Здравейте момичета ето и рецептите за земна ябълка който представихме днес с ДОКТОРА!
Земна ябълка - ГУЛИЯ [img]http://www.google.bg/images?q=Topinambu ... 76&bih=587[/img]
Пюре от гулия:
В тенджара с вода поставяме желаното количество и слагаме на котлона да заври като водата покрива грудките. Оставяме около 15 минути след завирането ,проверяваме с вилица или шишче дали е омекнала и махаме от котлона като изцеждаме от водата. Пасирам като добавям сол, масло или зехтин и мляко докато се получи пюре . Можете да добавите пожелание и пармиджано , сметана и черен пипер. Идеална гарнитура за меса.
Когато в късна есен слагате кисело зеле направете повече вода и сол и сложете гулия. Идеална трушия - много хрупкава ! Прекрасно мезе!
Супа от кореноплодни: цвекло, морков ,гулия.
В дълбок съд задушаваме една глава лук , две три скилидки чесън и три четири средни моркова. Добавяме сол на вкус. Слагаме една средна глава цвекло около 200-300 грама и земна ябълка в същото количество. Оставяме всичко да се сготви добре и добавяме бучка масло -50гр. Когато всички продукти са добре сварени ги махаме от котлона и пасираме до хомогенна смес. Пожелание кум всяка супа се добавя крутони и лъжица заквасена сметана .
Салата с гулия:
Тук можете да импровизирате))) Прекрасно се съчетава със зелена салата и репички - Може и с рукола и соеви кълнове. Аз представих маринована гулия с моркови сусам и кълнове. Маринатата за тази салта е : Ябълков оцет 200гр около 100 грама захар, две щипки сол . Тези продукти се кипват на котло и се оставят да покъкрят 5 мин след което маринатата се охлажда и нея заливаме гулията и морковите . Трябва да преседят една нощ за да се овкусят и на следващия ден правим слатата като добавяме кулновете и преди сервиране поръсваме със сусам. За овкусяване на зелени салати правим дресинг от зехтин 0,400
оцет ябълков 0,060
балсамов оцет 0,040
чесън 0,030
захар 0,060
горчица 0,060
сол 0,010
ДОБИВ 0,500 Всичко това се пасира като зехтина се добавя на тънка струя към останалите съставки. Добавяме и настърганата гулия. Пожелание поръсваме с кедрова ядка леко запечена или сурови тиквени семки.
Зимна салата:
настъргана зелена ябълка, кисели краставички на тънки пръчици и насъргана гулия . Добавяме майонеа и черен пипер.
Добър апетит! Вкусно и полезно)))