Уасаби- храната, която лекува
Публикувано на: 22 Юни 2012, 15:21
Уасаби се нарича пастата от настърган корен. Старите, мастити японски шефове използват рендета, направени от кожа на акула (?!), или така наречените samezayano-wasabi-oroshi, но това далеч не значи, че стандартно метално ренде не върши същата работа. Тъй като е доста нетрайно и губи ароматите си в рамките на 15 минути, в по-добрите суши ресторанти и барове уасабито се приготвя преди сервиране. И докато сме на кухненска вълна, ето един съвет за любителите на домашното суши, където най-често се използва уасаби: поставянето на пастата между ориза и рибата запазва аромата й по-дълго.
Сега лошата новина. Тъй като коренът е скъп (цената варира от 300 до 800 лв/кг) и се отглежда трудно (само 5 региона в Япония), онова, което обикновено се сервира в заведенията, е псевдо-уасаби. То е съставено от хрян (който в Япония наричат „западно уасаби“, ха-ха), горчица и зелена боя. Когато става дума само за хранене това има своите плюсове. Като например едно ядене на суши да не ви излиза като ядене на трюфели. Но работата е там, че има и друга страна на нещата, която навежда на сериозни размисли.
Вярва се, че Wasabia Japonica има силни целебни свойства и е един от факторите за японското дълголетие. За астматиците,като мен добрата новина е, че коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства.
Другите магически свойства включват антимикробно и антиплесенно действие, изтребвайки стафилококите и гадната Escherichia coli, като се твърди, че така се предотвратява образуването на… кариес.
Wasabia-та има и противосъсирващите свойства, които предотвратяват образуването на тромби в кръвта. Друга батерия, която бива унищожена е Helicobacter Pylori, отговорна за язвите и рака на стомаха.
Когато става дума за рак, се оказва че той ще има много лош ден, ако попадне на консумиращ корена човек, защото едно от най-важните му свойства е блокирането на метастазите, а на по-късен етап и разрушаването на раковите клетки, при това, без да се увреждат нормалните! Последното е наблюдавано особено ясно при болни от левкемия, рак на гърдата, пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво.
Макар да бледнее пред предните, облекчаването на диабетни състояние също изобщо не е за пренебрегване, нито детоксифициращото действие само по себе си.
И след цялата тази надъхваща реч идва въпроса: откъде човек да си купи истински корен?! Отговорът не е еднозначен, но еднозначното в него е „от чужбина“. Ако имате ходене към цивилизацията и знаете за японски/азиатски пазар – минете от там. Алтернативно от някой американски сайт. Но ще ви излезе твърде скъпо и сложно, за което можете да благодарите на Дянков. Всъщност, най-добре е приятел в Япония да ви изпрати.
ИЗТОЧНИК