Грижа за очите

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Грижа за очите

Мнение от Мърмори »

5 СТРЕЛИ КЪМ ОКОТО

Зрителният мускул има нужда от непрекъснати тренировки


Взирането в екрана изсушава окото и предразполага към увреждане.


Окото е един от най-активно работещите органи. То трудно удържа натоварването и непрекъснатото напрежение, на което е подложено. С напредване на възрастта зрението отслабва – по-често се налага да примижаваме и да се взираме.

Това е първият сигнал за бъдещи проблеми. Може ли процесът на увреждане да бъде забавен и спрян? На тези въпроси отговаря д-р Атанас Михайлов. Според него основните причини за влошаване на зрението са 5. Ние обаче не сме безсилни и можем да се противопоставим на всяка от тях.

Мускулите работят мудно

Ако погледът непрекъснато е съсредоточен върху монитора на компютъра или в книгата, мускулите, които управляват лещата, почват да работят мудно. Постепенно стават вяли и отслабват. И като всеки един мускул в нашето тяло, когато не ги тренираме, „губят форма”. Едно-единствено упражнение може да ни избави от това. Важно е окото постоянно да работи, и то по програма. Целта є е да гледа ту наблизо, ту по-далече. Затова на всеки час работа пред компютъра отделяйте по няколко минути за гледане наблизо и надалеч. Просто фиксирайте точка непосредствено пред вас (не обаче на екрана) и друга в безкрайността. След това се разхождайте с поглед между тях.

Кръвообращението е лошо

Дишането и храненето на всички клетки в организма се осъществява с помощта на кръвта. Тя пренася кислород и „храна”. Ретината е нежен орган и страда, когато кръвообращението се наруши. Всяка промяна се отразява на очното дъно и прегледът на офталмолога лесно я открива. Затова е важно да не пропускаме профилактичния преглед. Другото изискване е храната да е пълна с витамини. Изобилието от плодове, зеленчуци, чесън и растителни мазнини гарантира съхраняването на артериите гъвкави и еластични.

Ретината старее

Клетките на ретината съдържат светлочувствителен пигмент, с чиято помощ виждаме. С възрастта обаче той се руши и остротата на зрението отслабва. За да забавим този процес, е важно с храната да получаваме достатъчно каротин – съдържа се в оранжевите, жълтите и червените плодове и зеленчуци. И най-вече в морковите, които са незаменим източник на бетакаротин. На помощ идват и чушките, доматите и магданозът. Доброто зрение се осигурява и от пигмента лутеин. Неговите източници са пресните плодове и зеленчуци с жълт цвят – праскови, пъпеши, банани. Има го и в яйчния жълтък.

Прекомерната умора

Клетките на ретината страдат както ако върху тях попада прекомерно силна светлина, така и ако тя е недостатъчна. За да я предпазим, на ярко слънце, дори и в града, трябва да се носят качествени слънцезащтни очила. Другото правило е да не четем в рейса, дори ако с часове пътуваме до работа.

Суха лигавица

За да виждаме ясно, очната обвивка трябва да е чиста и влажна. Шофьорите знаят за какво служат чистачките и добрата течност за стъкла. Същият ефект постигаме, като мигаме. Ако работим на компютър обаче, трябва да го правим по-често, защото окото се нуждае от това, а ние забравяме. Добре е от време на време да правим профилактика, като режем лук – тогава сълзите естествено напират и смазват окото. Другият помощник са така наречените изкуствени сълзи, които се продават в аптеките.
.
ЦИФРИ И ФАКТИ
Всеки трети жител на нашата планета страда от късогледство.

55% от завършаващите висше образование страдат от късогледство.

Сълзите извеждат от организма опасни токсини, които тялото отделя в моменти на стрес.

Ако приемем зрението на орела за 100%, то зрението на човека представлява всичко на всичко 52% от орловото.

Най-важен за зрението е витамин А.
.
Мигайте често и гледайте надалече


1. Стиснете по-силно очите и след това ги отворете. След 5 секунди повторете.

2. При дълбоко поемане на въздух започнете да въртите очите по часовниковата стрелка, а при издишване ги въртете обратно на хода є.

3. Съсредоточете поглед върху някакъв предмет (не по-близо от 10 м), а след това се вгледайте в близък предмет. Това да се повтори няколко пъти. Време за изпълнение на упражнението – 5-7 минути дневно.

4. Спрете поглед за 30 секунди върху отдалечена точка.

5. Станете, гледайки пред себе си. Протегнете ръка и се вгледайте във върха на пръстите от разстояние 20-30 см в продължение на 3-5 секунди. Повторете 10 –12 пъти.

6. За профилактика на зачестяващото страдание – синдром на сухото око, „привилегия” на повечето офисни работници, изпълнявайте най-простото упражнение ­ в продължение на няколко минути мигайте често и периодично прикривайте очите за 5 секунди с длани.

.
Хомеопатия срещу зачервяване и умора


Ruta graveolens 5 CH – Ruta е незаменимо средство за работещите продължително на компютър. Часовете, в които се взираме в екрана, уморяват окото. Явяват се болки. Те ще преминат с препарата Ruta. От него се смучат по 5 зрънца два пъти дневно. Обикновено тази доза е достатъчна и помага.

