Що е то плодово-оризов ден и има ли той почва у нас
Публикувано на: 08 Дек 2010, 18:53
Препоръки за отслабване след детоксикация
Един път седмично е добре да се прави плодово-оризов разтоварващ ден - 1 кг плодове (ябълки, киви, грейпфрути, портокали,череши и т.н.) се разделя на 5 порции. Ограничаваме храната до варен ориз - около 50 гр. ориз се сварява в 1 литър вода (като супа).
[img]http://www.picvalley.net/u/2522/3083093 ... orq3MH.JPG[/img]
Оризът е ценна храна, която е не само много вкусна, но е и съвсем диетична.Подходяща е за хора от всички възрасти, защото възвръща баланса в организма.Оризът съдържа преди всичко "бавни" захари. Доброто при тях е, че те се разграждат така, че не натрупват депа. Има и протеини, наистина в не особено големи количества, но затова пък изключително качествени. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са основният енергиен източник за организма. Кафявият ориз е естествен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар.Оризът (но приготвен без сол) в комбинация с пресни плодове прочиства организма, засища и е лека храна.
ВАЖНО Оризът НЕ трябва да се подправя със МАЗНИНА при приготвянето му.Също така след като се свари ориза не се отцежда и да се яде само той,но и водата му трябва да се пие.
Варианти на овкусяване:
1.За да стане по-вкусен може да сварите зеленчуци и след това да ги отцедите.Използвайте този ароматен зеленчуков бульон,за да сварите ориза в него-той става също много по-вкусен и лесно поглъщаем.Добавете зелени подправки-целина,магданоз,копър... и ще получите страшно вкусно ястие.
2.Овкусен само със зелени подправки-магданоз,копър,целина,риган,сминдух,чубрица-кой каквото обича
3.За любителите на лютото с лютив червен пипер,черен пипер и др.
4.Сладък вариант -с мед и канела.Ако го овкусявате по този начин,не прекалявайте с меда! Да,той е страшно полезен,но все пак големите количества от него се лепят на
И не на последно място да се пие поне 2 литра димяща вода или чай.
Ето и дните с фази на луната за плодово-оризови дни, които правим заедно:
Декември- 13, 28
Януари-4,12,26
Февруари-3,11,25
Март-4,13,26
Април-3,11,25
Май-3,10,24
Юни-2,9,23
Юли-1,8,23,30
Август-6,22,29
Септември-4,20,27
Октомври-4,20,26
Ноември-2,18,25
Декември-2,18,24
Не е задължително обаче тези дни да са свързани с лунния цикъл.
Един път седмично е добре да се прави плодово-оризов разтоварващ ден - 1 кг плодове (ябълки, киви, грейпфрути, портокали,череши и т.н.) се разделя на 5 порции. Ограничаваме храната до варен ориз - около 50 гр. ориз се сварява в 1 литър вода (като супа).
[img]http://www.picvalley.net/u/2522/3083093 ... orq3MH.JPG[/img]
Оризът е ценна храна, която е не само много вкусна, но е и съвсем диетична.Подходяща е за хора от всички възрасти, защото възвръща баланса в организма.Оризът съдържа преди всичко "бавни" захари. Доброто при тях е, че те се разграждат така, че не натрупват депа. Има и протеини, наистина в не особено големи количества, но затова пък изключително качествени. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са основният енергиен източник за организма. Кафявият ориз е естествен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар.Оризът (но приготвен без сол) в комбинация с пресни плодове прочиства организма, засища и е лека храна.
ВАЖНО Оризът НЕ трябва да се подправя със МАЗНИНА при приготвянето му.Също така след като се свари ориза не се отцежда и да се яде само той,но и водата му трябва да се пие.
Варианти на овкусяване:
1.За да стане по-вкусен може да сварите зеленчуци и след това да ги отцедите.Използвайте този ароматен зеленчуков бульон,за да сварите ориза в него-той става също много по-вкусен и лесно поглъщаем.Добавете зелени подправки-целина,магданоз,копър... и ще получите страшно вкусно ястие.
2.Овкусен само със зелени подправки-магданоз,копър,целина,риган,сминдух,чубрица-кой каквото обича
3.За любителите на лютото с лютив червен пипер,черен пипер и др.
4.Сладък вариант -с мед и канела.Ако го овкусявате по този начин,не прекалявайте с меда! Да,той е страшно полезен,но все пак големите количества от него се лепят на

И не на последно място да се пие поне 2 литра димяща вода или чай.
Ето и дните с фази на луната за плодово-оризови дни, които правим заедно:
Декември- 13, 28
Януари-4,12,26
Февруари-3,11,25
Март-4,13,26
Април-3,11,25
Май-3,10,24
Юни-2,9,23
Юли-1,8,23,30
Август-6,22,29
Септември-4,20,27
Октомври-4,20,26
Ноември-2,18,25
Декември-2,18,24
Не е задължително обаче тези дни да са свързани с лунния цикъл.
Cheva написа:е мога да разбера какво толкова му се назландисвате.
- регулира апетита
- отличен естествен диуретик
- прибира корема
- дава почивка на тялото ви от храна и то се самолекува
- ден, в който приемате килограм любим плод !
И това ви го казва жена, която не обича сладък ориз.
Ама, ей толкова да ми заслади и ми се гади.
Жена, която беше в шок при първия оризов ден и беше твърдо решена да не пробва повече.
После разбрах, че не само аз имам проблем с яденете му.
И го приех като предизвикателство. С нагласата " полезно е - ще свикна"!
И ето - ям кафяв. По -твърд е, повече време ври, но ми понася.
Нагласата е много важна!
Това е ден посветен на вас и тялото ви.
Ден, в който не можете да ядете друго освен ориз и плод и така
имате време, да преусмислите храненето като цяло.
Имате време да се извисите духовно, поради наложените липси.
И това е само един ден ! Утре отново можете да ядете каквото обичате.
Аз вече съм пристрастена, не пропускам седмица без плодово - оризов ден.