Бях обещала рецептата и не само нея,но за сега тя е актуална,който обича:
-1,800кг камби
-1кг моркови
-1голяма глава карфиол
-1глава целина с листата
-няколко скилидки чесън
-черен пипер
-бахар
Камбите се нарязват и леко се посоляват.Така престояват в хладилника 12-24часа.
Морковите - на кръгчета,карфиола - на розички.Прибавят се камбите и всичко се обърква.Във всеки буркан се слага от целината,черния пипер,бахара/по 1 зр./ и чесъна.
Полученият сок от камбите се излива в саламурата,която се състои от:
-1,250л винен оцет
-1,250вода
-1кафяна чаша морска сол/мляна/
-0,300гр захар на литър течност/може да се намали малко количеството/
-13 с.л.мед
Продуктите за саламурата без меда,се слагат да врат.След като заври,котлона се намалява и на тих огън - 5мин.Като отместим тендж.прибавяме меда и бъркаме леко,докато се стопи.
През това време сме напълнили бурканите и като стане саламурата,я заливаме гореща,затваряме и обръщаме надолу.Това е.Внимавайте с капачките,за да ги улучите.Има едни широки/82,30 размер и за комп.буркан не са добри/Измъчих се с тях,но после си намерих 82,00р-р.Те са хубави.
Аз за трета година правя този вид царска туршия и всички я харесват.
Продуктите са за около 9 компотени буркана.
Да ви е сладко!