Euphrasia 5 CH – помага при силно раздразнени и зачервени очи. Дозировката е същата ­ 2 приема дневно по 5 зрънца на ден.

Alumina 9 CH обикновено се препоръчва, когато очите са сухи и драскат, като че ли са посипани с пясък. От него се вземат по 5 зрънца веднъж дневно.

Рhosphorus 15 CH. Това е най-важното хомеопатично средство, което противодейства на промените, настъпващи с напредване на възрастта. Приемат се по 5 зрънца веднъж дневно през ден – понеделник, сряда и петък примерно.
.
Шипковото вино избистря погледа


МОРКОВ. Той е богат източник на бетакаротин. Добре е по-често да слагаме на масата салата от стъргани моркови, обезателно подправена с лъжица зехтин. Така витаминът се усвоява най-пълноценно. Друг прост вариант да си го набавим е с чаша морковен сок. Добре е да пием поне 3 пъти седмично.

БОРОВИНКИ. Дозата е по 1-2 супени лъжици всеки ден. През зимата може да пробваме със замразени, въпреки че ефектът не е същият.

КАРТОФИ. Те съдържат много калий, който е важен за укрепване на кръвоносните съдове на очите.

ШИПКИ. Чаят от шипки ще ни осигури нужната доза витамини, но още по-добре е да си направим шипково вино. То е признато средство за профилактика на дистрофията на ретината. Приготвя се лесно. В 3-литров буркан се слагат 200 г натрошени шипки и се прибавя чаша захар. Долива се до ръба с вода. Като се остави на топло за 3-4 дни, започва да ферментира. Напитката е подходяща за всички възрасти, дори и за малки деца.

КАРФИОЛ. Аминокиселините, витамините и минералните вещества в карфиола подобряват зрението. Не пропускайте да изядете поне 2 порции седмично, особено ако ви се налага продължително да работите на компютър.

РИБА. Всички морски храни са полезни за зрението. Рибата съдържа полезни мастни киселини и витамин Е, които предпазват окото от сухота.

ЦИТРУСИ. Всички екзотични плодове са богати са на витамин С. Той пази окото от инфекции, алергии и стареене. Те съдържат и рутин, който пък укрепва съдовата стена.

МАГДАНОЗ. Той съдържа витамин В12, който е важен за храненето на ретината.
emi-1

Re: Грижа за очите

Мнение от emi-1 »

Зори,мнооого благодаря за темата :923 .Сега ако стана и по-постоянна в гимнастиката за очи...
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Грижа за очите

Мнение от Мърмори »

Дефицитът на определени витамини, минерали и олигоелементи, съчетан със стреса, вредните навици (стоенето часове наред пред компютъра) или условия (работа в помещение с прекалено сух въздух), могат да станат причина за дискомфорт с очите, който дори да не е сериозен, е доста неприятен.

За да изпълняват очите ни своята функция, трябва да полагаме някои основни грижи за тях.

Подходящите храни
Те трябва да са богати на определени витамини (A, C, E), минерали и олигоелементи (цинк, селен, магнезий). Морковите са сред най-полезните за зрението зеленчуци. Оранжевият им цвят се дължи на растителния пигмент бетакаротин (провитамин A). За да може бетакаротинът да се трансформира във витамин A, организмът трябва да разполага и с достатъчно количество витамин E, желязо, цинк и хормони от щитовидната жлеза.

Ето защо, морковите трябва да се консумират съвместно с други зеленчуци или пък полети с растително масло, богато на витамин E. Предлагат и сериозно количество селен - най-важният олигоелемент за имунната система, който благоприятства зрението. Предпазват лигавиците от бактерии и вируси и успокояват нощната слепота.

Грахът съдържа голямо количество нуклеинови киселини и протеиноподобни молекули, които са най-добрите "подмладители", защото участват в деленето на клетките и възстановяват тъканите. Съдържа също и повишена концентрация на магнезий, който е нужен за "улавяне" на атомните ядра.

Най-качественият грах е пресният - ситен и зелен, който се изважда от шушулките в началото на лятото и в който хранителните вещества са непокътнати. И спанакът помага на очите. Добър източник е на каротин (провитамин A), магнезий и манган. Съдържа още калций, мед, желязо, витамин C (укрепващ имунната система) и витамин E (благоприятстващ силното зрение).

Препоръчително е да се консумира сварен в малко вода и приготвен със зехтин - по този начин се храносмила по-бавно и улеснява усвояването и на другите хранителни съставки.

При работа с очите
Ако работата ви е свързана с напрежение за очите, трябва да опитате следното:

* Върху екрана на компютъра или телевизора да не се отразяват нито лампи, нито прозорци.
* Да почивате от време на време, за да почива и очният мускул. Пробвайте да гледате през прозореца, като фиксирате поглед за няколко минути върху някакъв предмет навън.
* Да използвате подходящ стол, който не ви задължава да кривите погледа си към екрана.

Против умората

* Кипнете 1 чаена лъжичка мед в 1 л вода и я оставете да изстине. Навлажнете две памучни тампончета или марлички и ги наложете за около 2-3 мин. върху очите си. Това е ефикасен метод за избягване на умората и за успокояване мускулите на очите.
Публикувай отговор