Бурените на нашата трапеза

Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Бурените на нашата трапеза

Мнение от Мърмори »

Тази тема пусна преди време Лайката( какво ли се случи с тази женичка? :roll: ).Мисля,че ще е полезна и най-вече навременна,тъй като все още може да се намери тученица по градините,а и от тайни източници знам,че това ще е темата на първото участие на д-р Михайлов в новия сезон на предаването.Ще имате време да опитате и да споделите впечатления( а защо не и в ефир?)
"Искам да предложа на вашето внимание някои рецепти, с които присъстват откровени бурени, които се стремим да изкореним от градините си.

започвам с Тученицата, която породи дискусия във форума.
ще се постара да ви представя растението:

Тученица Portulaca oleraca ssp. sativa

[img]http://prikachi.com/thumbs/978/2460978.jpg[/img]

по известен нейн роднина днес е калдъръмчето Portulaca grandiflora

растението е едногодишно, сукулентно, на височина до 40 см, разклонено в основата си и по-често настрани, а не на височина. коя е родиното му днес трудно може да се проследи още повече, че се среща до полярните области. размножава се бързо - за 6 седмици семената могат да поникнат, цъфнат и хвърлят семе. семената му са силно устойчиви - и след 14 години кълняемостта им е 50% могат да плуват във вода, устойчиви дори на морска вода. в средно Европа е пионер на изтощените почви. предпочита слънчеви и защитени от вятър места. може да се отглежда и в саскии на балкона, но като стайно растение се изражда.

Тученицата се ползува за храна от хилядолетия. но като много диви зеленчуци в днешно време е отишло в забрава!младите листенцаса леко кисели, солени, с вкус на ядки, а по-старите /разбирайте след цъфтеж - бележката е моя.Лайката/ стават горчиви. растението съдържа по-големи количаства витамин С - в 100 гр листа се съдържат около 22 милиграма вит. С и омега-3-ненаситени мастни киселини, както и по-малки количества витамини А, В и Е, минерали и елементи: магнезий, калций, калий, желязо, цинк, както и алкалоиди, флавоноиди, кумарин, сапонин, глутаминова киселина, оксална киселина идр. както и гелова субстанция /Mucilago/
за да се запази полезното свойство на съдържанието, особено на витамините, младите клончета и листенцата се берат и още пресни се режат на салати и се смесват с извара. ако трябва да се готвят, е достатъчно за кратко да се бланшират или задушат в масло.

заради геловите си субстанции тученицата се използува при киселини в стомаха, гастрит, запек. съдържащите се витамини и минерали подпомагат за предотвратяване на тяхната недостатъчност в организма.
останалите лечебни свойства на тученицата, които се срещат из литературата, но не са научно доказани: антибактериално действие, очистващо ръвта, пикочогонно и тонизиращо. приложението й при кашлица, температура, възпаление на венците, глисти, хемороиди, пролетна умора, бъбречна слабост, артеросклероза, главоболие.

история: в 8 век преди Христа в едно вавилонско писмо е описано като билка в градините на крал Мардук-Апла-Идина ІІ. Табенаемонтанус препоръчва в 1588г в своята Нова билкова книга тученицата при киселини в стомаха и твърди, че сокът й задържан в устата помага на клатещите се зъби отново да се стабилизират.

материалът е взет от Уикипедия. преводът от немски език е мой.

следват и някои рецепти, които приговтвям за мен и семейството ми.


ще се радвам, ако тази тема бъде разнообразена и обогатена и с вашия опит и не само с тученицата."
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от Мърмори »

[img]http://prikachi.com/thumbs/95/2461095.jpg[/img]

САЛАТА С ТУЧЕНИЦА

на снимката: домати, краставици, лук, чушки, тученица - мерки и теглилки е излишно да давам - няма българин, който да не прави тази салата подправям със сол на вкус, зехтин, оцет, копър, може и магданоз.

най-вкусна ни е салатата от краставици и тученица, подправена с копър.
друга разновидност е краставица, зелена салата /а още по-хрупкава е салатата айсберг/, тученица, зехтин, оцет ябълков, копър, сол на вкус.

ПАСТА С ТУЧЕНИЦА

за намазване на филийки, багети, сухари и безкрайно нездравословния чипс:

извара, ситно нарязана тученица, 1-2 скилитки чесън минати през пресата, копър, сол и чер пипер на вкус. всичко се смесва добре - и да ви е сладко!

Лайката
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от Мърмори »

ТУЧЕНИЦА С КАШКАВАЛ

[img]http://prikachi.com/thumbs/122/2461122.jpg[/img]


на порция по една стиска /колкото хващам в едната си ръка/ тученица, малка бучка краве масло за задушаване, сол на вкус, пармезан са поръсване
загрявам маслото и лека задушавам предварително измитата и нарязана /или оронена/ тученица. достатъчно е само да промени цвета си и махам от котлона. подправям със сол и отгоре настъргвам пармезан.
аз я харесвам и с моя си мързелив кашкавал - чудничко ми е - пармезана е по-солен. ама пък ароматен.

