Изчетох ви и сега не знам от къде да започна. И все пак - МАГНЕЗИЙ!
Това, което знам е че за около половин минута стрес изразходваме около 15 % от запасите ни на магнезий в организма.
Ето ви и още малко полезна информация.
"С магнезиев дефицит са 80% от жителите в големите градове. Недостигът му предизвиква хронични прекъсвания в биоенергичността на клетката, също така рязко ускорява развитето на атеросклерозата, сърдечните проблеми и камъните в бъбреците. Изследвания показват, че средният недостиг на магнезий дневно е около 100мг и се препоръчва прием в съотношение с калций 1:2"
"Магнезият е необходим за образуването на енергия във всяка клетка от нашия организъм. Здравият човек се нуждае дневно от 350-500 мг от този минерал, а при големи натоварвания тази потребност значително нараства.
При недостиг на Магнезий се влошава тенът на лицето, започват да се появяват отоци и преждевременни бръчки, усеща се умора и отпадналост, разконцентрирано внимание."
"Магнезият взема участие в повече от 300 процеса в човешкия организъм, като най-важните са предаването на нервните импулси, работата на сърцето и мускулите, изграждането на костите. При жените той е неизменна част от менструалния цикъл и е необходим както за овулацията и зачеването, така и за безпроблемното протичане на бременността."
И за финал: "Хранителни добавки за вътрешен прием
Освен в стандартните аптечни форми (по-лесно усвоим са течните), добавъчен магнезий фигурира в някой от спортните прахообразни храни и специални напитки. В днешно време обаче на пазара преобладават трудно усвоимите форми. А капацитетът на солната киселина с томаха ни е ограничен – даже при хората, които нямат неин недостиг. При спортистите често се налага да се прилагат много повече от обичайнотоnull минерали – и съответно, важно е те да бъдат в най-усвояеми форми (изискващи по-малко солна киселина). Това е на първо място хлоридът, второ – сулфатът
(английската сол) (сярата в който от друга страна ограничава безопасното за вътрешен прием количество); на трето – органичните хелати (цитрат, оротат, таурин и др.) (
забележете, точно това, което се изписва на бременни - Магнерота е магнезиев оротат, а магнерича е магнезиев аспартат, самоче и в двете има и разни помощни вещества като пшеничено нишесте, микрокристална целулоза, кополивидон, кросповидон, талк, желатин, магнезиев стеарат), които за компенсация имат някои други предимства, но пък са скъпи"
Та вие си направете изводите. Като цяло аз съм на мнение, че повечето лекари отричат евтините лекарства, каквото е английската сол, защото не получават процент и покани за помпозни мероприятия (разбирайте спа, почивки, скъпи екскурзии по средиземноморието и т.н.) от тях. А това последното го знам от приятели доктори!
Може да прочетете цялата статия от последния ми цитат ето
тук в червено са моите коментари.
Аз изкарах цялата си втора бременност на магнерич. При това в големи дози - 3х1 хапче на ден. В моментите, в които се опитвах да намаля дозата получавах схващания на мускулите на краката или контракции - ярък признак за недостин на магнезий. Отделно, дето си детоксвам от почти 3 години години и нямам признаци на изтъняване не червата.