Страница 1 от 2
Гювечета
Публикувано на: 21 Сеп 2010, 13:30
от djiq
Знам, че е детоксово време, но чак сега намирам време да споделя две любими рецепти:
Мусака с патладжани в гювечета
3 средно големи патладжана се обелват нарязват се на кубчета, осоляват се и се оставят да се отцедят за около 30 мин. Около 3 средно големи глави лук се нарязват и задушават(аз ги нарязвам, салгам ги в тенджера заливам ги с малко вода, слагам капака и оставям докато водата се изпари, като от време на време бъркам, не слагам олио). След като лука омекне прибавям около 500гр. кайма и отново оставям да се задуши. Патладжаните се прибавят накрая, налива около 300 мл вода и се оставя да заври сместа. Около 15-20 мин е нужно да врат патладжаните за да омекнат, след което сместа се разпределя в гювечета и се задушава за около още 20 мин.
Преди да разпределя в гювечетата, овкусявам с подправки по желание, може да се прибави и яйце върху всяко гювече и така да се запече.
Надявам се да Ви хареса!
Re: Гювечета
Публикувано на: 21 Сеп 2010, 13:35
от djiq
Кавърма в гювечета
Може да се използва всякакъв вид месо. Необходими са лук, чушки и моркови. Зеленчуците се задушават, към тях се прибавя месото(нарязано на малки парченца), около 5-10 мин се оставя върху котлон след което се прибавят подправки, разпределя се в гювечета и се запичат около 40-50 мин.
Ще се радвам ако и някой друг сподели рецепта за гювечета.
Re: Гювечета
Публикувано на: 22 Сеп 2010, 14:57
от Hrisi
Включвам се и аз тук, но с разликата, че ястието ми е в голям гювеч.
Гювеч с пилешко месо и зеленчуци.
Сварявам едно пиле и го обезкостявам.Нарязвам всякакви зеленчуци, каквито имам подръка(чушки, домати, гъби,моркови, лук-повечко,тиквички и др.) на ивички(жулиени).
Нареждам ред месо, ред зеленчуци, като между тях по преценка и по вкус поръсвам чубрица, малко черен пипер(на зърна), сол, червн пипер(малко) и така докато свършат продуктите.Заливам с бульона от пилето.Слагам по някой път и около 4-5 рендосани на едро картофи.Става също много вкусно.
Захлупвам гювече с капак и го оставям за около 1ч. във фурната.
Да ви е сладко!
[img]
http://www.picvalley.net/u/1910/1775071 ... XkrE75.JPG[/img]
[img]
http://www.picvalley.net/u/2219/1190771 ... 30iWjC.JPG[/img]
[img]
http://www.picvalley.net/u/2261/1400635 ... DQ9HBS.JPG[/img]
Re: Гювечета
Публикувано на: 22 Сеп 2010, 15:06
от Hrisi
Re: Гювечета
Публикувано на: 24 Сеп 2010, 10:05
от cchery
Добре бе, кой ме би по главата :128 да влизам ТОЧНО днес и ТОЧНО тук?!?!?!
Ей така се изцъклих като ти видях снимките, Хриско
. Боже, даже и слюноотделям активно......
Джия, благодаря за рецептата за кавърма - да ви кажа под секрет
, приключа ли с детокса, си правя от рецептите и на двете ми. Обожавам гювечета. Мммммммм
.
Re: Гювечета
Публикувано на: 24 Сеп 2010, 15:05
от valrus
Дайте нещо за вегетарианци,моля.От месото ми се
Re: Гювечета
Публикувано на: 14 Окт 2010, 15:20
от bobichan
Пробвай варианта на Хриско, но без месо.
Гювеча е нещо толкова велико, че каквото и да сложиш в нега става страшно вкусно.
И аз предпочитам постния гювеч. Слагаш каквито зеленчуци имаш. Любимата ми комбинация обаче е домати; пресни гъби; тиквички и патладжани - не може без тях; бамя - за да стане класически гювеч; лук - задължително; картофи, грах, зелен фасул и моркови ако искаш. Слагаш малко олио и подправки каквито обичаш но задължително пресен магданоз и си готова.
Същите неща може да си изпечеш на сач. Става великолепно!
Обикновен, постен боб - класика.
А бе гювеча и сача са велико нещо.
Re: Гювечета
Публикувано на: 28 Окт 2010, 08:29
от dexter
И аз готвих гювеч по рецептата на Хриси, стана страхотно (а аз не съм най-добрата готвачка на света
). Просто се чудя защо не ползвам гювеча по-често, може би ми се е виждало трудоемко. А всъщност стана доста бързо. Отбелязвам си следващия път или да не задушавам зеленчуците, или да пека по-малко от час, че малко нещо се скашкаха. Но пак беше вкусно
СВЕКИН ГЮВЕЧ
Иначе свеки прави един гювеч, и аз съм го пробвала -
ред свински, ред кисело зеле, разбъркано със суров ориз, после ред пилешко, пак ред зеле, после наденички и пак зеле . Пече се доста, около 2 часа, но пък става невероятно. Не го готвя често, защото умирисва целия блок, но при свеки го ям с голямо удоволствие. Става голямо количество и е подходящо за драги гости
ЧЕРИНИ ИЗМИСЛИЦИ В ГЮВЕЧ
Публикувано на: 06 Ное 2010, 09:55
от cchery
И аз готвих по рецептата на Хриско и беше много вкусно.