за бираджиите, можете да добавите и картофен чипс
[img]http://prikachi.com/thumbs/128/2461128.jpg[/img]

РИЗОТО С ТУЧЕНИЦА
за 4 порции: 250 г тученица, 1 ч.чаша ориз, 1 сл зехтин, 3 ч.чаши бульон, 0,5 водна чаша грах, 1 глава кромид лук, сол, чер пипер на вкус
нарязания на ситно кромид лук се задушава в зехтина, добавяте ориза и грахта. добавяте бульона /слагам какъвто имам в момента - пилешки, телешки, зеленчуков/. щом омекне ориза добавям тученицата и разбърквам и махам от огъня. подправям със сол и чер пипер.

Става за самостоятелно ядене, а също и за гарнитура.
Наздраве!

ТИКВИЧКИ С ТУЧЕНИЦА
2 стиски тученица, 2-3 не много едри тиквички, 2 сл ябълков оцет, сол, чер пипер, 5-6 сл зехтин, пармезан за поръсване.
измивате и оронвате тученицата, ако прецените - нарязвате. подправяте със оцета, зехтина сол и пипер и оставяте настрани. тиквичките ги нарежете на кубчета и изпържете до златисто-кафяво. подправете със сол и пармезан и ги разпределете върху салатката
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

ТУЧНИК

Мнение от Мърмори »

Ето я и моята баница.Жоро я кръсти ТУЧНИК-нещо като лучник с елемент на тученица.

[img]http://prikachi.com/thumbs/162/2461162.jpg[/img]

Баница (8 порции по 410 калории)
500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.
Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.

Салата

(4 порции по 145 калории)
300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 2-3 стръка зелен лук, 200 г краставици, 50 г кълнове, 4 супени лъжици прецедено кисело мляко, 2 яйца, копър, сол.
Тученицата се почиства от дебелите дръжки, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро, нарязват се и останалите зелени съставки, добавя се киселото мляко и солта и внимателно се разбърква. Поръсва се с покълнали пшенични или друг вид зърна украсява се с нарязаните твърдо сварени яйца.

Тези рецепти ми бяха дадени от д-р Михайлов,за което му благодаря!
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от Мърмори »

[img]http://prikachi.com/thumbs/192/2461192.jpg[/img]
Вкусничко изглежда,нали?
Между другото д-р Михайлов ми беше пуснал статия за тученицата,която не ми се ще да си помислям,че може би съм изтрила.Пак ще търся.Но ясно си спомням,че тази трева в Германия е по-скъпа от гроздето,а по съдържание на вит.С превъзхожда 8 пъти лимоните.И това ако не ви накара да опитате....
baimomchil
Е, не се спря с тия постове!
Мнения: 98
Регистриран на: 19 Авг 2010, 17:58

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от baimomchil »

Ей Зори, тва чудо никога, ама никога не съм си го представял, че става за ядене. Даже още не си го представям :523

Аз дори до днес незнаех какво е тученица. Може би в нашият край му викаме по друг начин.

Абе тва чудо докато не ми го сготви някой и не ми го поднесе с кайсиева :223, щр продължавам да бъда скептик. :128
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от Мърмори »

Аз дори до днес незнаех какво е тученица. Може би в нашият край му викаме по друг начин.
Може да го знаеш като калдаръмче или тлъчник(макар,че така е познато в Плевенско).
Абе тва чудо докато не ми го сготви някой и не ми го поднесе с кайсиева , щр продължавам да бъда скептик.
Това май трябва да е "в градината" на жена ти :221 Поне кайсиевката можеше да е от мен ама тази година нямаше достатаъчно плод и не сме правили.Ама ти сливова нали си имаш,пак става.
emi-1

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от emi-1 »

Във връзка с темата ще разкажа една случка.
На ресторант сме и моя мъж иска да опита някаква нова салата.Поръча си рукула с домати чери.Няма да ви описвам разочарованието му,когато салатата дойде.В чинията имаше доста трева и няколко доматчета.Аз до тогава също не знаех,че рукола е официалното име на глухарчето.Не можа да прекара и половината от салатата...
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от cchery »

Мърмори написа:
Аз дори до днес незнаех какво е тученица. Може би в нашият край му викаме по друг начин.
Може да го знаеш като калдаръмче или тлъчник(макар,че така е познато в Плевенско).
В нашия край й викама тлъстица или клъстица. И вярвайте ми кокошките се избиваха за нея като и я сипем в двора да ядат :221 :221 :221 .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
futarela
Философска система
Мнения: 1205
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от futarela »

Само да споделя ,че е вилшебна тая трева или бурен ,ной както иска ))) Става и за омлет с тученица и за сух таратот . Сега като бяхме на село се отядох . Има огромни количества)))
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.[img]http://lines.ladoshki-forum.ru/showgif.php?imgfile=1_5Priroda_lines/1275646909.png[/img]
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Бурените на нашата трапеза

Мнение от cchery »

futarela написа:Само да споделя ,че е вилшебна тая трева или бурен ,ной както иска ))) Става и за омлет с тученица и за сух таратот . Сега като бяхме на село се отядох . Има огромни количества)))
Хайде, издай тайната?! Ще готвиш ли на екран на 13-и септември с доктора?!?! :D
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор