Кулинарните предложения на Тили
Публикувано на: 12 Дек 2010, 22:37
Ето и някои мои лесни кулинарни предложения.
По начало почти всекидневно използвам тенджерата под налягане. Това ми спестява много време, а и продуктите са подложени по-кратко време на термична обработка /това си е мое мнение, разбира се/.
Често правя супа от зеленчуци, в зависимост от сезоните и продуктите, които имам в момента. Начинът е един и същи - във врящата вода слагам нарязаните зеленчуци. След като омекнат посолявам, прибавям нарязани домати /може и без тях/ и олио. След като супата кипне я махам от огъня и поръсвам със ситно нарязани зелени подправки.
Постна зимна зеленчукова супа
Резен зеле
1 - 2 моркова
резен целина
1 глава лук
2 – 3 скилидки чесън
2 – 3 картофа
1 – 2 домата
2 с. л. олио
сол
листа кервиз или магданоз Зеленчукова супа с броколи
1 глава кромид лук
1 морков
1 - 2 пиперки
0,5 ч. ч. грах
няколко скилидки чесън
броколи
сол
олио Зимно задушено с кореноплодни
800 г – 1 кг месо
2 моркова
резен целина
2 – 3 глави кромид лук /праз лук/ или комбинация от двата вида
4 – 5 скилидки чесън
2 сушени пиперки
2 – 3 с. л. вино
1 дафинов лист
2 зърна бахар
няколко зърна черен пипер
Сол
Листа целина /магданоз/
Люта чушка или подправка за шкембе чорба – по желание
Месото се нарязва на парчета с големина по желание. Поставя се в тенджера под налягане и се залива с малко вода /количеството е според месото – при пилешкото и свинското, понеже се сваряват по-бързо, ще е по-малко, при телешкото, /което обикновено е говеждо/ – повече. Затваря се капака и се сварява.
След това се добавят нарязаните на кубчета моркови, целина, лук и сухите чушки, предварително леко препечени и натрошени, виното, дафиновият лист, бахара, черният пипер, сол и по желание люта чушка или подправката. Затваря се капака на тенджерата и ври още 8 – 10 минути.
При сервиране порциите се поръсват със ситно нарязани листа от целина или магданоз.
* Ястието може да се приготви и в обикновена тенджера. Мазнина не слагам.
* В сезоните с пресни продукти се използват и други зеленчуци.
По начало почти всекидневно използвам тенджерата под налягане. Това ми спестява много време, а и продуктите са подложени по-кратко време на термична обработка /това си е мое мнение, разбира се/.
Често правя супа от зеленчуци, в зависимост от сезоните и продуктите, които имам в момента. Начинът е един и същи - във врящата вода слагам нарязаните зеленчуци. След като омекнат посолявам, прибавям нарязани домати /може и без тях/ и олио. След като супата кипне я махам от огъня и поръсвам със ситно нарязани зелени подправки.
Постна зимна зеленчукова супа
Резен зеле
1 - 2 моркова
резен целина
1 глава лук
2 – 3 скилидки чесън
2 – 3 картофа
1 – 2 домата
2 с. л. олио
сол
листа кервиз или магданоз Зеленчукова супа с броколи
1 глава кромид лук
1 морков
1 - 2 пиперки
0,5 ч. ч. грах
няколко скилидки чесън
броколи
сол
олио Зимно задушено с кореноплодни
800 г – 1 кг месо
2 моркова
резен целина
2 – 3 глави кромид лук /праз лук/ или комбинация от двата вида
4 – 5 скилидки чесън
2 сушени пиперки
2 – 3 с. л. вино
1 дафинов лист
2 зърна бахар
няколко зърна черен пипер
Сол
Листа целина /магданоз/
Люта чушка или подправка за шкембе чорба – по желание
Месото се нарязва на парчета с големина по желание. Поставя се в тенджера под налягане и се залива с малко вода /количеството е според месото – при пилешкото и свинското, понеже се сваряват по-бързо, ще е по-малко, при телешкото, /което обикновено е говеждо/ – повече. Затваря се капака и се сварява.
След това се добавят нарязаните на кубчета моркови, целина, лук и сухите чушки, предварително леко препечени и натрошени, виното, дафиновият лист, бахара, черният пипер, сол и по желание люта чушка или подправката. Затваря се капака на тенджерата и ври още 8 – 10 минути.
При сервиране порциите се поръсват със ситно нарязани листа от целина или магданоз.
* Ястието може да се приготви и в обикновена тенджера. Мазнина не слагам.
* В сезоните с пресни продукти се използват и други зеленчуци.