и представяни, като фантасмагории или литературна измислица.
Радвам се, че намерих съмишленик Цони :524 Ще си четем заедно, значи :954
Хм, ще ми е интересно и аз какво ще мисля, когато "захапя" Солженицин. Но не го виждам преди лятото, защото съм си планувала други книги. Спомням си само, когато се кефех на книгите на Дан Браун как Нелката мина и го "поряза" :221 като каза, че бил чирак на Умберто Еко :mrgreen: . Сега се вдъхнових от Оруел, обаче Солженицин стъпа на неговата глава :955 :955 ...... Ноооооо да видим.

Иначе "Метеоритът" на Браун си ми върви много гладко и го чета с удоволствие. Аз много обичам такива книги - екшъни с елементи от реалния живот. След Оруел, Мориак и "Каин и Авел" на Арчър, имах нужда от глътка бягство от реалността.

Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

Повече от година се каня да прочета нещо на Амели Нотомб, мисля, че някой по-горе я беше споменал. Онзи ден най-накрая си купих нейна и книжка и сега започвам.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Публикувай отговор