Но снощи правих мои гювечета, ето и рецептата за тях - порции за 4-и човека:
1. Кайма "Стара планина" - около 400 г.
2. 4 яйца.
3. 300 г кашкавал и около 400 г сирене.
4. 3-4 кисели краставички.
5. Маслини на вкус.
6. 1 компотен буркан с доматен сок - доматено пюре около 2 с.л.
7. 2 с.л. брашънце.
8. 1 глава лук.
Подправки: 1 с.л. червен пипер, кимион - както при пипера, макар че с него трябва да се внимава, че е много ароматна подправка, босилек на вкус, черен пипер и чубрица.
Главата лук я нарязвам и запържвам до "стъклено". Добявам към 1 супена лъжица червен пипер и разбърквам - не оставям червения пипер да се пържи, т.к. загорчава. Веднага изсипвам каймата
(преди това съм я разтворила в около 100 г вода - едно, че така не става на буци като се изсипе в тигана да се пържи и второ - реално така се задушава, а не се пържи!!!), разбърквам и запържвам до полуготовност. След това добавям 2-те супени лъжици брашно и бъркам постоянно (иначе брашното ще загори на дъното) не повече от 3-4 минути. След като брашното вече е позапържено, изсипвам буркана с доматения сок. Прибавям черния пипер, кимион, босилек и
никаква сол - каймата "Стара планина" е солена и няма нужда от повече сол. След като сместа е завряла добавям и доматеното пюре - в моя случай е лютеница от на майка ми! По принцип няма нужда да се добавя доматено пюре, но тази лютеница на майка дава страхотен вкус на всеки доматен сос и затова я ползвам. Оставям всичко на котлона още около 5 минути.
През това време съм сложила по 1 плочка сирене във всяко от 4-те малки гювечета. Заливам ги с горния сос, който стига точно за 4 гювечета. Добавям накълцаните кисели краставички, настъргания кашкавал и маслините. Отгоре чуквам по 1 яйце, което ръся с малко червен пипер, черен пипер и чубрица. Пека гювечетата в микровълнова 2 по 2 за 12 минути всяка двойка.
Не е много здравословно, но за сметка на това е бързо и вкусно, особено ако си се прибрал в 7.30 вечерта и се чудиш кое да подхванеш по-напред! Да ви е вкусно!!! Пускам и снимки - т.к. нашите деца не обичат кисели краставички и маслини, то те отсъстват от техните гювечета!
- obsta.jpg
- гювечетата преди да ги пъхна в микровълновата по двойки
- (201.04 KiB) Свалено 2216 пъти
Re: Гювечета
Публикувано на: 11 Ное 2010, 14:56
от bobichan
Чери, страхотни са ти гювечетата!!! Изенада ме с новината че детаца ти не обичат маслини. Покрай мен всички деца, начело с Митето, обожават маслини, та зи мислих, че това "правило" важи за всички.
Имам някои предложения към твоята рецепта, за да стане тя по-здравословна. Правилото със задушаването можеш да приложиш още в началото, защото и преди съм казвала, че освен всичко останало пърженето увеличава токсичното натоварване в организма, т.е. колкото по-малко пържим толкова по-малко ще бъдем отровени
Когато прибавиш вода към мазнината не позволяваш тя да прегори, тъй като мазнината обикновенно завира при около 200 градуса, а водата при 100
Дано съм го обяснила добре, че много ми се спи днес.
Кайма можеш да си копуваш от големите магазини прясно смляна пред теб
Не я знам тази "Стара планина", защото от години си купувам само прясно смялно пред мен месо, но предполагам че са ти сложили няколко Е-та, провери. Аз си купувам по-големи количества и ако ми остане от готвенето си замръзявам на порции и така винаги имам кайма в камерата
И последно вместо микровълнова можеш да използваш обикновенна фурна, тъй като единственото нещо, което трябва да се запече е яйцето
тоес трябват ти 15 минути след загряването на фурната. Но пак зависи колко гладни сте били
ГЮВЕЧ С ГЪБИ И ПЪРЖОЛИ
Публикувано на: 14 Ное 2010, 13:21
от Сиренце
Да споделя и аз моят вариант на гювеч (измислих го днес).
Нали доктора препоръчва един път седмично гъби, та вчера от пазара си купих цели 2 килограма. Рецептата която сътворих е следната:
1 пържола на човек (свинска или пилешка, по избор) - моята беше свинска
по 200г гъби за големите и по 100 за децата
2 моркова
2 глави лук
2-3 с.л. домати от консерва
1 ч.ч. вино (ако месото е пилешко - бяло, иначе червено)
малко сол, червен и черен пипер
Аз не сложих мазнина, т.к. месото ми беше свинско, но си мисля, че за друг вид ще е нужно малко.
Всичко в сурово състояние влиза в гювеча и се пече 2,5 часа. Мнооого беше вкусно!